PLASTPOSE: En ny studie har funnet menneskeskapt søppel i de dypeste delene av havet. Ved å analysere over 30 års data om søppel, avslører studien at nesten 3500 biter av plast og annet avfall har blitt oppdaget i dyphavet. Videoklipp av plastposen som ble funnet på 10 898 meters dyp i 1998 viser hvordan mennesker ikke lar noen deler av jorda være uberørt. Video: JAMSTEC Vis mer

Plast i havet

Marianergropa er verdens dypeste havområde. Her ble det funnet en plastpose i 1998

Ny studie avslører at 3500 biter av plast og annet avfall har blitt oppdaget i dyphavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvis det var behov for bevis for at det ikke er flere uberørte steder igjen på vår forurensede planet, så finnes det nå, skriver Science Alert.

En ny studie har funnet menneskeskapt søppel i de dypeste delene av havet. Ved å analysere over 30 års data om søppel, avslører studien at nesten 3500 biter av plast og annet avfall har blitt oppdaget i dyphavet.

Dataene viser at innflytelsen fra landbaserte menneskelige aktiviteter har nådd de dypeste delene av havet, i områder mer en 1000 kilometer fra fastlandet.

Analyserte bilder og video
FNs miljøprogram - United Nations Environmental Programme - har omtalt studien, og skriver på sin nettside at plastforurensing vokser fram som en av de mest alvorlige truslene mot havets økosystemer.

Studien, gjennomført av et team forskere ved Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC), analyserte innholdet i deres offentlige database for søppel i havet registrert av dyphavsdykkere og fjernstyrte maskiner.

<strong>POSE:</strong> Bildet er tatt i Kii-kanalen mellom den japanske øya Shikoku og hovedøya, og viser en plastikkpose som har satt seg fast på nesten tusen meters dyp. Foto: JAMSTEC
POSE: Bildet er tatt i Kii-kanalen mellom den japanske øya Shikoku og hovedøya, og viser en plastikkpose som har satt seg fast på nesten tusen meters dyp. Foto: JAMSTEC Vis mer
<strong>SØPPEL:</strong> På nesten 600 meters dyp ble det funnet en del søppel. Bildet er tatt utenfor kysten av Sanriku i Japan i 2014. Foto: JAMSTEC
SØPPEL: På nesten 600 meters dyp ble det funnet en del søppel. Bildet er tatt utenfor kysten av Sanriku i Japan i 2014. Foto: JAMSTEC Vis mer

Med bilder og video helt tilbake fra 1983, har 5010 dykk blitt registrert i databasen, og teamet telte opp 3425 elementer av menneskeskapt søppel.

Mer enn en tredjedel var makroplast.

Nesten all makroplasten var til engangsforbruk. Tusenvis av bilder viser søppelet på havbunnen, og dyphavsorganismer ble observert i 17 prosent av bildene.

Dette er fellende bevis på at menneskers bruk-og-kast forhold til plast påvirker havets liv på måter vi ikke er klare over, skriver vitenskapsnettstedet.

Teamet har bare data som gir en visuell oversikt over hva som ligger på havbunnen, ikke hva som driver eller synker i havet over. Derfor sier forskerne at de bare har skrapet på overflaten av problemet.

90 prosent på havbunnen
- Problemet er at du finner søppel hvor enn du leter, i store eller mindre biter som mikroplast, sier Bjørn Einar Grøsvik, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet.

- Vi finner plast overalt, men høyere konsentrasjoner i marine landskapstyper der vi får avsetninger som i groper og daler i dyphavet, fortsetter han.

Det er veldig stabile miljøer der, og plasten blir nedbrutt sakte.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

- Det blir ført med havstrømmene og blir avsatt i dyphavet avhengig av tettheten på plastbitene og begroing på dem, som gjør at det blir tyngre og synker ned, sier han.

Det er antatt at én prosent av plasten vi tilfører havet flyter i overflaten, og fem prosent skyller opp på strendene.

Resten, altså over 90 prosent, havner på havbunnen.

- Vi mangler tall på hvor mye som er i vannsøylen, men regner med at sjøbunnen er endestasjonen, sier Grøsvik.

<strong>FISKEUTSTYR:</strong> Dette bildet er tatt i 2014 og viser et fiskenett som har havnet på havets bunn. Gammelt fiskeutstyr skaper problemer fordi det tar veldig lang tid å bryte ned. Foto: JAMSTEC
FISKEUTSTYR: Dette bildet er tatt i 2014 og viser et fiskenett som har havnet på havets bunn. Gammelt fiskeutstyr skaper problemer fordi det tar veldig lang tid å bryte ned. Foto: JAMSTEC Vis mer

Plast på 10 898 meters dyp
Marianergropa er en grop i Stillehavet og er verdens dypeste havområde.

<strong>PLASTPOSE:</strong> Skjermdump fra et videoklipp av plastposen som ble funnet på 10 898 meters dyp i 1998. Foto: JAMSTEC
PLASTPOSE: Skjermdump fra et videoklipp av plastposen som ble funnet på 10 898 meters dyp i 1998. Foto: JAMSTEC Vis mer

- Dette er et av områdene som skulle vært lengst unna menneskelig påvirkning. Men når det undersøkes så ser man at det ikke stemmer. Det er spor etter oss der også, forteller Grøsvik.

I slutten av mai i 1998 ble en plastpose funnet på 10 898 meters dyp i Marianergropa.

- I tiåra siden har plastposen ble brutt ned i flere biter, det skjer en sakte prosess i dyphavet, sier han.

- Problemet er overalt
- Plast blir fraktet med havstrømmene, og faller gradvis ned. Problemet er overalt og vi må absolutt tenke på måten vi bruker plast og prøve å begrense bruken slik at mindre havner i sjøen, sier Grøsvik.

Plast i havet er problematisk på mange områder. Det er mange arter som setter seg fast i plast eller annet søppel. Det er også mange dyrearter som spiser søppelet, som gir problemer da det setter seg fast i fordøyelsessystemet.

- Vi vet det kan være skadelig for dyreliv, men vi vet ikke hvor mye skade det kan forårsake om det blir tatt i næringskjeden i forskjellige deler av økosystemet, sier Grøsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer