Marian Clita dømt til 14 års fengsel

Drepte norske Vera Vildmyren (42) i København i fjor.

KJENT SKYLDIG I DRAP: Her går den den to ganger drapsdømte Marian Clita ut av rettssalen i Københavns byret etter at han ble kjent skyldig i drapet på Vera Vildmyren.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
KJENT SKYLDIG I DRAP: Her går den den to ganger drapsdømte Marian Clita ut av rettssalen i Københavns byret etter at han ble kjent skyldig i drapet på Vera Vildmyren. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Retten i København har avgjort at rumeneren Marian Clita skal dømmes til fengsel i 14 år, og utvises av Danmark. Han idømmes også å betale over én million kroner i erstatning til familien.

Dommeren påpeker at etter vanlig rettspraksis straffes forbrytelsen med fengsel i 12 år, men viser til skjerperende omstendigheter når de nå har landet på 14 år. Retten legger vekt på drapets voldsomhet og at Clita også er kjent skyldig i grovt ran.

Retten tar en kort pause mens Clita tar en rask prat med sin forsvarer på bakrommet.

- Har fryktet dette Tidligere i dag la aktor i saken, statsadvokat Anne Birgitte Stürup, ned en påstand om 16 års fengsel og ikke forvaring som tidligere varslet. Årsaken til det er at gjeldende rettspraksis i Danmark tilsier at «forvaring ikke egner seg for utlendinger», sa Stürup.

Dette var Clitas forsvarer, advokat Michael Steffensen, enig med aktor i, men la ned en påstand om 12 års fengsel.

- Det er dette jeg har fryktet hele tiden, men jeg tror og håper rettens medlemmer vil gå for forvaring, sa enkemannen Egil Vildmyren til Dagbladet i pausen etter at aktor og forsvareren hadde lagt ned sine påstander.

- Jeg har mistet min kone, og mine barn har mistet sin mor. Vi har mistet Vera på livstid. At han skal ha rettigheter etter å ha tatt livet hennes, skjønner jeg ikke, sier Vildmyren.

Han mener det er lite tvil om at dette handler om at Danmark ikke ønsker å påta seg kostnadene en forvaringsdom betyr.

Clita gråtkvalt Clita brøt sammen og la hodet i hendene da han fikk lov til å tilføye sine kommentarer til staffeprosedyrene.

- Jeg føler medfølelse for offerets familie og barn, sa han gråtkvalt og så mot den gjenlevende familien.

- Han er en god skuespiller. Han er en person og ikke en mann som brukte våpen for å drepe Vera. Jeg tror ikke han har noen ekte følelser, sa Egil Vildmyren til Dagbladet.

- Det tror ikke jeg heller, tilføyde Veronica (17).

Kjent skyldig I går ble Clita kjent skyldig i drapet på Vildmyren. Selv har Clita erkjent legemsbeskadigelse med døden til følge, men har nektet straffskyld etter tiltalen.

HAR FULGT NØYE MED: Enkemannen Egil Vildmyren (f.v), sønnen Alexander (15) og dattera Veronica (17) har fulgt rettssaken og har uttrykt ønske om at kona og moras drapsmann får forvaringdsom. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
HAR FULGT NØYE MED: Enkemannen Egil Vildmyren (f.v), sønnen Alexander (15) og dattera Veronica (17) har fulgt rettssaken og har uttrykt ønske om at kona og moras drapsmann får forvaringdsom. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Da dommeren fant Clita skyldig fortalte hun at de har lagt vekt på karakteren og omfanget av skader påført Vildmyren. Den norske kvinnen ble påført i alt 38 knivskader i ansiktet og på halsen, og Clita slo henne også med et kubein og et jernrør. Blant annet ble hun slått så hardt i tinningen at hun fikk kraniebrudd.

- Vi ser på tiltaltes forklaring som ikke troverdig, og at det er ikke reelt at han ble avverget fra å trekke seg ut av rommet, som han har sagt i sin forklaring. På bakgrunn av at han har fortsatt å slå Vildmyren i hoderegionen og snittet henne med kniv i halsen, må han ha innsett at hun kom til å dø, sier dommeren.

- Da hun ikke kunne gjøre mer motstand, stjal han ting fra henne og rommet.

- Tiltalte er funnet skyldig i både drap og grovt ran, konkluderte dommeren.

- Jeg er ingen Hannibal Lecter Før dommeren kom inn og avsa dommen, avviste Clita at han er noen Hannibal Lecter, en karakter fra de amerikanske skrekkfilmene «Nattsvermeren» og «Hannibal».

- Jeg er ingen Hannibal Lecter. Når du sier slikt om meg, kysser jeg deg, ropte han til aktor da han ble ført inn i rettslokalet i København av to politibetjenter i går, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

FUNNET DREPT: Den norske flyvertinnen, kona og tobarnsmoren Vera Vildmyren ble funnet drept på et hotellrom på Radisson Blue-hotellet i København i mars i fjor. Foto: Privat
FUNNET DREPT: Den norske flyvertinnen, kona og tobarnsmoren Vera Vildmyren ble funnet drept på et hotellrom på Radisson Blue-hotellet i København i mars i fjor. Foto: Privat Vis mer