SAMME STED: I 1991 lette politiet etter 21 måneder gamle Ben Needham på samme sted som fire år gamle Maria ble funnet i en romleir i Hellas onsdag denne uka. Foto: Reuters/AFP/NTB Scanpix
SAMME STED: I 1991 lette politiet etter 21 måneder gamle Ben Needham på samme sted som fire år gamle Maria ble funnet i en romleir i Hellas onsdag denne uka. Foto: Reuters/AFP/NTB ScanpixVis mer

Maria (4) ble funnet på samme sted som politiet lette etter savnede Ben (1)

Nå ønsker britens familie at politiet skal spørre ut paret som er siktet for å ha bortført den vesle jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble det kjent at politiet har funnet ei fire år gammel jente i en romleir utenfor byen Farsala i Hellas. Paret hun bodde hos er siktet for bortføring. DNA-bevis fastslår at de ikke er hennes virkelige foreldre.

Greske myndigheter har bedt om internasjonal hjelp til å finne hennes identitet. Interpol er koblet inn.

Historien spredte seg raskt til medier i store deler av verden, og i går slapp nyhetsbyråer de første bildene av huset hun bodde i i romleiren, melder Daily Mail. Jenta går bare under navnet Maria.

Forsvant i 1991 Nå viser det seg at stedet hun ble funnet er samme sted som etterforskere lette etter britiske Ben Needham, skriver express.co.uk. Den vesle gutten var bare 21 måneder gammel da han forsvant fra familien på ferietur på den greske øya Kos i 1991. I dag vil han være 24 år gammel.

Ifølge Daily Mail er Bens mamma Kerry svært oppløftet over at fire år gamle Maria nå er funnet i romleiren i Hellas.

- Vi håper nå at etterforskningen av Bens forsvinning vil bli sett nærmere på igjen, sier mora.

Den vesle gutten fra Sheffield forsvant under en ferietur på Kos sammen med sin mor og sine besteforeldre Eddie og Christine Needham som renoverte et gårdshus i landsbyen Iraklise.

BORTFØRT: Ben Needham var ikke fylt to år da han ble borte fra familien på ferietur til den greske øya Kos i 1991. Bildet til høyre viser hvordan britisk politi mente han så ut som tiåring. I dag vil han være 24 år gammel. Foto: REUTERS
BORTFØRT: Ben Needham var ikke fylt to år da han ble borte fra familien på ferietur til den greske øya Kos i 1991. Bildet til høyre viser hvordan britisk politi mente han så ut som tiåring. I dag vil han være 24 år gammel. Foto: REUTERS Vis mer

- Vi har alltid blitt fortalt opp gjennom årene at det er umulig for romfolk å gjemme et europeisk barn. Saken med den fire år gamle jenta beviser at det ikke er det. Nå ønsker jeg at britisk politi skal ta kontakt med gresk politi for å få dem til å spørre ut disse menneskene om Ben, sier Eddie Needham til ITV.

- Stort håp Også Bens søster Leighanna Needham (20) sier at nyheten om fireåringen i romleiren er gode nyheter i familiens kamp for å finne svar.

- Det gir oss stort håp, sier hun til Sky News. Søsteren ønsker også at det undersøkes hvorvidt hennes savnede bror, som i dag vil være 24 år gammel, kan være i slekt med fire år gamle Maria.

Familien har også kommentert saken på gruppa Help Find Ben Needham på Facebook.

«Vi følger nøye med på utviklingen i Hellas. Det gjør også våre kontakter der. Dette er en betydningsfull sak i tilknytning til bortføringen av Ben. Tidlige spor ledet til det samme stedet hvor jenta ble funnet», heter det.

Greske myndigheter vet foreløpig svært lite om den vesle jenta som bare går under navnet Maria. Den lyse og blåøyde fireåringen snakker romfolkets språk, men langt fra flytende.

Danser på film Britiske Daily Mail omtaler i kveld levende bilder vist på den greske tv-kanalen Alpha TV av det som hevdes å være nå fire år gamle Maria i romleiren da hun var et småbarn. Videoen viser ei vilter, dansende lita jente med smokk i munnen sammen med en ukjent kvinne i leiren.

Politiet skal ha fått filmen fra folk som er i slekt med paret som er siktet for å ha bortført henne. Nå tror politiet at de har hatt jenta hos seg nesten siden hun ble født, og at de har brukt henne til å tigge for dem.

ROMLEIREN: Barn leker i romleiren i Hellas hvor gresk politi onsdag fant ei jente (4) som kan være bortført. Foto: AFP/Sakis Mitrolidis/NTB Scanpix
ROMLEIREN: Barn leker i romleiren i Hellas hvor gresk politi onsdag fant ei jente (4) som kan være bortført. Foto: AFP/Sakis Mitrolidis/NTB Scanpix Vis mer

- Hennes trekk kan tyde på at hun kommer fra Øst- eller Nord-Europa, sier politisjef i regionen, Panayiotis Tzavaras.

Tror ikke hun er norsk Leder Anders Oksvold i Savnet-gruppa i oslopolitiet regner med at de kan bli kontaktet i jakten på Marias virkelige identitet

- Det ser jo ikke ut som om hun kommer fra Syd-Europa, så det er naturlig at land hvor folk har et mer nord-europeisk utseende vil bli kontaktet, sier Oksvold til Dagbladet.

Han tror i utgangspunktet ikke at jenta er norsk eller fra Skandinavia.

- Vi har ikke hatt noen slike saker i Skandinavia de siste fem åra, så vidt jeg kan huske- Og skulle det være en slik savnet-sak registret i Skandinavia, er jeg sikker på at vi vil plukke det opp, sier Anders Oksvold.

Svensk spor Den fire år gamle jenta blir nå tatt hånd om av den veldedige organisasjonen «The Smile of the Child». Hun skal ha vært skitten og i dårlig forfatning da de overtok omsorgen for henne. Organisasjonen sier at de har søkt assistanse hos europeiske og globale interessegrupper for savnede eller misbrukte barn i håp om at hennes  virkelige identitet skal bli funnet.

Advokaten til paret som er siktet i saken sier at fireåringen ble forlatt av sin egen mor og at paret har tatt seg av henne.

Organisasjonen sier til Sky News i kveld at de sitter med åtte lovende spor etter å ha mottatt tusenvis av eposter og telefonsamtaler om den fire år gamle jenta. Ett av sporene skal lede mot Sverige.

FUNNET I ROMLEIR: Denne fire år gamle jenta ble onsdag funnet i en romleir i Hellas. Et par er nå siktet for bortføring. Foto: AFP/GREEK POLICE/NTB Scanpix
FUNNET I ROMLEIR: Denne fire år gamle jenta ble onsdag funnet i en romleir i Hellas. Et par er nå siktet for bortføring. Foto: AFP/GREEK POLICE/NTB Scanpix Vis mer

Gresk politi har satt i gang en bredere etterforskning. De mener at så mange som ti andre barn funnet i leiren utenfor Farsala kan være ofre for en menneskehandelring.

BORTFØRT? Onsdag denne uka slo gresk politi til mot en romleir utenfor byen Farsala. Ei fire år gammel jente ble funnet boende hos et par som ikke er hennes mor og far. Foto: AFP/Sakis Mitrolidis/NTB Scanpix
BORTFØRT? Onsdag denne uka slo gresk politi til mot en romleir utenfor byen Farsala. Ei fire år gammel jente ble funnet boende hos et par som ikke er hennes mor og far. Foto: AFP/Sakis Mitrolidis/NTB Scanpix Vis mer