Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marianne og Werner har vandret verden rundt i 28 år

Det norske paret får erstatningsesel fra polsk by, etter at deres ble skutt.

NORSK PAR: Marianne og Werner Lovlie bruker esler på sin ferd rundt i verden. Foto: AP
NORSK PAR: Marianne og Werner Lovlie bruker esler på sin ferd rundt i verden. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et omreisende ektepar som omtales som norske, har blitt sentrum i en av Polens store mediesaker denne uka.

Marianne og Werner Løvlie skal ha vandret gjennom store deler av verden de siste 28 åra. Sammen med flere esler og hunder har de tilbakelagt mer enn 250 000 kilometer, gjennom 43 land. De går aldri samme ruta flere ganger.

Men da de forrige slo leir i Polen, gikk ikke alt etter planen.

Erstatning
Paret fortvilte etter at ett av de tre eslene, som hadde fulgt dem i mer enn ti år ble skutt natt til mandag. De to hadde slått leir i skogen slik de pleier, og dyrene ble bundet fast i nærheten av teltene.

- Jeg sov 20 meter fra stedet, der eslene ble bundet fast. Dette mennesket var ca 30, 40 meter lenger bort. Vedkommende skjøt eselet mitt, forteller Werner Løvlie til TV-kanalen TVN24.

De to var i sorg etter å ha mistet sin trofaste dyrevenn. Paret lever av gaver og sesongarbeid, og koser seg i friluft. Uten penger ville de ikke kunne kjøpe seg et nytt esel.

Fortvilelsen da, var like stor som gleden var i går, da ordfører Roman Masarz og viseguvernør Jan Kuzminski presenterte dem med et nytt esel i erstatning. Myndighetene i Golub-Dobrzyn tar regningen.

- Først og fremst bestemte jeg å gi en premie på tusen zloty for å finne de skyldige som bør bære konsekvensene. Videre bestemte vi sammen med viseguvernør Jan Kuzminski, at vi måtte gjøre noe. Vi fant en person som hadde et esel, dro, kjøpte det og kjørte det hit. De reisende hadde tårer i øyene - sier borgermesteren til www.tvp.pl.

Frihet
De to, som har med seg et norsk flagg på sine vandringer, sier til polske medier at de kommer til å fortsette å gå så lenge det er liv i det. De savner ikke å bo i hus.

- Jeg har frihet. I et hus må du åpne vinduet for å se sola. Jeg er ute og har regn, sol og alt jeg trenger, sier Werner Løvlie.

Etter Polen, går turen ifølge de to til Hviterussland, Russland og så til Mongolia. Poliet etterforsker hendelsen, og skal ifølge polske medier ha mistanker om at en krypskytter tok feil av eselet og en rådyr.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media