Maria Amelie har flyttet til Polen

Kan reise i hele Schengen - unntatt Norge.

 HAR FLYTTET:  Maria Amelie flyttet i går fra Moskva til Krakow i Polen - i påvente av at hun kan få lov til å komme tilbake til Norge. Her under en framstilling for Politiets utlendingsenhet før hun ble sendt ut av Norge tidligere i vinter, i bakgrunnen kjæresten Eivind Trædal. FOTO: KYRRE LIEN, SCANPIX.
HAR FLYTTET: Maria Amelie flyttet i går fra Moskva til Krakow i Polen - i påvente av at hun kan få lov til å komme tilbake til Norge. Her under en framstilling for Politiets utlendingsenhet før hun ble sendt ut av Norge tidligere i vinter, i bakgrunnen kjæresten Eivind Trædal. FOTO: KYRRE LIEN, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madina Salamova - mer kjent som Maria Amelie - reiste i går fra Moskva til Krakow i Polen.

Der blir hun støttet av Foreningen for forfulgte forfattere (ICORN).

- I Krakow vil jeg være fram til jeg får lov til å komme tilbake til Norge, sier hun til NRK.

Hele Schengen - unntatt Norge Maria Amelie fikk russisk utenlandspass i forrige uke, og kort tid etter fikk hun innvilget Schengen-visum. Dermed kan hun reise hvor hun vil i Schengen-området, bortsett fra til Norge.

I Krakow får hun hjelp av ICORN (International Cities of Refuge Network).

Foreningen tilbyr forfulgte forfattere et fristed til å kunne skrive og ytre seg i trygghet.

Maria Amelie sendte inn søknad til ICORN i midten av januar, da saken hennes ble mye omtalt i mediene. I samarbeid med den internasjonale ytringsfrihetsorganisasjonen PEN har foreningen innvilget søknaden.

Fribyforfatter Hun blir dermed en såkalt fribyforfatter i Krakow. Organisasjonen bidrar med et sted hvor hun kan skrive i trygghet, mens hun venter på å få papirer til å kunne reise til Norge.

Papirløse Maria Amelie ble sendt til Russland 24. januar i år etter at saken hadde skapt stor debatt i Norge. (©NTB)