Maria Amelie kan slippes fri

Bestemte Borgarting lagmannsrett nå. - Blir løslatt så raskt det er praktisk mulig, sier Politiets utlendingsenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maria Amelie kan slippe ut fra Trandum utlendingsinternat inntil Høyesteretts ankeutvalg har behandlet anken fra Politiets utlendingsenhet.

Det bestemte Borgarting lagmannsrett i morges.

 - Hun vil bli løslatt fra Trandum så snart det er praktisk mulig. Pr. definisjon er hun løslatt nå, og det er i praksis hun selv som kan avgjøre når hun forlater Trandum, opplyser informasjonssjef Roar Hanssen  i  Politiets utlendingsenhet (PU) til Dagbladet ved 10.30-tiden.

Han sier at PU tar kjennelsen til etterretning.

Han understreker at Marie Amelie har daglig meldeplikt for politiet, slik lagmannsretten bestemte i går.

Lagmannsretten bestemte også i går at hun må bo hjemme hos kjæresten til Høyesteretts ankeutvalg har tatt den endelig avgjørelsen om hun skal sitte i fengsel til utvisningssaken er effektuert.

I går opphevet lagmannsretten fengslingskjennelse siste torsdag fra Oslo tingrett, men lagmannsretten kom ikke med noen formell avgjørelse om denne kjennelsen har oppsettende virkning. Det er uvanlig at et slikt spørsmål ikke blir avgjort samtidig som selve anken.

I dag har lagrettsdommer Dag Stousland meddelt Politiets utledningsenhet for noen minutter siden at kjennelsen fra i går ikke har oppsettende virkning.

- Ikke riktig konklusjon I dagens kjennelse peker lagmannsretten på at Politiets utledningsenhet ikke har trukket riktig konklusjon i spørsmålet om Maria Amelia fortsatt må sitte fengslet i påvente av at Høyesteretts ankeutvalg skal behandle den aller siste anken.  I kjennelsen for noen minutter viser Lagmannsretten til at politiet trakk feil konklusjon i en telefaks fra klokka 20.32 i går kveld.

- Hva dette innebærer, må dere spørre politiet om. Papirene er sendt dit på telefaks, får Dagbladet til svar i ekspedisjonen i Borgarting lagmannsrett. 

Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet kan ikke si om politiet kan påvirke den siste avgjørelsen fra lagmannsretten.

- Jeg er ikke kjent med om vi har mottatt dette her i huset. Uansett må juristene vurdere hva som skal gjøres, sier Roar Hanssen til Dagbladet.

Politiets utlendingsenhet anket i går lagmannsrettelsen opphevelse av fengslingen, og denne anken blir i formiddag videresendt til Høyesteretts ankeutvalg, får Dagbladet opplyst i Borgarting lagmannsrett.

Politiets utledningsenhet opplyste i en pressemelding i går ettermiddag at lagmannsrettens kjennelse ble anket på grunn av «unndragelsesfare» - det vil si av frykt for at Maria Amelie kan gjemme seg bort.

- I dag eller i morgen - Anken fra politiet har kommet har kommet hit i huset nå via Borgarting lagmannsrett. Fengslingssaker blir prioritert, og Høyesteretts ankeutvalg kan komme med en avgjørelse i dag, kanskje i morgen, opplyser informasjonsmedarbeider Svein Tore Andersen i Høyesterett til Dagbladet ved 10-tiden.