Maria (20) mener sjokoladekongen er den rette for Ukraina

Håper han vil samle landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet):  Sammen med sin kone avga presidentkandidat Pedro Porosjenko i dag sin stemme i Kiev.

- Leve Ukraina! Ropte han høyt i det han puttet stemmeseddelen i urnen.  Sjokolademillionæren ligger best an på meningsmålingene av de 17 kandidatene som stiller til valg.

En av dem som stemte på ham er 20 år gamle Maria. Ikledd ukrainsk nasjonaldrakt avga hun sin stemme i samme lokale som mannen hun håper vil endre framtiden for landet.

- Dette valget er veldig viktig for meg personlig og for Ukraina. Det er et historisk øyeblikk for oss. Vi kan endre framtiden vår, og historien. Jeg tror det er derfor alle er her, sier hun til Dagbladet.

Splittet land
De foreløpige rapportene tyder på at det er stort oppmøte i det viktige valget i hovedstaden Kiev og andre deler av Vest-Ukraina.

Øst i Ukraina er bildet et annet. Her blokkerer seperatister valglokalene mange steder og skremmer folk fra å møte opp.

Bare 20 prosent av valglokalene i fylket Donetsk har klart å holde åpent — ingen av dem i milionbyen Donetsk.

Flere vitner hevder at paramilitære styrker skal ha kommet fra Tsjetsjenia for å hjelpe sepratistene i å hindre gjennomføringen av valget, ifølge Kyev Post.

Det avholdes heller ikke valg på Krim, som ble annektert av Russland i mars.

FAVORITTEN: Pedro Porosjenko er favoritten til å vinne presidentvalget i Ukraina. I dag stemte han i sentrum av Kiev. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FAVORITTEN: Pedro Porosjenko er favoritten til å vinne presidentvalget i Ukraina. I dag stemte han i sentrum av Kiev. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Maria håper Porosjenko kan klare å samle det splittede landet.

-  Jeg håper han kan endre noe, spesielt i forhold til den væpnede konflikten øst i landet. Jeg tror det er bra for landet om han blir president, for jeg tror alle vil høre på ham både i øst og i vest, sier hun.

Sees på som samlende
Porosjenko ses generelt på som den mest samlende av presidentkandidatene. Han støttet opptøynene på Maidan, men er født i øst.

Fredag møtte han Norges utenriksminister Børge Brende. På spørsmål fra norsk presse om hva det første han ville gjøre hvis han blir president svarte også Porosjenko:

- Jeg vil dra til øst.

Med 30 prosents oppslutning på de siste meningsmålingene mot Julia Timosjenkos 6-8 prosent, tyder alt på at han blir Ukrainas neste president. Spenningen knytter seg mer til om han klarer å få 50 prosent av stemmene slik at han vinner i første valgrunde.

En høy oppslutning om valget, samt mulighet for å stemme i hele landet,  er også avgjørende for valgets legitimitet

ALT STEMTE: Både liten og stor var i valglokalet i Kiev under søndagens presidentvalg. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
ALT STEMTE: Både liten og stor var i valglokalet i Kiev under søndagens presidentvalg. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer