Maria Amelie lager fullt asylopprør i regjeringen

SV vil ha lovendring og får støtte fra flere i Ap.

KOKER INTERNT: Det koker internt i regjeringen etter arrestasjonen av Maria Amelie (25). SV vil ha lovendring for de papirløse og flere i Ap er enig. Nå øker de presset på Jens Stotlenberg i den vanskelige saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
KOKER INTERNT: Det koker internt i regjeringen etter arrestasjonen av Maria Amelie (25). SV vil ha lovendring for de papirløse og flere i Ap er enig. Nå øker de presset på Jens Stotlenberg i den vanskelige saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internt i regjeringen er det stor frustrasjon over Maria Amelie-fengslingen. SV vil ha lovendring. Nå får de støtte fra flere Ap-politikere.

Sammen presser de Jens Stoltenberg.

Justisdepartementet orienterte Politidirektoratet og Statsministerens kontor om at den papirløse forfatteren Maria Amelie (25) skulle pågripes onsdag kveld, fordi de visste at saken ville skape oppstandelse.

Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen ble ifølge statssekretær Mina Gerhardsen ved Statministerens kontor ikke informert. Det ble heller ikke stortingspolitikerne.

- Trist Etter det Dagbladet kjenner til, skal SV-lederen være svært lite fornøyd med utviklingen i Maria Amelie-saken. SV er for en mildere asylpolitikk enn den som føres i dag.

- Dette er først og fremst en utrolig trist sak. En fatal konsekvens av et ulogisk regelverk, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås.

- Norge har en strengere asylpolitikk enn mange tror. Amelies sak er ikke unik. Vi har hatt mange saker som ligner, men som ikke har fått så stor oppmerksomhet, sier Kristin Halvorsen til NTB.

Arbeiderpartiet har styrt asylpolitikken med støtte fra Sp de siste par åra. SV tok dissens i 2008 fordi partiet ikke kunne godta innstramminger, men tapte kampen om asylpolitikken i regjeringsforhandlingene høsten 2009.

Siden har partiet ligget lavt om innvandring og asyl. Nå blusser striden opp igjen.

Vil ha lovendring Flere SV'ere på Stortinget, blant andre Snorre Valen og Heikki Holmås, tar til orde for at det må skje en lovendring slik at personer som Maria Amelie kan få omgjort asylsøknaden sin til en søknad om oppholdstillatelse. I dag må man som hovedregel oppholde seg i utlandet når man søker om oppholdstillatelse i Norge.

FENGSLET PÅ TRANDUM: Maria Amelie sitter nå på Trandum sendes tilbake til Russland. Her sitter hun i varetekt. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FENGSLET PÅ TRANDUM: Maria Amelie sitter nå på Trandum sendes tilbake til Russland. Her sitter hun i varetekt. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det må bli lettere å hoppe fra den ene køen til den andre. Alt taler for at hun ville ha fått oppholdstillatelse, sier Heikki Holmås.

Valen og Holmås mener at hun var et barn da hun kom til landet, en tungveiende grunn til at hun bør få bli. Snorre Valen kjenner Maria Amelie personlig, og reagerer sterkt på måten hun ble pågrepet på.

- Det er så åpenbart smakløst å sende åtte politifolk for å arrestere henne utenfor Nansenskolen på kvelden, i håp om at det ikke skulle vekke oppmerksomhet, sier Valen.

Fridtjof Nasnen var den første høykommisæren for flyktninger og var spesielt engasjert i de statsløse.

Ap'ere for endring Også i Ap er mange opprørt etter pågripelsen. Aps profilerte fylkesordfører, Tore O. Sandvik, er ikke i tvil:

- Maria Amelie burde ha blitt vurdert som den mindreårige hun var da hun kom hit. Hun er blitt satt i en situasjon hvor Norge som en rettstat må gi henne skjønnsmessig opphold. En del av historien er at hun har vært her lenge. Det bør åpenbart være rom innenfor de lovene vi har for at hun skal få bli, sier Sandvik. Han er åpen for en lovendring.

- Hvis loven er til hinder for å bruke vettet, så må loven endres, sier Sandvik.

Også justispolitiker for Ap på Stortinget, Stine Renate Håheim, er opptatt av at tilknytning til Norge skal ha mer å si enn det gjør i dag i tilfeller som Maria Amelie.

- Jeg har ingen kommentar til enkeltsaken, men for meg er dette nok et bidrag i debatten om papirløse. Det er en vanskelig debatt, men en debatt som jeg mener at også Ap bør ta i forhold til barn skom kommer med foreldrene. I en rekke saker bør tilknytning til Norge telle mer enn det gjør i dag, sier Håheim.

- Foreldrene gjorde feil Justisdepartementet mener Maria Amelie kunne unngått denne situasjonen.

OPPØRT: - Hvis loven er til hinder for å bruke vettet, så må loven endres, sier Ap-politiker Tore O. Sandvik. Han er opprørt etter arrestasjonen av Maria Amelie (25). Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet
OPPØRT: - Hvis loven er til hinder for å bruke vettet, så må loven endres, sier Ap-politiker Tore O. Sandvik. Han er opprørt etter arrestasjonen av Maria Amelie (25). Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet Vis mer

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sier at Maria Amelie kunne ha fått opphold dersom foreldrene og hun selv hadde opptrådt annerledes.

- Asylsøkere som medvirker til å skaffe riktige opplysninger og forholder seg til vedtak, kan søke om oppholdstillatelse fra Norge. Hadde foreldrene reist da de fikk vedtaket, hadde ikke Maria vært i denne situasjonen, sier Lønseth.

Ikke i dag Amelies advokat Brynjar Risnes tviler på at hun sendes ut av Norge i dag.

- Det er ikke mulig, tror vi, sier Risnes til Dagbladet.

Han vurderer nå å saksøke Utlendingsnemda for å satt Amelies sak på dagsorden igjen.