«Marie» (47) slått ned på åpen gate

- Jeg spydde blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til søndag ble 47 år gamle «Marie» slått ned av en ukjent gjerningsmann på åpen gate i Oslo. Hun fikk et slag i nakken, falt i bakken og våknet av at hun spydde blod. Nå ønsker hun å fortelle sin historie, og advare andre kvinner mot å gå alene nattestid.

Hun har valgt å være anonym, fordi mannen som slo fortsatt er der ute. Hun orker ikke tanken på at mannen hun ikke husker ansiktet på skal vite hvem hun er.

– Jeg har ikke lyst til å gå i en evig angst for at han skal kjenne meg igjen på gata, sier «Marie» til Dagbladet.no.

– Spydde blod

Lørdag kveld var «Marie» og tre venninner på puben Downtown på hjørnet av Grønlandsleiret og Lakkegata på Grønland i Oslo. Rundt klokken 02.15 gikk «Marie» for å lete etter en av venninnene, fordi hun hadde vært borte en stund, og ikke hadde fortalt hvor hun skulle.

– Hun bor like ved, i Lakkegata, så jeg gikk opp for å se om hun hadde dratt hjem. Jeg ringte på, men ingen svarte, så jeg snudde for å gå tilbake til de andre.

Omtrent halvveis ned i veien hørte hun en lyd bak seg, som singling i grus.

– Jeg snudde meg mot høyre og så et glimt av mannen før det sa pang. Så ble alt helt svart. Det neste jeg husker er at jeg brakk meg. Jeg måtte løfte meg opp og spy fordi munnen og halsen min var full av blod, sier hun.

OVERFALT: Natt til søndag slo en ukjent gjerningsmann ned 47 år gamle «Marie» bakfra. Foto: Steinar Buholm
OVERFALT: Natt til søndag slo en ukjent gjerningsmann ned 47 år gamle «Marie» bakfra. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Uprovosert

Minnene er i bruddstykker. Hun husker blodet, smertene, og at hun ikke kunne se på det ene øyet. Det andre var dekket av blod.

– Jeg husker ikke mye av det som skjedde før jeg kom til meg selv på en stol på Downtown. Folk rundt meg ropte, og en av gjestene ringte ambulanse, sier «Marie».

– Jeg vet ikke om jeg gikk eller krabbet, men jeg kom meg dit på en eller annen måte. Klærne mine så ikke ut, og jeg hadde blod på knærne, så det er godt mulig at jeg krabbet.

– Det var et sjokk for de andre. Jeg var jo bare borte i 8-10 minutter, og kom blodig tilbake, sier «Marie».

Hun virker tøff, dama som sitter i sofaen med skinne på beinet, store sår i panna og opphovnet nese. Men hun er ei tøff dame som har fått seg en knekk.

– Jeg skvetter bare telefonen ringer nå. Jeg forstår ikke hvordan folk kan oppføre seg sånn, slå ned noen helt uprovosert. Han slo meg ned bakfra, uten å gi meg noen anledning til å forsvare meg. Han var feig, og det irriterer meg at han ikke kunne gi meg en sjanse, sier «Marie» til Dagbladet.no.

– Fant ingenting

«Marie» (47) slått ned på åpen gate

De fire venninnene har i ettertid diskutert hva som skjedde den kvelden, om det var noe de burde sett, noe som kunne advart dem om det som skjedde senere. Men de har ikke kommet fram til noe. Det var en rolig kveld, de drakk ikke mye, og de snakket ikke med andre enn hverandre.

– Ingen skjønner hvorfor. Verdisaker fikk han heller ikke med seg. Jeg hadde lagt igjen mobil og nøkler hos venninnen min, og noen lommebok hadde jeg ikke. Jeg hadde noen penger i ei innerlomme på buksa, men de har han ikke funnet, sier «Marie», som opprinnelig kommer fra Vestvågøy i Lofoten, men har bodd i Oslo i 31 år.

– Jeg har bodd i Oslo siden jeg var 16 år, og har aldri opplevd noe lignende. Jeg måtte bli 47 år før jeg opplevde dette, sier hun.

Hun har en kraftig forstuet ankel, sårskader i panne og rundt nese, og en alvorlig hjernerystelse. Hun er fortumla og svimmel, og har ikke helt forstått hva som egentlig er skjedd.

– Jeg vil bare skyve det vekk til jeg blir bedre. Vi får se hvordan jeg føler meg når det går opp for meg. Jeg får vel bare ta tida til hjelp, sier hun.

Bekymret for datteren

«Maries» 14 år gamle datter var hos faren da overfallet skjedde.

– Jeg måtte ringe henne og fortelle om det som hadde skjedd, så hun ikke skulle få sjokk da hun kom hjem. Hun gråt og ble helt hysterisk, men det har gått greit. Hun hjelper meg med matlaging og passer på, sier «Marie», som forteller at overfallet har ført til at hun passer ekstra på når datteren er ute.

– Hun er jeg jo redd for uansett, men jeg har vært ekstra påpasselig de siste dagene. Jeg ringer mye, for å sjekke at hun har det bra. Men hun er alltid med flere andre, og hun blir fulgt til døra av venner om hun er ute etter at det er blitt mørkt.

Selv tviler «Marie» på om hun noen gang vil føle seg trygg igjen. Hun kjenner fortsatt blodet i halsen, og nesa er tett av blod. Alle brå bevegelser gir en stikkende smerte i hodet.

– Jeg har fått skrekken, og jeg pleier ikke være nervøs. Jeg kommer aldri til å bevege meg ute alene mer, sier hun.

HJERNERYSTELSE: «Marie» ble slått ned, og fikk sårskader i ansiktet, en kraftig forstuelse i benet, og en alvorlig hjernerystelse.