Karanteneregler

Marianne (68) varsler rettssak

- Jeg har mer tillit til at rettsvesenet fatter en beslutning på et korrekt grunnlag.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har vært i kontakt med Øst politidistrikt i dag. De har bedt meg om å sende en e-post, der jeg begrunner hvorfor jeg ikke vil godta boten. Jeg må se på svaret de kommer med, men er det slik at boten blir stående, kommer jeg ikke til å godta det. Jeg prøver gjerne saken for domstolen.

Det sier jurist Marianne Øyen (68) til Dagbladet mandag, etter at hun lørdag ble forespeilet en bot på 20 000 kroner for å ha nektet å gjennomføre karantenen ved karantenehotellet på Gardermoen.

Øyen valgte heller å «rømme» fra karantenevaktene og stikke hjem til småbruket i Ås kommune for å gjennomføre karantenen der.

NEKTET KARANTENEHOTELL: Marianne Øyen mener det er mer forsvarlig å gjennomføre karantenen hjemme, framfor på karantenehotellet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet TV
NEKTET KARANTENEHOTELL: Marianne Øyen mener det er mer forsvarlig å gjennomføre karantenen hjemme, framfor på karantenehotellet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg føler meg mye tryggere her enn på hotellet. Mannen min og jeg bor langt inne i skogen og ser ikke et menneske her. De som ble med bussen fra flyplassen til karantenehotellet, ble stuet sammen i en flokk, sier hun.

- Mer tillit

Hovedårsaken til at Øyen nå vurderer rettsvesenet som neste steg er måten hun hevder at hun ble behandlet av politiet på. Ifølge juristen tok ikke politiet på Gardermoen seg tid til se på dokumentasjonen hennes.

- Jeg har mer tillit til at rettsvesenet fatter en beslutning på et korrekt grunnlag. Da jeg landet i Norge, fikk jeg ikke lagt fram dokumentasjon på hvorfor reisen var nødvendig, og når forskriften er såpass klar på at man kan gjennomføre karantenen hjemme etter en slik reise, kan de ikke bare avfeie meg på den måten de gjorde, sier hun.

Øyen har forståelse for at det var mange reisende politiet måtte ta seg av, men mener likevel at hun ble ignorert.

- De avfeide meg, men går jeg via retten, kan det jo hende at jeg faktisk blir hørt, sier juristen.

- Hvis saken havner i retten, vil du føre saken selv?

- Jeg har ikke tenkt så langt, men jeg tror det. Det er tross alt jeg som kjenner saken best.

Har dokumenter

Fredag møtte Dagbladet politiinspektør Ragnhild Aas i Øst politidistrikt på Gardermoen. Det er hun som leder grensekontrollen ved flyplassen.

Politiet vurderer og kontrollerer hva som er en nødvendig reise.

- Å vurdere hvorvidt en reise er unødvendig eller nødvendig, kan være krevende, sa Aass.

Hun fortalte videre at ikke finnes noen komplett liste over alle eventualiteter som gjør en fritidsreise nødvendig, og at prosessen kan bli enklere dersom man dokumenterer reisen.

Øyen sier hun sitter på flere dokumenter som beviser at reisen var nødvendig.

- Jeg viste fram to av disse dokumentene, men politiet tok bar en kjapp titt på det før de trakk konklusjonen, sier hun.

Juristen sier at det var to grunner til at hun reiste til Kanariøyene.

- For det første måtte jeg få åpnet bankkontoen som hadde blitt sperret. Samtidig var det store vannskader på en ny leilighet vi hadde fått der nede og det var helt nødvendig å møte utbyggeren.

Kan problematiseres

Jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver, sier til Dagbladet at det er helt umulig å si hva utfallet av Øyens sak vil bli.

- Det kommer helt an på det faktiske grunnlaget i saken. Samtidig er det ikke noen tvil om at hotellforskriften har hjemmel i lovendringen som ble gjort i februar, og at det dermed er innenfor lovens rammer å bøtelegge dem som ikke følger forskriftene, sier han og fortsetter:

VANSKELIG: Jusprofessor Hans Petter Graver, mener det er vanskelig å forutsi hva utfallet av saken vil bli. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VANSKELIG: Jusprofessor Hans Petter Graver, mener det er vanskelig å forutsi hva utfallet av saken vil bli. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Likevel er det sider ved ordningen som kan problematiseres, særlig opp mot menneskerettighetene. Det er etablert et system som ikke gir noen form for mulighet til å overprøve beslutningen til politiet, og dermed mangler systemet grunnleggende rettssikkerhetsgarantier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer