HUNDEDØDEN:

Marian mistet fire hunder på fire dager

Marian Janet Nossen fikk aldri svar på hvorfor de fire hundene hennes døde i 2014. Nå gjenåpnes saken etter de mystiske hundedødsfallene.

DØDE PÅ FÅ TIMER: Marian med en av hundene, en springer spaniel, som døde i 2014. Foto: PRIVAT
DØDE PÅ FÅ TIMER: Marian med en av hundene, en springer spaniel, som døde i 2014. Foto: PRIVATVis mer

- Jeg fikk aldri svar på årsaken til at hundene mine døde, sier Marian Janet Nossen til Dagbladet.

De siste dagene har hun fulgt nyhetsutviklingen rundt de mystiske hundedødsfallene tett.

Over 20 hunder har på mystisk vis mistet livet i store deler av landet. Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast, samt raskt forverret allmenntilstand.

Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Det er et sykdomsforløp Marian Nossen kjenner igjen fra dagene da hun mistet de fire hundene sine, Daisy, Bella, Oreo og Lizzie i april 2014.

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

- Håper på svar

- Det begynte en med oppkast, men det er ikke så uvanlig. Dagen etter merket jeg at det var blodig diaré, og at flere av hundene var syke, sier hun.

Først døde Daisy.

- Det tok 12-13 timer fra første symptom til hun var død, sier Nossen.

Samme kveld døde Oreo. To dager senere døde Bella og dagen etter døde Lizzie.

- Jeg mistet alle fire på fire dager, sier Nossen.

Da Bergensavisen omtalte saken i 2014, ble det spekulert i at bakterien Clostridium perfringens kunne være årsak til dødsfallene, men dette ble senere avkreftet.

- Mitt liv med hund har ikke vært det samme siden. Jeg er fortsatt redd hver gang jeg går på tur.

Nå har hun tatt kontakt med veterinæren som håndterte saken i 2014, Hilde Røsland, for å få fagfolkene til å se på saken på nytt.

- Jeg håper virkelig på et svar nå. Selv om det er gått fem år er jeg ikke ferdig med det.

FORTSATT ET MYSTERIUM: Bella og Lizzie var de to siste av Marian Nossens hunder som døde i april 2014. Det er fortsatt ikke avklart hva som var årsaken til at de fire hundene døde. Foto: PRIVAT
FORTSATT ET MYSTERIUM: Bella og Lizzie var de to siste av Marian Nossens hunder som døde i april 2014. Det er fortsatt ikke avklart hva som var årsaken til at de fire hundene døde. Foto: PRIVAT Vis mer

Likt sykdomsbilde

Veterinær Hilde Røssland ved dyreklinikken AniCura i Begen, husker saken godt.

- Det var en forferdelig opplevelse. Jeg satt med dem når de ble syke og døde en etter en, sier hun til Dagbladet.

Hun har sendt saken over til AniCura i Oslo, som har håndtert mange av de mystiske dyredødsfallene på Østlandet de siste dagene.

- Vi har ikke prøvene, men dataene fra prøveresultatene har vi fortsatt liggende. Det ble gjort noen funn, så får vi se om det samsvarer med det de finner nå, sier hun.

Hun bekrefter at sykdomsbildet som beskrives nå er det samme som hun opplevde med Marian Nossens hunder i 2014.

- Men dette symptombildet - oppkast og diaré - er veldig vanlig. Det som er spesielt er at de ikke responderer på behandling, sier hun.

Obduserer hunder

På veterinærinstituttet i Oslo har de i dag obdusert noen av hundene som i løpet av de siste dagene har dødd av den mystiske sykdommen.

- Vi tar ut en rekke prøver fra dem, og analyserer bredt. Vi vet ikke hva dette er eller om det er smittsomt, så vi må teste for alt mulig, sier kommunikasjonsdirektør ved Veterinærinstituttet, Asle Haukaas.

Han kjenner ikke til Marian Nossens sak fra 2014, men bekrefter at de tidligere tilfeller både i Norge og i utlandet tilbake i tid er interessant.

- Vi sjekker tidligere saker fra blant annet Ungarn, England og Sverige, sier Haukaas.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer