Maria Belon og hennes familie overlevde tsunamien i 2004 på utrolig vis

Nå deler de sin historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Andre juledag er det åtte år siden 220 000 mennesker mistet livet da tsunamien rammet Asia i romjula 2004.

84 av dem var norske statsborgere, ifølge Wikipedia.

I filmen «The Impossible», som har premiere i Norge 4. januar, får vi se historien til en av de mange familiene som opplevde en av vår tids største naturkatastrofer.

Den spanske legen Maria Belon ferierte i Thailand sammen med ektemannen Enrique og deres tre sønner, Lucas, Thomas og Simon, som den gang var 10, 8 og 5 år gamle, da monsterbølgene skylte innover land.

Alle fem overlevde katastrofen på utrolig vis.

Ble fanget av vannmassene Familien Belon hadde akkurat begynt ferien sin, og nøt late timer i sola ved bassenget, da monsterbølgene skylte innover land og brutalt forvandlet paradiset til et helvete.

OVERLEVDE: Maria og Enrique Belon ferierte i Thailand sammen med sine tre sønner, da tsunamien skylte innover Asia 26. desember 2004. Foto: NTB Scanpix
OVERLEVDE: Maria og Enrique Belon ferierte i Thailand sammen med sine tre sønner, da tsunamien skylte innover Asia 26. desember 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Maria og eldstesønnen Lucas ble fanget av vannmassene og skilt fra resten av familien.

De to fant sammen i bølgene, som tvang dem med seg. Til alt hell klarte de to å holde hodet over vannet og fikk etter hvert klamret seg til et tre.

Filmen fokuserer på hvordan de to kjempet for overlevelse, mens ektemannen og de to yngstesønnene desperat leter etter dem, uten å vite om de fortsatt er i live, i håp om å gjenforene familien.

Var nær døden tre ganger Selv om den spanske familien overlevde tsunamien, pådro Maria Belon seg en infeksjon i beinet og var svært nær døden tre ganger, én gang mens hun klamret seg til treet sammen m´med sønnen Lucas, og to ganger på sykehuset.

Belon innrømmer at hun var sliten av å klamre seg fast til livet og forberedte seg på døden, men at det til sist var gjensynet med ektemannen som fikk henne til å holde ut.

- Da jeg så mannen min, tenkte jeg «bra, nå kan jeg hvile», sier hun til Yahoo.

- Alt stemmer overens med virkeligheten Belon har selv vært med under utviklingen av filmen, og bidratt med sine innspill. Hun forteller at «The Impossible» gir et virkelighetsnært bilde av hvordan hun opplevde 26. desember 2004.
- En av badeballene, som i filmen er rød, var egentlig gul. Historien vår varte i virkeligheten i to en halv dag, i filmen er den naturligvis mye kortere. Ellers er alt akkurat slik det var, sier Maria Belon om filmen, til BBC.

FAVORITTSKUESPILLERINNE: Naomi Watts portretterer Maria Belon i «The Impossible». Foto: NTB Scanpix
FAVORITTSKUESPILLERINNE: Naomi Watts portretterer Maria Belon i «The Impossible». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sønnene Lucas, Thomas og Simon har nå blitt henholdsvis 18, 16 og 13 år gamle, og, ifølge moren, har hele familien kommet seg fint videre etter tsunamien.

- En av gavene bølgene ga meg er at jeg ikke bryr meg om meg selv lenger. Jeg setter pris på øyeblikkene, og tenker ikke lenger på fortiden. Jeg tar ikke bilder av minner eller planer noe for framtida. Jeg bare er nå.

- Hvorfor vår historie? I filmen portretteres Belon av skuespiller Naomi Watts, mens Ewan McGregor spiller Belons ektemann.

Det var etter at Belon stilte opp i et radiointervju at regissør Juan Antonio Bayona tok kontakt med henne. Han ville lage en film om hennes families historie fra tsunamien.

- Jeg tenkte «hvorfor vår historie? Når vi overlevde. Hvorfor, i en historie full av smerte og tapte liv, bruke vår familie? Men så forstod vi at det var den eneste måten å forklare andres smerte på,» har Belon selv sagt, ifølge Yahoo.

Filmen hadde premiere på Toronto International Film Festival 9. september, og i Spania 11. oktober.

LIVET BLE SNUDD OPP NED: I løpet av sekunder ble ferieidyllen snudd på hodet for Belon-familien. Her fra filmern «The Impossible».
LIVET BLE SNUDD OPP NED: I løpet av sekunder ble ferieidyllen snudd på hodet for Belon-familien. Her fra filmern «The Impossible». Vis mer
SKREKKSCENARIO: Familien oppholdt seg ved hotellbassenget, da monsterbølgene skylte innover land.
SKREKKSCENARIO: Familien oppholdt seg ved hotellbassenget, da monsterbølgene skylte innover land. Vis mer