Marian (SV) er første på Stortinget med hijab

Mot alle odds møtte Marian Hussein på Stortinget denne uka som første norsksomalieren - og den første med hijab.

HISTORISK: Marian Hussein ble denne uka første norsksomalier og første med hijab på Stortinget. Foto: Jørgen Gilbrant
HISTORISK: Marian Hussein ble denne uka første norsksomalier og første med hijab på Stortinget. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er februar 1997 og et fly lander på Fornebu. Om bord er Marian (10), seks søsken og mamma.

De skal gjenforenes med far i familien, som allerede bor i Norge.

Ferden går først rett til Røros fra Fornebu. Det er kaldt, snø. Familien på åtte bosetter seg i Østerdalen og barna lærer seg å gå på ski i Dalsbygda - der Therese Johaug kommer fra.

- Jeg fikk en veldig fin start i Norge. Jeg gikk rett inn i en ordinær klasse og fulgte vanlig undervisning fra første dag. Jeg fikk bare ekstraundervisning i norsk. Det fungerte kjempebra, sier Marian Hussein (32) sittende på det som må være et av Stortingets flotteste kontorer.

Hun er tredje vara for SV i Oslo og møtte på Stortinget første gang onsdag denne uka. Kontoret er Petter Eides til vanlig. Utsikten kan nesten ikke bli bedre, man kan se klimademonstrasjonen utenfor Stortinget, Spikersuppa. Slottet.

- Det er umulig å høre at du ikke kommer fra Norge?

- Vi var veldig opptatt av å snakke korrekt og få til lydene. Ikke snakke gebrokkent. Jeg hadde også en fordel av at jeg var tospråklig da jeg kom til Norge, så jeg hadde allerede knekt koden med å flytte til et nytt land og lære språket, sier Marian.

Noen få måneder etter at mor og sju barn kom til Norge, dør faren av kreft.

- Jeg tenker mye på at han ikke hadde fått familiegjenforening av UDI med dagens regelverk. Han tjente ikke nok. Da hadde vi ikke få møte ham før han døde.

ÅPNE: De fire jentene fra Minhaj-moskeen i Oslo er åpne om livet som ung muslim i Norge. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Første norsksomalier

Første uke på Stortinget. Det er takket være en babyboom i SV at hun som tredje vara har fått plass, pluss at Petter Eide har permisjon.

Marian Hussein er første norsksomalier på Stortinget.

- Du er historisk, tenker du på det?

- Ja. Men jeg tenker at mine politiske meninger ikke bare handler om bakgrunnen min. Samtidig er det viktig at norsksomaliere har noen som bringer deres historier og livserfaringer til rommene der avgjørelser tas.

Marian Hussein er utdannet vernepleier og jobber i barnevernet i Sagene bydel i Oslo. Halvannet år etter at Marian og familien kom til Norge gikk ferden videre fra Østerdalen til Groruddalen.

Hadia Tajik sa til VG at hun «badet i det norske» om oppveksten i Bjørheimsbygd. Marian kjenner seg igjen.

- Da jeg flyttet til Groruddalen stusset jeg over at de som var født og oppvokst i Norge snakket dårligere norsk enn meg.

- Norsksomaliere har utfordringer, hva er bakgrunnen?

- Diasporaen er veldig påvirket av borgerkrigen. Det er ulike mennesker som har vært i krig og konflikt med hverandre. Du får ikke ett informasjonssenter for somaliere i Norge, som det kanskje er i andre miljøer.

- De har vært på forskjellig side i borgerkrigen?

- Ja, ikke sant. Hadde du hatt en interesseorganisasjon som jobbet med integrering, informasjon og med å skape bånd, så hadde det vært annerledes.

- Er det etniske skillelinjer fra Somalia? Religiøse?

Marian avbryter:

- Klaner. De voksne har vært veldig klanorienterte, de yngre er ikke det på samme måte.

ANGIVELIG LÆREREN: Denne uka skjedde det en oppsiktsvekkende hendelse ved ungdomsskolen New Vision Academy i Nashville, Texas. Ei jentes hijab blir dratt av, mot hennes vilje. Ifølge amerikanske medier skal det ha vært jentas lærer som publiserte videoene på sine sosiale medier. Video: WSMV / CNN Vis mer

«Mismatch»

- Somaliere trekkes stadig vekk fram i negative statistikker. Hvordan oppfattes det i ditt miljø?

- Vi er klar over at vi har utfordringer. Vi har en «mismatch» - som i min familie der vi var sju barn og én voksen. De unge er flere enn de voksne. Særlig når mange kvinner har lavere eller ingen utdanning fra hjemlandet, det er nødvendigvis ikke så lett å bli helt økonomisk selvstendig i Norge.

