DØDE PÅ VEI NED:  På lørdag døde 34 år gamle Maria Strydom av høydesyke på vei ned fra Mount Everest. Her ser vi toppen av fjellet, som er verdens høyeste. Foto: Monash University / NTB Scanpix
DØDE PÅ VEI NED: På lørdag døde 34 år gamle Maria Strydom av høydesyke på vei ned fra Mount Everest. Her ser vi toppen av fjellet, som er verdens høyeste. Foto: Monash University / NTB ScanpixVis mer

Maria (34) omkom på Mount Everest. Familien fikk døds-budskapet ved å google henne

Ett av to dødsfall innad i klatregruppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 34 år gamle australske kvinnen Maria Strydom har omkommet på Mount Everest. Hun ble erklært død på lørdag, som følge av høydesyke.

Nyheten ble imidlertid ikke bekreftet før i dag da Pasang Phurba Sherba, styremedlem i fjellklatrer-selskapet Seven Summit Treks, gikk ut med dødsbudskapet overfor nyhetsbyrået AFP.

Fra før har ubekreftede meldinger om dødsfallet til Strydom versert på nettet, blant annet på engelskspråklige nepalske nyhetsnettsteder.

Fulgte med via GPS Ingen kontaktet familien til Strydom. Det var ved å google navnet, at søstera hennes Aletta Newman, fant ut at hennes 34 år gamle søster hadde omkommet, ifølge The Inqusitr.

Familien ante at noe kunne ha gått galt da GPS-peileren Strydom bar sluttet å sende ut signaler på fredag. De fikk det tragiske dødsbudskapet da de kom over en nyhetsartikkel om dødsfallet.

- Alle visste dette kom med en viss risiko. Vi søkte opp statistikk og så at det var om lag tre prosent dødsrate. Så hver gang vi hadde kontakt med henne tenkte vi at «dette kan potensielt være siste gang», men du tror aldri at du kommer til å være blant de tre prosentene, sier Aletta Newman, søstera til Maria Strydom, ifølge Daily Mail.

Strydom ble syk da hun klatret ned Mount Everest. Hun var på ekspedisjon sammen med sin mann, og en rekke andre fjellklatrere. Familien reagerer på at de fikk vite om dødsbudskapet på nettet, og at selskapet som arrangerte turen - Seven Summit Treks - ikke kontaktet dem.

- Vi har ikke blitt kontaktet av noen fra selskapet. De har ikke ringt oss for å informere oss om noe som helst, sier Newman.

Overlevde jordskjelv 34-åringen var den andre personen i fjellklatrer-gruppa hun var en del av, som har omkommet på Mount Everest. På fredag omkom også nederlanske Eric Arnold.

Også han døde av høydesyke på vei ned fra fjellet.

Nederlandske Arnold og australieren Strydom var henholdsvis den tredje og den fjerde personen som har omkommet på Mount Everest denne sesongen.

Arnold var én av mange klatrere som var på Mount Everest i april 2015 da det dødelige jordskjelvet i Nepal rystet fjellandet. I alt 7000 personer omkom, deriblant flere på Mount Everest.

330 personer har ifølge australske ABC besteget fjellet så langt denne sesongen.

Norske Siv ble snøblind Torsdag havnet en annen klatrer, norske Siv Harstad, i trøbbel på Mount Everest. Klokka 10.45 lokal tid ble den erfarne fjellklatreren Harstad den første kvinnen fra Norge som aleine klatret opp til toppen av Mount Everest fra sør, 8 848 meter over havet.

Men på vei ned oppsto det dramatikk, og klatreeventyret tok en veldig ubehagelig vending. Harstad ble snøblind, og slet med å komme seg ned. Det var NRK som omtalte saken først.

- Nå kjemper hun for å komme seg ned, og det snøblind. Jeg sliter med å få status på hvor Siv er, men jeg tror hun er på Camp 2, som ligger 6400 meter over havet, sier Guri Anne Hansen, Harstads talsperson til Dagbladet.

Lørdag kom imidlertid beskjeden om at Harstad hadde kommet seg i trygghet.

Lørdag hadde hun kommet seg ned til Camp 2, som ligger 6 400 meter over havet, opplyser hennes talsperson Guri Anne Hansen på Harstads blogg, ifølge TV 2.

- Formen hennes har forbedret seg kraftig og hun planlegger å dra tilbake til basecamp i morgen, heter det i blogginnlegget.

- En inspirasjon Strydom hadde ifølge ABC en doktorgrad i finans og foreleste ved Monash-universitetet i Melbourne, samme by som Strydom bodde med sin mann.

- Maria var et veldig verdsatt og populært medlem av bank- og finansavdelingen ved Monash universitet. Enda mer enn det, var hun en godt likt venn til mange og en inspirasjon for oss alle, sier kollega Philip Gray til ABC.