Maria (21): - Folk løp for livet

Full panikk etter eksplosjon i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det brøt ut panikk i New York da en stor eksplosjon ble hørt og store mengder røyk veltet utover Manhattan midt i kveldsrushet. Newyorkerne, som fortsatt har 11. september-angrepene friskt i minne, flyktet fra området, i nærheten av Grand Central Station.

– Mange skrek og gråt

Maria Kristine Grande Knudsen (21) fra Tranby utenfor Drammen var bare et par gater unna eksplosjonsstedet på Lexington Avenue da det smalt.

– Folk fikk total panikk og løp for livet. Ingen ante hva som hadde skjedd, og mobilnettet kollapset fordi alle prøvde å ringe samtidig. Mange skrek og gråt og ropte «Terror!» på grunn av minnene om 9/11, sier Knudsen til Dagbladet.no.

– Vi fikk ekle partikler på klærne og blir bedt om ikke å bevege oss ute, da vi ikke vet om partiklene kan være giftige. Redningsarbeiderne går med beskyttelsesmasker, sier Knudsen, som er på Nord-Amerika-ferie sammen med fire andre nordmenn, blant dem sin tante, stortingsrepresentant Trine Skei Grande.

– Jeg var noe lenger unna enn Maria, men også der jeg var, var folk i panikk, forteller Skei Grande til Dagbladet.no.

Politikeren har med seg tre tantebarn på tur og var seinest onsdag på Ground Zero. Reisefølget hadde dermed terroren sterkt i tankene.

– Det verste var å ikke vite hva som skjedde med tantebarna, siden mobilnettet gikk ned og vi ikke fikk kontakt med hverandre, sier Skei Grande, som føler med newyorkerne.

– Man merker at de lever med en vedvarende terrortrussel, vi ser mange tiltak overalt, sier Trine Skei Grande, som nå tar med seg reisefølget og reiser for å besøke slekt i Midtvesten.

– Ikke terror

9/11-LIKNENDE: Scenene i kveldsrushet på Manhattan liknet foruroligende på bildene fra 11. september 2001. Foto: MARIA KRISTINE GRANDE KNUDSEN
9/11-LIKNENDE: Scenene i kveldsrushet på Manhattan liknet foruroligende på bildene fra 11. september 2001. Foto: MARIA KRISTINE GRANDE KNUDSEN Vis mer

Men politiet roer nå gemyttene og avviser at det dreier seg om et terrorangrep. Det skal være en transformator som er blitt overopphetet og har eksplodert, på grunn av at et damprør sprakk.

– Dette er ikke et terroristangrep, sier Paul Browne ved NYPD til Reuters.

Ved stedet der damprøret sprakk, sto en geysir av damp, jordmasser og andre partikler opp i lufta. Det var en stund uvisst om partiklene inneholdt asbest, og publikum ble derfor bedt om å evakuere området og holde seg innendørs.

Ifølge AP skal én person ha dødd i forbindelse med eksplosjonen, som følge av et hjerte-
infarkt, og omtrent 30 personer skal være skadd, fire av dem alvorlig.

Det gikk en stund rykter om at en bygning hadde kollapset etter eksplosjonen, men det viste seg å ikke stemme.

– Det er en bygning som er noe rystet, men ingen ting har rast sammen, sier en politikvinne til Reuters.

Gammelt rørsystem

Enorme mengder damp går i det etter hvert aldrende rørsystemet under New Yorks gater, og spiller en vesentlig rolle i oppvarming og nedkjøling av tusener av bygninger.

De gamle damprørene blir mer og mer utsatt for slitasje og forvitring. I 1989 sprakk et rør og sendte gjørme og partikler titalls meter opp i lufta.

Maria (21): - Folk løp for livet
GEYSIR: Store mengder damp, jord og andre partikler skyter opp av bakken på hjørnet mellom Lexington Avenue og 41. gate.
HAVNET MIDT I DRAMAET: (F.v.) Hans Estensen (29), Maria Kristine Grande Knudsen (21), Renate Wester (25), Emil Grande Knudsen (17) og Trine Skei Grande (37).
VEIEN BLE BORTE: En pickup ble slukt av bakken etter dampeksplosjonen.
BESKYTTER SEG: Fotgjengere dekker til ansiktet på grunn av all røyken og dampen som kom veltende opp av bakken.