Maria Amelie får ikke møte Jens Stoltenberg

- Det er helt uaktuelt, sier statsministerens statssekretær.

ØNSKET Å MØTE STOLTENBERG: Men Marie Amelie får ikke det ønsket innvilget. Det sier statssekretæren ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ØNSKET Å MØTE STOLTENBERG: Men Marie Amelie får ikke det ønsket innvilget. Det sier statssekretæren ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Amelie (25) kan når som helst blitt tatt av politiet og uttransportert av Norge, etter at hun tidligere i dag ble sluppet fri fra Trandum utlendingsinternat i påvente av at saken hennes skal ferdigbehandles.

I kveld stilte hun opp på «Aktuelt» på NRK 2. Der ble den papirløse forfatteren spurt av programleder Ole Torp om hun kunne tenke seg til å møte de som har laget lovene som nå fører til at hun sannsynligvis blir kastet ut av landet, og da i særdeleshet statsminister Jens Stoltenberg.

- Hvis han har lyst til å treffe meg, så gjør jeg det med glede.

- Helt uaktuelt Det ønsket kommer hun ikke til å få innvilget, ifølge Jens Stoltenbergs statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen.

- Det er helt uaktuelt. Det behandles 10 000 slike asylsaker årlig i Norge, og Jens Stoltenberg kan ikke gå inn og drive saksbehandling i enkelttilfeller, sier Giæver Eriksen til Dagbladet.

- Men det er vel få av de 10 000 sakene som har skapt så mye debatt?

- Statsministeren har fullt program fremover.

På «Aktuelt» ble Marie Amelie spurt om hva hun ville spørre statsministeren om hvis hun mot formodning fikk møte Jens Stoltenberg.

PÅ TV: Her er Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal på vei inn på NRK for å delta på Dagsrevyen og «Aktuelt». Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
PÅ TV: Her er Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal på vei inn på NRK for å delta på Dagsrevyen og «Aktuelt». Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Jeg ville spurt om han hadde det bra. Så ville jeg spurt ham om hva han syntes om hele denne saken, om det har vært vanskelig for ham.

Asylkrig Selv om Jens Stoltenberg ikke vil møte Marie Amelie personlig, har utkastelsen av Marie Amelie skapt asylkrig innad i regjeringen. Særlig SV har stått på barrikadene for å mykne opp asylpolitikken, mens Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet har vært klar på at Marie Amelie må sendes ut.

- Norge har en strengere asylpolitikk enn mange tror. Amelies sak er ikke unik. Vi har hatt mange saker som ligner, men som ikke har fått så stor oppmerksomhet, sa Kristin Halvorsen til NTB i går.

Aps statssekretær Pål Lønseth sier på sin side at det er helt uaktuelt å gripe inn i Maria Amelies konkrete sak. Hun må ut av landet for å søke arbeids- og oppholdstillatelse.

- Regjeringen vil ikke gripe inn for å hindre at Maria Amelie blir sendt ut av landet i tråd med avslaget i Utlendingsnemnda. Det er ikke skjedd noen endring i vår grunnholdning til dette, sa Lønseth til Dagbladet i går.