FRYKT: Margot Woelk hadde i oppgave å prøvesmake maten til Hitler for å forsikre han om at den ikke var forgiftet. Hun levde i konstant frykt for at den skulle være nettopp det. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.
FRYKT: Margot Woelk hadde i oppgave å prøvesmake maten til Hitler for å forsikre han om at den ikke var forgiftet. Hun levde i konstant frykt for at den skulle være nettopp det. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.Vis mer

Margot (95) levde med dødsfrykt hver dag som Hitlers prøvesmaker

Klarte til slutt å rømme, men marerittet fortsatte med fangenskap og voldtekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to og et halvt år hadde hun sammen med 14 andre kvinner i oppgave å teste at maten til Adolf Hitler ikke var blitt forgiftet av noen som ville ta livet av nazilederen.

Den aldrende kvinnen står nå fram og forteller sin historie hvordan hun ble tvunget til å utføre jobben. Hvis maten var forgiftet ville hun som sin siste handling i livet oppdage det først.

Som 24-åring flyktet Margot Wölk fra foreldrenes utbombede hus i Berlin om vinteren i 1941. Hun dro til sin svigermor i byen Gross-Partsch, nå Parcz i Polen, i Østpreussen. Der bosatte hus seg i idylliske omgivelser i en stor villa med hage uvitende om at Adolf Hitler hadde opprettet sitt hovedkvarter for slaget på Østfronten tre kilometer unna.

Führerhauptquartier Wolfsschanze, eller «Ulvehiet» var kodenavnet tyskerne brukte for et av Adolf Hitlers største militære hovedkvarterer under andre verdenskrig. Her tilbrakte Margot to og et halvt år.

Forgifte maten - Han var vegetarianer. Han spiste aldri kjøtt i løpet av den tiden jeg var der. Hitler var veldig paranoid for at britene skulle forgifte maten hans. Derfor hadde han 15 jenter som smakte på maten før han spiste av den selv, sier Margot Wölk til nyhetsbyrået AP.

Med generell matmangel i deler av Tyskland og en ensformig diet hadde prøvesmakingen noen fordeler.

Mat med bismak - Det var nydelig mat, han spiste bare de beste grønnsakene som asparges, paprika og alt du kan forestille deg. Bestandig kom dette sammen med ris eller pasta, sier Margot. Men maten kom alltid med en bismak.

- Vi levde med en konstant frykt. Vi hørte stadig om ryktene at noen ville forgifte maten hans, så det var veldig vanskelig å nyte maten. Hver dag fryktet vi at ryktene var sanne og at vi spiste vårt siste måltid, sier hun.

I frykt for å bli stigmatisert eller strafferettslig forfulgt for å ha jobbet tett med nazistene, har hun ikke turt å fortelle historien sin til noen. Før nå. Etterpå har hun fått mye oppmerksomhet, og alle vil vite detaljene om hvordan det var å jobbe som prøvesmaker.

Møtte aldri Hitler Hun tjenestegjorde på «Ulvehiet» i ett og et halvt år og forteller at Hitler var svært hemmelighetsfull og forsiktig. Selv i sitt eget hovedkvarter hadde han bare kontakt med få personer. Margot hadde i oppgave å smake på maten hans hver dag, men hun møtte aldri Hitler ansikt til ansikt. Med unntak av SS-soldater var det nærmeste hun kom Hitler hans schæferhund Blondie.

Etter et mislykket attentat mot Hitler 20. juli 1944 bestemte Margot seg for å rømme fra «Ulvehiet».

Fikk hjelp av SS-soldat - Etter attentatet forandret stemningen seg i hovedkvarteret. Det ble mye strengere kontroll, og jeg måtte flytte vekk fra slektningene mine. En av SS-soldatene jeg hadde blitt kjent med rådet meg til å forlate stedet. Russerene var på fremmarsj og Tyskland gjorde det ikke bra i krigen på det tidspunktet. Jeg rømte til Berlin med tog, sier Margot Wölk.

De 14 andre jentene ble værende i hovedkvarteret. De fleste av dem kom fra området og hadde ingen plasser å flykte til.

- Senere fant jeg ut at russerne hadde skutt og drept alle jentene. Det skjedde etter at de russiske troppene overtok hovedkvarteret i 1945.   

Hun kom tilbake til et fullstendig utbombet Berlin. De allierte flyene bombet byen til ruiner dag og natt.

Voldtatt av russerne - Russerne kom til Berlin og de tok meg også. De tok meg med til en leilighet som tilhørte en lege hvor de voldtok meg konstant i 14 dager. Det er grunnen til at jeg aldri kunne få barn. De ødela meg fullstendig, sier den 95-årige kvinnen.

I likhet med millioner av tyskere og andre europeere forsøkte Margot å fortrenge de vonde minnene fra krigen i håp om å komme seg videre i livet.

- I flere tiår har jeg prøvd å riste av meg de forferdelige minnene. Men de kommer alltid tilbake og oppsøker meg om natta, sier Margot Wölk.

PARANOID: Adolf Hitler og Eva Braun var paranoid for at noen skulle forgifte maten deres. Margot Woelk var en av 15 unge kvinner som måtte prøvesmake all maten før den ble servert. Foto: AP/NTB Scanpix.
PARANOID: Adolf Hitler og Eva Braun var paranoid for at noen skulle forgifte maten deres. Margot Woelk var en av 15 unge kvinner som måtte prøvesmake all maten før den ble servert. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer