TAKKET JA TIL NY VENN: Svenske Maria Andersson takket ja til en ny venn på Facebook. Ikke lenge etter begynte hun å ane ugler i mosen. Foto: Privat
TAKKET JA TIL NY VENN: Svenske Maria Andersson takket ja til en ny venn på Facebook. Ikke lenge etter begynte hun å ane ugler i mosen. Foto: PrivatVis mer

Maria (74) slo tilbake mot Facebook-«svindler»: - Tenkte jeg skulle ha det litt gøy

- Han sier at han elsker meg og at jeg er hans sjelevenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Maria Andersson (74) fra Orsa i Sverige fikk en venneforespørsel fra en 60 år gammel mann på Facebook, var hun ikke sein med å godta.

- Jeg har reist verden rundt og bodd mange forskjellige steder. Jeg tenkte ikke så mye over det da han la meg til på Facebook og jeg så at han bodde i Oregon i USA. Like etter hadde han bursdag, og jeg sendte ham en hilsen. Men så begynte han å stille spørsmål om den økonomiske situasjonen min, sier 74-åringen til Dagbladet.

Hun forteller at han hadde et veldig fint profilbilde og at det hele måtte være en bløff.


Skal snart fjerne ham

- Han er pen som faen og sier at jeg er hans sjelevenn. Jeg har sett på Dr. Phil og jeg går ikke på ting som dette, så jeg tenkte jeg skulle ha det litt gøy.

Hun løy til mannen og sa at hun hadde masse penger. Det gikk ikke lang tid før han sa at han elsket henne.

- Jeg kommer til å fjerne ham som venn om et par dager, men enn så lenge skal jeg ha det gøy. Jeg har sendt noen bilder av meg selv, og han sa han syntes at øynene mine var veldig vakre. Han mente at aldersforskjellen ikke var noe problem.

Vil advare andre kvinner

Nå vil Maria Andersson advare andre som kan havne i samme situasjon.

- Det er sikkert mange som går på dette og tror at de har truffet verdens beste mann, både i Sverige og i Norge.

På spørsmål om han har bedt om tjenester eller foreslått at han skal komme på besøk, er svaret foreløpig nei.

- Men jeg antar at hans neste steg er å spørre om jeg kan betale reisen hans til Sverige eller noe. Jeg prøver å holde meg borte fra samtalen så mye som jeg kan, men samtidig: Om han forsøker å lure meg, så lurer jeg ham tilbake, sier Andersson.

Til Aftonbladet sier 74-åringen at hun ikke har planer om å informere politiet om Facebook-profilen.

- Jeg tenker at jeg bare sier at leken er ferdig og bye, bye. Det er ikke vits å politianmelde det, men jeg vil gjerne at andre skal vite om at det skjer, forteller hun til den svenske avisa.

- Stopp opp og tenk

For få uker siden takket DinSide ja til 14 venneforespørsler fra falske Facebook-profiler, noe de tidligere har advart leserne mot å gjøre: «Vi har et felles ansvar for å oppdage mistenkelige profiler, og rapportere dem til både Facebook og eventuelt den misbrukte».

DinSide har snakket med Tone Hoddø Bakås, nestleder i Norsk senter for informasjonssikring.

Et av hennes tips til å unngå å bli lurt på Facebook er følgende:

- Stopp, tenk og klikk. Altså: Stopp opp og tenk, før du klikker.