Marianne Borgen (SV) blir Oslo-ordfører

Kilder tett på forhandlingene bekrefter overfor Dagbladet.

FORHANDLET: MDG, SV og AP møtes til første forhandlingsdag om samarbeid i byrådet i Oslo. Fra venstre Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV). Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FORHANDLET: MDG, SV og AP møtes til første forhandlingsdag om samarbeid i byrådet i Oslo. Fra venstre Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV). Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To uavhengige kilder tett på Oslo-forhandlingene bekrefter overfor Dagbladet at SVs Marianne Borgen blir ordfører i Oslo.

Det samme melder flere andre medier i kveld.

- Jeg kan bekrefte at SV får ordføreren og helse- og sosialbyråden. SV får ingen andre byråder, sier fylkesleder i Oslo SV, Benjamin Larsen til Dagbladet.

- Det som er viktig, er at det er bystyret som velger ordfører i Oslo, og dette vil bli bestemt på onsdag. Jeg har stor respekt for demokratiet her, sier Marianne Borgen selv til Dagbladet.

- Men det er selvfølgelig veldig hyggelig at SV får muligheten til å få en ordfører, sier hun videre.

Grundig debatt I Oslo SV stemte 86 representanter for avtalen, en stemte mot.

- Vi hadde en lang og grundig debatt, som ble fulgt med stor interesse, og vi fikk mange gode innspill, men folk var veldig fornøyde. På en måte er dette en historisk dag for SV, vi har ikke hatt denne type diskusjoner siden 1991, sier Borgen.

SPENT:
Raymond Johansen holder opp resultatet av Oslo-forhandlingene mens han haster inn til Ap-møte i Samfunnssalen i Oslo sentrum.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SPENT: Raymond Johansen holder opp resultatet av Oslo-forhandlingene mens han haster inn til Ap-møte i Samfunnssalen i Oslo sentrum. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har også grunn til å tro at Ap's ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl blir byråd for byutvikling og bolig, men byrådet presenteres ikke før onsdag.

Ifølge Aftenposten, får Ap fem byråder, mens MDG får to. I tillegg får altså SV en.

- Historisk I Oslo Ap hadde de ingen innsigelser mot avtalen, opplyser Ap's byrådslederkandidat Raymond Johansen til Dagbladet på vei ut av møtet.

Stemningen på kveldens Ap-møte beskriver Johansen som fantastisk.

- Vi har ikke hatt makta i byen på 18 år. Ordet historisk ble nevnt flere ganger, sier han.

Også representantskapene i MDG har godkjent avtalen i kveld.

- Grundige forhandlinger Også leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, har også vært med på forhandlingene, som har pågått i tre uker. Han er svært fornøyd når han kommer ut etter møtet i representantskapet.

- Det var kjempehøy stemning, en sånn stemning har jeg aldri opplevd på et møte i representantskapet vårt. Det ble enstemmig vedtatt at Arbeiderpartiet slutter seg til og går sammen med MDG og SV om å danne byråd i Oslo, sier han til Dagbladet.

- Hva var de vanskeligste sakene å bli enige om?

GLAD: Det var en svært fornøyd Raymond Johansen som kom ut fra Oslo Ap's møte i kveld, etter at partiet har godkjent avtalen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
GLAD: Det var en svært fornøyd Raymond Johansen som kom ut fra Oslo Ap's møte i kveld, etter at partiet har godkjent avtalen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Vi har gått gjennom veldig mye viktig på en ordentlig og grundig måte. Vi hadde veldig mange flinke folk, som jobbet seg grundig gjennom ting, sier Bøhler.

- Jeg er sikker på at styringen i Oslo blir veldig solid, siden vi har brukt så lang tid for å sette oss inn i hverandres politikkpunkter.

En pressekonferanse for å presentere byrådserklæringen er ventet søndag eller mandag.

Delte meninger Det har vært mer uro i SV enn i de andre partiene om et byrådssamarbeid.

Enkelte i partiet har tatt til orde for at SV ville oppnådd mer ved å stå utenfor, som Rødt, og heller ha en samarbeidsavtale i bystyret.

- Bilfritt sentrum Dagsasvisen melder i kveld at de tre partiene er enige om at Oslo sentrum skal være fritt for biler innen 2019.

I tillegg er de enige om at en utbygging av E18 ved Oslo ikke skal føre til kapasitetsøkning eller trafikkvekst, ifølge NRK.

- E18 blir løst på en fin måte i avtalen, er Jan Bøhlers kommentar til dette.

Partiene ønsker også færre tester i Oslo-skolen. I tillegg legger de opp til en opptrappingsplan så flere barn skal få tilbud om gratis skolefritidsordning, skriver NRK.

Avviste MDG-krav De rødgrønne partiene har vært avhengige av MDG for å sikre seg flertall, og MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson sa valgnatta at partiet vil kreve ordføreren i Oslo.

Dette kravet avviste Raymond Johansen da han møtte pressen dagen etter.

GODT FORBEREDT: Jan Bøhler hadde med seg en lapp som han leste opp fra da han møtte pressen etter møtet i Oslo Ap's representantskap. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
GODT FORBEREDT: Jan Bøhler hadde med seg en lapp som han leste opp fra da han møtte pressen etter møtet i Oslo Ap's representantskap. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Tradisjonen har vært at ordføreren alltid kommer fra det største partiet, og noen ganger er jeg veldig tradisjonsbunden, sa Johansen den gang.

Men dette måtte han tydeligvis gi seg på i forhandlingene med de to andre partiene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram