Maria gjennomhullet

Jomfru Maria er gjennomboret av israelske kuler. Et dårlig omen før nytt meklingsforsøk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs spesialutsending Anthony Zinni innledet i dag et nytt forsøk på å stanse voldsspiralen i Midtøsten. Det er et vanskelig oppdrag.

FNs vedtak om at partene må innstille voldshandlingene og at det må opprettes en palestinsk stat, har tilsynelatende gjort lite inntrykk på partene.

I Bethlehem er statuen av Jomfru Maria øverst på Fødselskirken gjennomhullet av kuler. Skadene kan symbolisere hvor langt det er fra religionenes fredeligste ord til virkelig fredsvilje i Midtøsten nå.

Varsler mer vold

Palestinske ledere har gjort det klart at de ikke vil forhandle om våpenhvile før Israel stanser sine militære aksjoner.

- Det blir ingen møter med noen israelere før de stanser aggresjonen og trekker seg tilbake fra alle (palestinske) byer, inkludert Betlehem, Ramallah og byene i Gaza, sa en Arafats rådgivere, Nabil Abu Rudaineh, torsdag.

Den ytterliggående organisasjonen Hamas har sagt at den ikke vil stanse voldsaksjonen under Zinnis opphold i Midtøsten.

- Alle palestinske grupper er fast innstilt på å fortsette motstandskampen, sa Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin. Han sa at flere titall kvinner og barn var blitt martyrer som følge av de siste israelske militæraksjonene i Ramallah på Vestbredden og i flyktningleiren Jabalya i Gaza.

- Vi vil ikke overgi oss på grunn av disse forbrytelsene. Fienden kommer til å betale en høy pris for disse kriminelle handlingene, sa han.

Israel fortsetter

Den israelske hæren vil fryse sine operasjoner i Gaza og på Vestbredden, foreta symbolske tilbaketrekninger fra byer og flyktningleire og fjerne sjekkposter, skriver avisen Haaretz. Men hæren vil foreta nye målrettede forebyggende aksjoner og stanse alle forsøk på å smugle våpen inn i de palestinske selvstyreområdene.

Ifølge avisen skal Israel stanse de militære raidene, men byggingen av nye bosettinger skal fortsette, fordi byggingen første skal stanses når den såkalte Mitchell-kommisjonens anbefalinger skal settes i verk, ifølge Israels egne tolkninger.

Les også:

Sikkerhetsrådets resolusjon

Kofi Annans pressekonferanse

Fødselskirken i Betlehem: Jomfru Maria rammet av kryssilden.
Ramallah: Journalist med skuddsikker vest passerer en israelsk tanks. Fire palestinere ble drept i byen imorges.