- Så skjer det et skifte med oss som er unge. Når vi får tatt høyere utdanning og får kontroll over antall barn, det er mange flere som har jobb. Den statistikken kommer til å endre seg veldig raskt.

- Hva tror du er årsaken til problemene norsksomaliere har i Norge?

- Det handler om migrasjon. Når man flytter fra en borgerkrig til et nytt sted. Du kommer til et sted der boligsituasjonen er vanskelig. Det er noen sårbarheter, får man overvekt av de faktorene så gir det et utslag i noe annet. Det er derfor jeg er opptatt av boliger, sier Marian Hussein.

Boliger var også tema da hun tok ordet som første norsksomalier på Stortingets talerstol. Barn som blir rotløse fordi foreldrene ikke har råd til å bli boende. Som må bytte skole, venner, fotballkompiser.

- På Tøyen skole i Oslo flytter 20 prosent av elevene i løpet av skoleåret. Det å ikke bli tvunget til å flytte hele tiden er veldig viktig for å skape stabile oppvekstvilkår. Det har utrolig mye å si for familier i sårbare situasjoner.

Hijaben

Marian Hussein er ikke bare første norsksomalier på Stortinget.

I 2015 møtte Prableen Kaur på Stortinget i turban, det var inntil denne uka første gang det hadde vært brukt et religiøst hodeplagg fra landets mektigste talerstol.

Onsdag ble Marian den første med hijab.

Hijab på talerstolen er ikke i strid med Stortingets forretningsorden, opplyser presidentskapet til Dagbladet. Det er ikke lov å benytte plagg for å markere politikk fra talerstolen.

- Hva betyr hijab for deg?

- Det er en del av min identitet. Jeg har vokst opp med den. Jeg har hatt mine «ups and downs» med den i oppveksten. Man har en krysskulturell identitet som man forhandler med, sier Marian, som begynte å gå med hijab da hun bodde i Saudi-Arabia.

Hijab er påbudt på skolen for jentene fra de er ni år gamle, da hadde allerede Marian brukt den en stund. Tok den på da hun skulle ut og leke, så datt den av og ble et skjerf.

- Da jeg kom til Norge var den allerede på, så det var ingen grunn til å ta den av. For meg er det ikke nødvendigvis en religiøs betydning. Jeg reagerer på dem som legger så stor vekt på hijaben.

- Den provoserer?

- Jeg vet ikke om den provoserer folk, men de henger seg opp i den. Man klarer ikke å se mennesket bak, så blir man så opptatt av å snakke om hijaben at man slutter å snakke med mennesket bak.

PR

- Det er en overinteresse som er drevet av litt nysgjerrighet kombinert med en økende fiendtlighet mot muslimer, som har vokst fram siden 2001.

- Du blir møtt med at «du representerer feministpartiet SV og bruker et kvinnediskriminerende religiøst plagg»?

- Hva skal man si? Det er ikke mange år siden folk begynte å måle skjørtekantene til kvinner før de fikk bevege seg inn i det offentlige rom. Det handler om hvilken vei denne pendelen skal svinge for kvinner. Hvor mye skal vi forhandle om? Fra mitt eget feministiske ståsted er det helt sykt at jeg som kvinne må bruke mitt politiske handlingsrom for å snakke om en hijab og ikke politikken.

- Det kan være et politisk plagg også?

- Sånn er verden. Nå gjør vi det i Norge og så får du forholde deg til hva folk mener og gjør. Ikke hva folk har på seg. Mange menn har også en kleskode på jobb der man ikke kan gå med skjørt ... jeg mener shorts! ler Marian.

- Er det litt dust at vi lager en sak på dette?

- Jeg er politiker, så all PR er god PR! Men den fikseringen som jeg har opplevd som voksen ...

... det har ringt lenge, men kontoret til Petter Eide er helt i enden av SV-gangen og lyden nådde ikke helt fram. Ingen av oss har hørt det, men vi skjønner det nå.

Marian er sjanseløs på å rekke det. Hun får ikke stemt.

Presisering: Spørsmålet «du representerer feministpartiet SV og bruker et kvinnediskriminerende religiøst plagg» er redigert for å tydeliggjøre at det ikke er Dagbladets mening, men en gjengivelse av en type kritikk dem som bærer hijab møter.

MARKERING: Under 8. mars-markeringa på Youngstorget i Oslo 2013 tok disse personene fram en hijab som de satte fyr på. Video: Øistein Norum Monsen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer