Krise i Oslo fengsel

Marianne (43) ble angrepet i fengselet

Drapstrusler og voldelige angrep mot ansatte i Oslo fengsel øker i omfang. Når slår de ansatte alarm og håper at regjeringen og politikerne vil reagere før noen blir drept på jobb.

SLÅR ALARM: Marianne er hovedverneombud i fengselet og har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold. Nå forteller hun sin dramatiske historie i Dagbladet i håp om at de ansvarlige skal forstå alvoret. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SLÅR ALARM: Marianne er hovedverneombud i fengselet og har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold. Nå forteller hun sin dramatiske historie i Dagbladet i håp om at de ansvarlige skal forstå alvoret. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

OSLO FENGSEL (Dagbladet): Torsdag i forrige uke skjedde det igjen. En ansatt i Oslo fengsel ble slått rett ned av en innsatt. Hardt og brutalt. Fengselsbetjenten er en av mange ansatte i Oslo fengsel som har blitt utsatt for psykisk og fysisk vold i sommer.

De ansatte i fengslet mener de mangler både folk og nødvendige verktøy for å ivareta sin egen og de innsattes sikkerhet. Nå slår de alarm om kriseforhold i det som er et av Norges største høyrisikofengsler.

ALARM: Ansatte ved Oslo fengsel slår alarm etter en sterk økning i voldelige angrep og drapstrusler. Videomateriale Dagbladet har fått tilgang til, viser hvor dramatisk situasjonen er. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Sommeren har vært særdeles krevende. Vi har hatt mye rus, mye innsmugling forskjellige rusmidler. Det fører med seg rusutløst vold og trusler. Da blir vi som jobber her stående i fryktelig vanskelig situasjoner, sier Marianne, som jobber som vaktleder og er hovedverneombud i fengselet. Av sikkerhetshensyn ønsker hun ikke å ha etternavnet sitt på trykk i avisa.

Dagbladet møter Marianne i mottaksavdelingen som rommer cellene som er de innsattes første møte med livet på innsida. Marianne finner fram en nøkkel fra det tunge knippet hun har i utstyrsbeltet sitt og låser opp en av de få ledige cellene på avdelingen.

20220810: Farukh Qureshi slo alarm om forholdene i Oslo fengsel i en Facebook-post etter marerittsommeren der flere av de ansatte i fengselet har blitt utsatt for fysisk og psykisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
20220810: Farukh Qureshi slo alarm om forholdene i Oslo fengsel i en Facebook-post etter marerittsommeren der flere av de ansatte i fengselet har blitt utsatt for fysisk og psykisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Det skitne vinduet i cellen slipper inn litt lys fra den varme augustsola.

- Denne cella er faktisk ganske fin. Den er nymalt, sier Marianne og lukker døra til det trange rommet som huser en seng, et skap og et lite skrivebord.

Slengt i veggen

For en stund siden ble hun angrepet på jobb. Ifølge Marianne, var den innsatte en kraftig ung mann, full av steroider, rusa og satt på en lang dom.

- Han hadde ruset seg, gått ut av cella, opp trappa til avdelingen jeg jobba og angrep kollegaen min, slo ham ned og kom mot meg for å slå meg i ansiktet med knyttneven, sier Marianne.

SLAGVÅPEN: En boks med tunfisk og en sokk blir en dødelig slagvåpen i de rette hender. Det er ikke uvanlig med beslag av hjemmelagde våpen i Oslo Fengsel. Foto: Oslo Fengsel
SLAGVÅPEN: En boks med tunfisk og en sokk blir en dødelig slagvåpen i de rette hender. Det er ikke uvanlig med beslag av hjemmelagde våpen i Oslo Fengsel. Foto: Oslo Fengsel Vis mer

Ifølge Marianne, ble hun slengt hardt i veggen slik at hun skadet skuldren sin og mistet midlertidig full førlighet i den høyre armen.

- Jeg var redd for at han kom til å kaste meg over gelenderet og ned til etasjen under, sier Marianne.

En tredje tjenestemann grep inn i situasjonen og Marianne løp inn på vaktrommet for å bevæpne seg. Hun tok med seg en batong og gikk tilbake ut på gangen og inn i slåsskampen igjen.

- Jeg var klar til å slå vedkommende med batongen.

Dødsfrykt

- Opplevelsen er skummel. Når du kommer tilbake i situasjonen med en utslått batong og sier at nå skal jeg slå, så ser du at hele vedkommende forandrer seg. Han skjønner at nå er det krig, nå må han ta igjen, sier Marianne.

VIL HA ENDRING: - De fleste som utagerer er ikke ondskapsfulle og jævlige, men de er i en jævlig situasjon, sier Marianne, som er hovedverneombud i fengselet. Hun har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VIL HA ENDRING: - De fleste som utagerer er ikke ondskapsfulle og jævlige, men de er i en jævlig situasjon, sier Marianne, som er hovedverneombud i fengselet. Hun har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Han sier at han skal drepe meg hvis jeg slår han med batongen. Han truer med å drepe barna mine. Han vet hvor jeg bor.

Marianne tenker at dette har hun øvd på. Når hun slår ut batongen må alt gjøres riktig.

Den mentale vurderingsrekka går fra spørsmålet om hvordan skal hun slå uten å drepe ham til hva om hun gjør feil og den innsatte får tak i batongen.

Er det her det siste jeg skal oppleve i livet?, sier hun.

Triggere

Marianne tenker på barna sine. Hvis hun ikke gjør dette riktig, så dør hun.

- Jeg var i ferd med å slå, sier Marianne

På det punktet glemmer Marianne at armen hun holder batongen med er skadet.

- Jeg hadde ikke klart å slå, sier hun.

En av vaktlederne kommer inn i situasjonen bak Marianne og tar batongen ut av hånda hennes. Den innsatte ble til slutt overmannet da sju betjenter fikk kontroll på den innsatte.

Marianne beskriver situasjonen som skremmende.

- Du føler deg hjelpeløs uten midlene vi trenger og bemanninga vi skulle hatt, sier hun.

RASERT: Utagerende innsatte må noen ganger beskyttes mot seg selv. Bildet viser en rasert celle i Oslo fengsel.
RASERT: Utagerende innsatte må noen ganger beskyttes mot seg selv. Bildet viser en rasert celle i Oslo fengsel. Vis mer

Etter situasjonen ble hun sykemeldt en ukes tid. Fikk oppfølging av lege og samtaler med kolleger og psykolog. Men i lang tid etter hendelsen opplever hun at enkelte triggere får henne på tå hev. Hun reagerte på høye lyder, syntes det var vanskelig å slappe av og hadde problemer med å sove som en direkte konsekvens av den grove hendelsen.

Kutt

I åtte år har fengselet opplevd kutt i budsjettet og antall stillinger. Samtidig som kravene til flere aktiviteter og mer tid til fellesskap kreves fra KDI og politisk ledelse. Gapet mellom krav om hva som er mulig å få til, bare øker.

- Det går ut over de ansatte og de innsatte. Dette er høl i huet, sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Nils Leyell Finstad, som er fengselsleder. Han understreker at de fleste av de innsatte oppfører seg bra.

- Det er kun noen få som kommer med alvorlige trusler og utøver vold mot ansatte, sier Finstad.

Han forteller at Oslo fengsel likevel topper alle negative statistikker.

FENGSELSLEDER: - Vi ber egentlig om svært lite. Ansatte og innsatte skal ikke risikere å bli skadet på jobb, sier Nils Leyell Finstad, som er direktør i Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FENGSELSLEDER: - Vi ber egentlig om svært lite. Ansatte og innsatte skal ikke risikere å bli skadet på jobb, sier Nils Leyell Finstad, som er direktør i Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- De innsatte her har gjennomsnittlig 3,9 timer utenfor cella hver dag. Til sammenlikning har de åtte timer utetid i mer moderne fengsel. I mottaksavdelingen er tiden utenfor cella to timer eller mer. Det betyr at de tilbringer opp til 22 timer på cella hver dag. Det trigger masse aggresjon, sier fengselsdirektøren.

For Marianne og kollegaene fører aggresjonen til vold og drapstrusler. Det har blitt en del av hverdagen.

Trusler

Ved en anledning ble hun og familien hennes truet på livet av en innsatt som snart skulle slippes ut. Ifølge Marianne visste han alt om henne. Det første til en kraftig fryktreaksjon som førte henne ut i en seks måneder lang sykemelding.

- Hadde jeg ikke fått hjelp til å bearbeide hendelsen, så vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag, sier Marianne.

Hovedverneombud Marianne velger å fortelle sin historie i media fordi slike hendelser skjer oftere og oftere. Sammen med leder for Oslo fengselsfunksjonærers forening (OFF) og fengselsleder ber de om følgende for å kunne gjøre jobben sin.

  • Bedre bemanning
  • Statisk sikkerhet i form av bedre kameraovervåking
  • Lettere tilgjengelig pepperspray

Punktene hun trekker fram

De ansatte i fengselet har ropt høyt om kriseforhold på innsida av hovedstadsfengselet. Lenge. Men ingen, verken i regjeringen, i stortinget eller i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ser ut til å lytte.

Frykter drap

- Min største frykt er at vi ender opp med drap på en av våre kolleger.

Det sier Farukh Qureshi som er tillitsvalgt i Oslo fengsel. Natt til forrige fredag fikk han vite at arbeidskollega var blitt slått og skadet på jobb og skrev en sterk tekst som han la ut på Facebook.

- Da jeg fikk meldingen sent på torsdag kveld så raste det inne i hodet mitt. Jeg ble mektig irritert og tenkte for meg selv at nå er det faen meg nok.

Ifølge Qureshi kan KDI når som helst utvide bruken av pepperspray.

BEKYMRET OG SINT: Farukh Qureshi slo alarm om forholdene i Oslo fengsel i en Facebook-post etter marerittsommeren der flere av de ansatte i fengselet har blitt utsatt for fysisk og psykisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BEKYMRET OG SINT: Farukh Qureshi slo alarm om forholdene i Oslo fengsel i en Facebook-post etter marerittsommeren der flere av de ansatte i fengselet har blitt utsatt for fysisk og psykisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke vært kravstore og sagt at alle betjenter i norske fengsler skal utstyres med pepperspray, men vi har sagt at etter konkrete risikovurderinger der innsatte utgjør en forhøyet voldsrisiko mot oss, så skal vi gis anledning til å kunne bære pepperspray i operativ tjeneste. Det er ikke for mye å be om, sier Farukh Qureshi

Qureshi mener situasjonen nærmer seg et bristepunkt.

Dagbladet vil i serie artikler bidra til å sette søkelyset på den kritiske situasjonen for ansatte og innsatte i Oslo fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer