Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet og Giske-saken:

Marianne Marthinsen: - Uaktuelt å ta over for Giske

Ap må finne ny kandidat til prestisjevervet som leder av Arbeiderspartiets finansfraksjon.

VIL IKKE OVERTA: I en melding til Dagbladet skriver Marianne Marthinsen at hun ser det som uaktuelt å gå tilbake til rollen som leder av Aps finansfraksjon i Finanskomiteen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL IKKE OVERTA: I en melding til Dagbladet skriver Marianne Marthinsen at hun ser det som uaktuelt å gå tilbake til rollen som leder av Aps finansfraksjon i Finanskomiteen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giske trakk seg i går kveld som nestleder i Arbeiderpartiet og stilte samtidig sin plass som leder av Aps finansfraksjon til disposisjon.

Stortingsvervet overtok Giske etter Marianne Marthinsen – mot hennes -ønske i høst.

Marianne Marthinsen har imidlertid ingen planer om å gå tilbake til vervet, dersom hun skulle bli spurt.

- Det ser jeg på som uaktuelt, skriver Marthinsen, som i dag sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, i en melding til Dagbladet.

- Jeg tror det ville være et dårlig bidrag til å roe ned situasjonen i partiet og få folk til å trekke i samme retning igjen, skriver hun videre.

Ap-kvinnene raste

Det vakte sterke reaksjoner da Marthinsen ble vraket fra prestisjevervet til fordel for Giske. Ikke minst reagerte mange Ap-kvinner.

«Marianne Marthinsen har gjort en kjempejobb i finanskomiteen og det har vært en glede å oppleve hennes faglighet og hennes rolige og vennlige form. Vi trenger rollemodeller som henne for å motivere unge kvinner til å påta seg verv - også på områder som dessverre fortsatt er dominert av menn. Det er ikke spesielt motiverende når flinke kvinnelige politikere tas av oppgaven ved første anledning», skrev blant annet Ap-vetaranen Tove Strand på Facebook.

Bråket toppet seg med at to Ap-rådgivere for finansfraksjonen, sa opp jobbene sine.

Jonas må velge

Trond Giske ba selv om å få overta vervet, men partileder Jonas Gahr Støre gjorde det i høst klart at vrakingen var hans valg.

- Det er mitt valg. Jeg synes det var den beste bruken av våre to dyktige nestledere. Finans og arbeid vil dekke våre hovedfelt. Som partileder mener jeg det er riktig å si hva jeg foretrekker, og det har valgkomiteen sluttet seg til, uttalte Støre.​

Giske stiller nå sin plass til disposisjon, men tar et forbehold: «dersom det er stortingsgruppas ønske», skriver han.

På pressekonferansen etter sentralstyremøtet tirsdag i forrige uke, ville ikke Støre svare på om Giskes tid som finanspolitisk talsperson var over.

- Vi får ta en ting om gangen, sa Støre.

I dag møtes sentralstyret igjen, men dette vil trolig ikke bli tema her.

Dag Terje Andersen mulig kandidat

Ap har valgkomite, som kan settes i arbeid med å finne en ny kandidat. Formelt sett er det arbeiderpartiets stortingsgruppe som velger, men i realiteten er det Jonas Gahr Støre som må finne en erstatter.

Overfor Aftenposten har flere nevnt tidligere statsråd og partisekretær Dag Terje Andersen som en mulig kandidat.

Under normale forhold ville Aps andre nestleder Hadia Tajik vært en naturlig kandidat. Til avisa sier derimot det som beskrives som sentrale personer i gruppa, at det nå er utenkelig. Dette vil, av Giskes tilhengere, lett oppfattes som en provokasjon og et ledd i en maktkamp de mener ligger under, ifølge Aftenposten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!