Luftambulansekrisa:

- Marianne Telle var inhabil

Tre juridiske eksperter er uenige i vurderingen fra Helse Nord: De mener styrelederen i Helse Nord var inhabil i luftambulanse-saken.

OMSTRIDT STYREBEHANDLING: Styreleder Marianne Telle hadde åpenbar egeninteresse i utfallet av luftambulanse-saken. Likevel mener hun at hun var habil til å behandle en sak som vedrørte kjøpet i styret. Jurister mener hun var inhabil. Foto: Helse Nord
OMSTRIDT STYREBEHANDLING: Styreleder Marianne Telle hadde åpenbar egeninteresse i utfallet av luftambulanse-saken. Likevel mener hun at hun var habil til å behandle en sak som vedrørte kjøpet i styret. Jurister mener hun var inhabil. Foto: Helse Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Helse Nord-styreleder Marianne Telle var inhabil da hun styrebehandlet saken om anskaffelse av nasjonal luftambulansetjeneste - fordi hun hadde egeninteresse i utfallet av anbudsrunden.

Det mener anskaffelsesjuristene Marianne Dragsten og Robert Myhre. Professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt er helt enig.

Dermed går de tre juristene midt imot konklusjonen fra Helse Nord, som i en pressemelding 8. mai skriver at Telle ikke har vært inhabil på noe tidspunkt.

Marianne Telle ser på sin side ingen grunn til at hennes habilitet skulle vært vurdert ved styrebehandling av innkjøpet, siden hun «ikke på noe tidspunkt i prosessen (har) vært i posisjon til påvirke resultatet av anbudsprosessen».

Kontrakt på 2, 6 milliarder

Styrebehandlingen dreide seg om en fullmakt til administrerende direktør til å sluttføre kontrakten for luftambulansetjenester i Norge. Kontrakten er på 2,6 milliarder kroner.

Bakgrunnen for saken er den pågående striden om anbudet for ny leverandør for luftambulansetjenester i Norge, der de svenske firmaet Babcock Scandinavian Ambulance i fjor fikk tildelt oppdraget fra 2019 til 2030.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer