Marianne Iversen og hennes datter Ravdna (1) omkom da båten kantret i Alta

Iversen var lektor på Høgskolen i Finnmark. Kolleger i Alta er samlet etter båttragedien.

 FORTSATT MYSTERIUM:  Arkivbilde av båten "Maria" som tirsdag havarerte i Store Kufjorden ved Alta. Seks av de ombordværende greide å ta seg til land - en kvinne (42)  og hennes datter (1) omkom.
Foto: Grovfjord Mek. Verksted/NTB Scanpix.
FORTSATT MYSTERIUM: Arkivbilde av båten "Maria" som tirsdag havarerte i Store Kufjorden ved Alta. Seks av de ombordværende greide å ta seg til land - en kvinne (42) og hennes datter (1) omkom. Foto: Grovfjord Mek. Verksted/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kolleger og nære pårørende på to arbeidsplasser i Alta kom sammen hver for seg i dag i sorgen over båtulykken i Store Kufjorden i går, som krevde to menneskeliv.

Seinere i ettermiddag ble de to omkomne, 42 år gamle Marianne Iversen fra Alta og hennes halvannet år gamle datter Ravdna M. Iversen Schei, hentet opp av dykkere fra 43 meters dyp.

Kvinnens mann og jentas far er blant de seks som greide å svømme til land og berget livet. Tre menn, en kvinne og et barn er de fem andre overlevende.

De nærmeste kollegene Iversen kom sammen på Høgskolen i Finnmark og flagget på halv stang til tross for at de fleste  har sommerferie.

- Kjente og profilerte - Marianne er lektor her ved høgskolen, og mannen jobber også her. Det er kjente og profilerte folk på tross av at vi er en stor arbeidsplass med 230 ansatte og 1 800 studenter, sier høgskoledirektør Pål Markusson til Dagbladet.

Han er selv på ferie lenger sør i landet, og har vært i tett telefonkontakt med kolleger på skolen.

- De er sterkt preget av det som har skjedd, også fordi et lite barn er involvert og på grunn av de dramatiske omstendighetene, sier Pål Markusson.

Overlevende møtte kolleger 16 ansatte ved Norway Royal Salmon i Finnmark var samlet på kontoret i Alta i dag sammen med to representanter for konsernledelsen i Trondheim og kriseteamet på fem fra Alta kommune.

En av de to ansatte som var med på kantringen og overlevde, var sammen med kollegene på dagens møte.

- Han er i god fysisk stand, men sterkt preget av det som har skjedd. Vår andre ansatte på båten er hjemme, og vi skal besøke han seinere i dag, sier konsernsjef Jon Binde i Norway Royal Salmon til Dagbladet.

8-9 grader i sjøen Politiet har ikke formelt avhørt de seks som overlevde ved å svømme om lag 200 meter i opprørt sjø med kun åtte-ni graders temperatur.

Årsaken til havariet med den 30 fot nybygde båten, beregnet på ruskete sjøforhold slik det var i går, er fortsatt et mysterium.

Det er ingen øyenvitner på land eller fra andre båter til kantringen ved 14-tiden i går.

Norway Royal Salmon håper politi og Havarikommisjonen finner ut av årsaken til at «Maria» gikk ned.

- Vi har skaffet litt mer oversikt over hva som skjedd rett forut. Det var to mann i en gummibåt som kom bort til «Maria» og våre to ansatte ved siden av en foringsplass på anlegget. De to ba om assistanse til å komme over fjorden fordi det blåste opp og var farefullt  for to familier å dra over i en gummibåt, sier konsernsjef Jon Binde.

De to mennene i gummibåten fortalte at konene og to barn ventet på land rett overfor oppdrettsanlegget.

Ville hjelpe - Våre ansatte sa ja til å hjelpe, de to mennene i gummibåten kom om bord i «Maria», som kjørte de om lag 200 metrene fram mot land med gummibåten på slep. Vi vet ikke med sikkerhet hvordan de to kvinnene og to barna har kommet om bord, men det har trolig skjedd via gummibåten. «Maria» kunne ikke komme helt inn til land i fjæresteinene der, sier Binde. 

Planen var at båten med de åtte om bord skulle kjøre langs land den første biten mot hytta på den andre siden, dit de to familiene skulle.

Redningsvest Det er ikke klart hvor langt båten gikk før den kantret - etter at de to kvinnene og to barna kom om bord.

- Hadde alle redningsvest?

- Det er foreløpig ikke klarlagt. Begge våre ansatte hadde redningsutstyr på, sier konsernsjefen.

Den havarerte båten ble levert nybygd fra Grovfjord Mek. Verksted så seint som 12. januar i år.

OPPDRETTSANLEGGET: Mærene og oppdrettsanlegget i Kufjorden der ulykkesbåten var stasjonert, og også gikk ned. 
Foto: Redningsskøyta Ulabrand / NTB scanpix
OPPDRETTSANLEGGET: Mærene og oppdrettsanlegget i Kufjorden der ulykkesbåten var stasjonert, og også gikk ned. Foto: Redningsskøyta Ulabrand / NTB scanpix Vis mer