Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftambulansekrisa:

- Marianne Telle var inhabil

Tre juridiske eksperter er uenige i vurderingen fra Helse Nord: De mener styrelederen i Helse Nord var inhabil i luftambulanse-saken.

OMSTRIDT STYREBEHANDLING: Styreleder Marianne Telle hadde åpenbar egeninteresse i utfallet av luftambulanse-saken. Likevel mener hun at hun var habil til å behandle en sak som vedrørte kjøpet i styret. Jurister mener hun var inhabil. Foto: Helse Nord
OMSTRIDT STYREBEHANDLING: Styreleder Marianne Telle hadde åpenbar egeninteresse i utfallet av luftambulanse-saken. Likevel mener hun at hun var habil til å behandle en sak som vedrørte kjøpet i styret. Jurister mener hun var inhabil. Foto: Helse Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Helse Nord-styreleder Marianne Telle var inhabil da hun styrebehandlet saken om anskaffelse av nasjonal luftambulansetjeneste - fordi hun hadde egeninteresse i utfallet av anbudsrunden.

Det mener anskaffelsesjuristene Marianne Dragsten og Robert Myhre. Professor i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt er helt enig.

Dermed går de tre juristene midt imot konklusjonen fra Helse Nord, som i en pressemelding 8. mai skriver at Telle ikke har vært inhabil på noe tidspunkt.

Marianne Telle ser på sin side ingen grunn til at hennes habilitet skulle vært vurdert ved styrebehandling av innkjøpet, siden hun «ikke på noe tidspunkt i prosessen (har) vært i posisjon til påvirke resultatet av anbudsprosessen».

Kontrakt på 2, 6 milliarder

Styrebehandlingen dreide seg om en fullmakt til administrerende direktør til å sluttføre kontrakten for luftambulansetjenester i Norge. Kontrakten er på 2,6 milliarder kroner.

Bakgrunnen for saken er den pågående striden om anbudet for ny leverandør for luftambulansetjenester i Norge, der de svenske firmaet Babcock Scandinavian Ambulance i fjor fikk tildelt oppdraget fra 2019 til 2030.

Etter brudd i forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og Babcock om overføring av pilotene i Lufttransport, som i dag driver tjenesten, har ikke Lufttransport klart å opprettholdt den nødvendige beredskapen for syketransport.

Omstridt dobbeltrolle

De siste dagene har det kommet fram i riksmedia (det var kjent fra nordnorske medier siden i fjor) at styreleder i Helse Nord siden oktober 2016, Marianne Telle, hadde egeninteresse i hvem som fikk tildelt den nye luftambulanse-kontrakten.

Telle er nemlig administrerende direktør i Tromsø-firmaet Bedriftskompetanse AS, som før kontraktstildelingen, i januar 2017, inngikk en avtale med Babcock om rekruttering av personell. Avtalen var betinget av at Babcock fikk oppdraget.

27. mai i fjor behandlet Helse Nord-styret saken, og vedtok en fullmakt til sin administrerende direktør om å «sluttføre kontrakten for anskaffelse av ambulanseflytjenester i Norge». Marianne Telle deltok i styrebehandlingen.

- Det er ganske åpenbart at hun er inhabil fordi hun har en direkte interesse i hvem som vinner, siden hennes selskap da får et større oppdrag. Da er det en risiko for at hun tar andre hensyn enn dem hun burde ta som styreleder i Helse Nord, sier advokat Marianne Dragsten i advokatfirmaet Synch. Dragsten sitter også i Klagenemnda for offentlige anskaffelser.

- Styrebehandlingen dreide seg ikke om tildeling av kontrakt, bare om en fullmakt til å sluttforhandle. Er hun likevel inhabil?

-Ja, hun er inhabil likevel, selv om det bare dreier seg om rammene for kontrakten. Hun må i en slik situasjon holde seg unna alt som har med kontrakten å gjøre, sier Dragsten.

Hun viser til inhabilitet etter forvaltningslovens § 13, annet ledd, der «særegne forhold» tilsier inhabilitet.

Innkjøper ikke informert

Det er Luftambulansetjenesten HF, eid av de regionale helseforetakene, som har foretatt anskaffelsen. Det framgår av Dagens Næringsliv at lederen for Luftambulansen HF, Øyvind Juell, ikke var kjent med Telles personlige interesse i saken. Ifølge samme avis varslet Telle heller ikke styret om dette før etter at kontrakten var tildelt.

Dragsten mener Telle burde sagt fra i god tid om sine økonomiske interesser til alle som hadde befatning med innkjøpet av luftambulansetjenester.

- Hun burde ha varslet om at det er problematisk. Selv om hun selv har foretatt en vurdering av sin habilitet, er dette såpass nærliggende at hun skulle ha varslet resten av styret og luftambulansetjenesten, understreker Dragsten.

Professoren enig

Også professor emeritus i offentlig rett Jan Fridthjof Bernt sier uten å blunke at Marianne Telle er inhabil ved styrebehandling av en slik sak.

- Det er synes ganske opplagt at hun er inhabil, sier den erfarne eksperten på habilitet etter forvaltningsloven.

- Hennes firma vil kunne få en betydelig fordel av denne tildelingen av oppdrag. Og er man inhabil, gjelder dette på alle trinn i saksbehandlingen. Også det at en sak legges fram «til orientering» i styremøte, er en type saksbehandling. Når hun var inhabil, skulle hun ikke vært inne i styrerommet i det hele tatt når denne saken ble diskutert, fastslår Bernt.

Bernt mener Telle «selvfølgelig burde ha informert sine underordnede i Helse Nord-systemet» om sin mulige rollekonflikt.

Selskapet Lufttransport, som mistet kontrakten, har i DN varslet om at saken kan få et rettslig etterspill. Professor Bernt mener en slik sak i så fall kan bli interessant å følge, basert på det som nå har kommet fram om Telles habilitet og styrebehandling.

- Utgangspunktet er at et forvaltningsvedtak vil kunne bli ugyldig pga. inhabilitet. Hvis det er tegnet en kontrakt, vil denne kunne heves dersom firmaet som fikk kontrakten ikke var «i god tro», altså dersom de visste om at de hadde en inhabil styreleder på innsida, avslutter Bernt.

Juristene enige

Heller ikke advokat Robert Myhre nøler med sin konklusjon om Telles deltakelse i styrebehandlingen:

- Hun er inhabil til å delta i styrebehandlingen fordi hun har en økonomisk egeninteresse. Selv om hun ikke tar stilling til hvem som skal få kontrakten, er hun inhabil fordi det vil medføre økonomiske fordeler for bedriften hun leder, kommenterer Myhre.

Han minner om at Telle, som administrerende direktør i Bedriftskomtetanse, har en plikt til å ivareta bedriftens interesser. Myhre er også enig i at Marianne Telle burde gjort innkjøperne og beslutningstakeren i helseforetak-systemet oppmerksom på sin mulige rollekonflikt, før kontrakten var undertegnet.

Dette svarer Marianne Telle

Helse Nord-styreleder Marianne Telle kommenterer juristenes «dom» om at hun var inhabil under styrebehandlingen i Helse Nord 27. mai 2017, slik:

- Jeg har ikke hatt noen rolle i foretaket som har stått for anbudsprosessen. Luftambulansetjenesten HF er kontraktspart og jeg har ingen rolle i dette helseforetaket. Jeg har ikke på noe tidspunkt i prosessen vært i posisjon til påvirke resultatet av anbudsprosessen. I slike prosesser er det aktuelt å gjøre habilitetsvurderinger av dem som deltar i anbudsprosessen, eller på annen måte mottar informasjon om innholdet. På denne bakgrunnen var det ikke noe grunnlag for å vurdere min habilitet.

- Du sa til DN mandag at det var foretatt en habilitetsvurdering av deg, mens det i onsdagens DN kommer fram at så ikke har skjedd. Hvordan henger dette sammen? Hvem har habilitetsvurdert deg? Har dette skjedd skriftlig eller muntlig?

- På bakgrunn av at jeg ikke har hatt noen rolle i anskaffelsen, var vurderingen at det ikke var noen grunn til å vurdere min habilitet. Om saken skulle vært realitetsbehandlet i styret til Helse Nord RHF, hvilket den ikke var, ville saken stilt seg annerledes. Min rolle i saken som styreleder, var å gi administrerende direktør Lars Vorland en økonomisk fullmakt til å finansiere anskaffelsen. Uavhengig av hvilken leverandør som ble valgt av Luftambulansetjenesten HF.

- Juristene mener videre at du burde informert alle ledd i organisasjonen om din åpenbare egeninteresse i kontrakten. Hvorfor gjorde du ikke gjort det?

- Jeg informerte styret i Helse Nord RHF første gang om avtalen med Babcock i juni 2017. I ettertid ser jeg at jeg med fordel kunne informert styret i Helse Nord RHF på styremøtet 27. mai 2017.

Konkurrent nektes innsyn

Administrerende direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport sier selskapet sitter igjen med mange spørsmål om anbudsprosessen de tapte etter å ha hatt operatøransvaret for luftambulansene i 25 år.

- Vi vet ikke hva som er skjedd. Vi har ikke har fått innsyn i prosessen, og det synes vi er ille. Det er åpenbart at om ikke styrelederen kan påvirke valget direkte, så kan hun ha gjort det indirekte. Helse Nord er den største eieren av Luftambulansetjenesten, sier han.

Wilhelmsen bekrefter overfor Dagbladet at saken kan få rettslige etterspill.

- Vi vil vurdere hvilket mulighetsrom vi har i forhold til det, sier han.

Helse Nord ønsker ikke å kommentere juristenes vurdering.

Etter at anbudet har blitt et hett tema i media de siste dagene, har Marianne Telle erklært seg inhabil i saken og Bedriftskompetanse trukket seg fra rekrutteringsavtalen med Babcock.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!