Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maria Amelie pågrepet av politiet

Papirløse Maria Amelie (25), som har levd ulovlig i Norge siden 2003, ble i kveld pågrepet av politiet på Lillehammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Papirløse Maria Amelie (25), som har levd ulovlig i Norge siden 2003, ble onsdag kveld pågrepet av politiet på Lillehammer.

Det skjedde like før klokka 23 på Lillehammer, etter at hun holdt foredrag ved Nansens-skolen.

- Hun hadde akkurat vært på et åpent møte på Nansenskolen, og holdt foredrag om sin situasjon om papirløshet i Norge, sier Simon Strumse, som jobber ved Nansen fredssenter til Dagbladet.

- Absurd Etter møtet skal hun ha gått ut for å trekke litt luft.

- Da kom det åtte politifolk fra politiets utlendingsenhet, tok tak i henne og dro henne med i en bil som de hadde stående, sier Strumse.

- Hun rakk bare å rope at vi måtte ringe advokaten og kjæresten hennes, sier han.
 
Skal uttransporteres - Jeg kan bekrefte at hun er pågrepet i kveld. Det foregikk uten dramatikk. Bakgrunnen er at hun har fått avslag på asylsøknaden, har oppholdt seg ulovlig i Norge i mange år og skal uttransporteres. Hun vil bli framstilt for fengsling antakeligvis i morgen, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud i Politiets utlendigsenhet til Dagbladet.

Amelie ble kjent da hun ga ut boka «Ulovlig norsk» i høst om livet som papirløs flykting i Norge.

Hun ble kåret til Årets nordmann av Ny Tid i fjor. Det var Ny Tid som først meldte om pågripelsen i kveld.

- Vi er i sjokk, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til tidsskriftet. Han opplevde at politiet kom og tok henne uten å gi noen forklaring.

Advokaten varslet - Jeg ble varslet om arrestasjonen i kveld. Da jeg tok kontakt med Politiets utlendingsenhet, fikk jeg ikke noe som helst informasjon. Det overrasker meg, advokat Brynjar Risnes som representerer Maria Amelie.

- Dersom hun transporteres til Trandum i morgen, så reiser jeg dit. Ellers blir det trolig en tur til Lillehammer, sier han.

Nære venner har fått instrukser om hva de skal gjøre om Marie Amelie blir arrestert. Dagbladet har vært i kontakt med flere venner av forfatteren, som bekrefter at de har mottatt slike instrukser. De sier instruksene ikke har vært anvendt i dette tilfellet, og ønsker ikke å si om dette vil bli gjort.

PAPIRLØS FLYKTING:   Maria Amelie ga de papirløse flyktingene et ansikt. I dag ble hun pågrepet.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
PAPIRLØS FLYKTING: Maria Amelie ga de papirløse flyktingene et ansikt. I dag ble hun pågrepet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling