Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marian Clita (59) dømt for drapet på norske Vera (42)

Rettens medlemmer har avsagt kjennelsen. I morgen bestemmes straffen.

DØMT FOR DRAP: Rettens medlemmer i Københavns byrett har avsagt sin kjennelse. Marian Clita er funnet skyldig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
DØMT FOR DRAP: Rettens medlemmer i Københavns byrett har avsagt sin kjennelse. Marian Clita er funnet skyldig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Klokka 15 i dag avsa rettens medlemmer i Københavns byrett sin kjennelse om straffespørsmålet i drapssaken mot rumeneren Marian Clita (59).

Aktor satte Clita under tiltale for drap på den norske flyvertinnen Vera Vildmyren (42) 1. mars i år, etter at hun ble funnet død på sitt hotellrom på Radisson Blue-hotellet i København 2. mars.

- Ingen Hannibal Lecter Clita har erkjent legemsbeskadigelse med døden til følge, men har nektet straffskyld etter tiltalen.

Før dommeren kom inn og avsa dommen, avviste Clita at han er noen Hannibal Lecter, en karakter fra de amerikanske skrekkfilmene «Nattsvermeren» og «Hannibal».

- Jeg er ingen Hannibal Lecter. Når du sier slikt om meg, kysser jeg deg, ropte han til aktor da han ble ført inn i rettslokalet i København av to politibetjenter, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

- Må ha forstått at det dreper Dommeren forklarer at de har lagt vekt på karakteren og omfanget av skader påført Vildmyren. Den norske kvinnen ble påført i alt 38 knivskader i ansiktet og på halsen, og Clita slo henne også med et kubein og et jernrør. Blant annet ble hun slått så hardt i tinningen at hun fikk kraniebrudd.

- Vi ser på tiltaltes forklaring som ikke troverdig, og at det er ikke reelt at han ble avverget fra å trekke seg ut av rommet, som han har sagt i sin forklaring. På bakgrunn av at han har fortsatt å slå Vildmyren i hoderegionen og snittet henne med kniv i halsen, må han ha innsett at hun kom til å dø, sier dommeren.

- Da hun ikke kunne gjøre mer motstand, stjal han ting fra henne og rommet.

- Tiltalte er funnet skyldig i både drap og grovt ran, konkluderte dommeren.

- Drepte for å unngå sikkerhetsvakter Aktor i saken, statadvokat Anne Birgitte Stürup, tegnet et bilde av Clita som en mann som heller drepet enn å risikere å bli tatt for simpelt tyveri. I retten har han oppført seg både arrogant og likegyldig, og har trukket på skuldrene og sukket. Han ble også rasende da han ble nektet å røyke i retten.

- Han blir overrasket over at hun er på rommet når han sniker seg inn for å stjele. Han innser at hvis han ikke slår henne i hjel, vil hun kontakte sikkerhetsvakter. Og han har ikke lyst til å bli tatt, sa Stürup.

Forsvareren fremholdt at hans klient bare burde bli dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge.

- Vil ikke anke - Uansett utfall vil jeg ikke anke saken videre i det danske rettssystemet, sa Clita i sin bemerkning etter aktor og forsvarerens sluttprosedyre. Clita har flere ganger kritisert rettsysstemet i Danmark og omtalte Danmark som verdensmester i brudd på menneskerettighetene.

Han har hevdet at han ikke hadde planer om å drepe Vildmyren, og framstilt seg selv som et offer da han hevdet at Vildmyren hadde angrepet han med møbler på hotellrommet.

• Saken oppdateres.

DREPT: 2. mars ble norske Vera Vildmyren funnet død på Radisson Blue-hotellet i København. Foto: Privat
DREPT: 2. mars ble norske Vera Vildmyren funnet død på Radisson Blue-hotellet i København. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling