Maria Alvarez mistet sønnene (6, 8 og 9)

Over 40 døde og hundrevis hjemløse etter enorme tornadoherjinger i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massivt uvær som har dannet minst 241 tornadoer har drept over 40 personer fordelt på 14 amerikanske delstater de siste dagene. Verst rammet er Nord-Carolina, hvor over 60 virvelvinder har rasert hus, revet opp trær og ødelagt lokalsamfunn.

Delstaten har erklært unntakstilstand.

- Enkelte steder kan du ikke se hvor det har stått et hjem. Det er ingenting igjen. Det er umulig å forstå hvor kraftige disse stormene er før du opplever en selv, sier talsperson Zee Lamb ved de lokale myndighetene i fylket Bertie til Los Angeles Times

Maria Angelica Alvarez mistet sine tre sønner, seks, åtte og ni år gamle. Barna ble drept da et tre knuste husvognen de bodde i. Alvarez' seks måneder gamle niese er innlagt på sykehus med alvorlige skader.

Særlig hardt gikk uværet ut over byen Askewville, nordøst i Nord-Carolina, hvor en tornado som målte minst tre på den sekstrinns Fujita-skalaen rev opp hjem med vindhastigheter opp mot 240 km i timen, ifølge værnettstedet Wunderground.com.

- Jeg begynte å be, og veggen falt over oss. Den skjermet oss. Jeg kan erstatte huset, men jeg kan ikke erstatte barna. Og det var det jeg tenkte på: Barna mine er i live, sier Askewville-innbyggeren Justin Dunlow til AP.

KNUST: Hundrevis av hjem er ødelagt som følge av uværet. Bildet er tatt i Fayetteville i Nord-Carolina. Foto: AP Photo/The Fayetteville Observer, James Robinson/SCANPIX
KNUST: Hundrevis av hjem er ødelagt som følge av uværet. Bildet er tatt i Fayetteville i Nord-Carolina. Foto: AP Photo/The Fayetteville Observer, James Robinson/SCANPIX Vis mer

For mange, som ikke fikk med seg meldinger kringkastet over tv og radio eller tornadosirenene, traff stormen uten særlig forvarsel.

- Det var ingen advarsel. Folk begynte plutselig å hyle og skrike mens de ropte ut navn på familiemedlemmer, sier Daphne Flores.

Milton McCoy fra Bladen fylke i Nord-Caronlina så tornadoen komme rett mot husvognen mens den «løftet griser og andre dyr himmels». McCoy og kona Audrey rakk akkurat å søke tilflukt i et vaskerom før stormen «bar flere hjem i nabolaget avgårde».

KRAFTIG: Enkelte av stormene hadde trolig vindhastigheter på rundt 240 km/t. Foto: AP Photo/Richard Burkett/SCANPIX
KRAFTIG: Enkelte av stormene hadde trolig vindhastigheter på rundt 240 km/t. Foto: AP Photo/Richard Burkett/SCANPIX Vis mer

- Det så akkurat ut som Trollmannen fra Oz, sier Audrey.

Uværet startet på torsdag i Oklahome, hvor to personer omkom, før det fortsatte herjingene gjennom sørstatene på fredag og traff Nord-Carolina og Virginia i går.

For Nord-Carolinas del var utbruddet det dødeligste siden 1984, da 42 mennesker ble drept og flere hundre skadd av 22 tornadoer. Så langt er det kommet bekreftede meldinger om 25 dødsfall i gårsdagens hendelse, melder Wunderground.com.

ØDELAGT: En knust bil i byen Raleigh i Nord-Carolina. Omlag 25 personer ble drept i delstaten da uværet rammet i går. Foto: EPA/STAN GILLILAND/SCANPIX
ØDELAGT: En knust bil i byen Raleigh i Nord-Carolina. Omlag 25 personer ble drept i delstaten da uværet rammet i går. Foto: EPA/STAN GILLILAND/SCANPIX Vis mer