CORONASYK: Mariell Eriksen (24) driver kaféen MER i Leknes. Hun følte skam og skyld da hun fikk påvist covid-19, selv om hun ikke hadde gjort noe galt. -Når du ikke vet det, er du redd for å ha smitta andre. Reporter: Øystein Andresen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Corona:

Mariell (24) ble corona-skammens ansikt: - Ekkelt og skammelig

- Føler meg mye bedre etter at jeg fortalte om smitten.

Publisert
Sist oppdatert

BALLSTAD (Dagbladet): Mariell Eriksen (24) grublet på kryss og tvers om hvordan hun kunne ha blitt smittet av covid-19.

Hun kunne ikke skjønne at hun hadde gjort noe galt mot smittevernreglene. Likevel vokste skyldfølelsen, kanskje fordi hun driver kafé og omgås mange mennesker både der, i butikker og i familien.

Coronaskam.

«- Dessverre må jeg meddele at jeg i går testet positivt for covid-19. Følelsene man sitter med er både ekkel og skammelig. Jeg skjemmes. Ikke nødvendigvis for at det er så sykt flaut, men fordi jeg synes det er helt jævlig å vite at jeg kunne vært en smittekilde uten å ha noen anelse om det.»

<strong>SKAMFØLELSEN:</strong> Responsen på denne selvbebreidelsen har gjort det lettere for Mariell å takle smittesituasjonen. Printscreen: Facebook.
SKAMFØLELSEN: Responsen på denne selvbebreidelsen har gjort det lettere for Mariell å takle smittesituasjonen. Printscreen: Facebook. Vis mer

Denne statusen som Mariell Eriksen la ut på Facebook-siden til sin egen MER Café i kommunesenteret Leknes i Vestvågøy, har mange i Lofoten og omegn lagt merke til. Den selvbebreidende meldingen om hvorfor kaféen er stengt inntil videre, ble først omtalt i Lofotposten forrige helg.

<strong>GLAD FOR STØTTE:</strong> Mariell Eriksen (24) har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun fortalte kunder og andre om smitte og hvorfor kafeen er stengt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
GLAD FOR STØTTE: Mariell Eriksen (24) har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun fortalte kunder og andre om smitte og hvorfor kafeen er stengt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Mye lettere nå

Dagbladet møter Mariell i trygg smitteavstand på trappa utenfor huset i Ballstad, noen kilometer fra kaféen i Leknes sentrum.

Inne i huset er samboeren og sønnen på halvannet år smittefrie.

Hun har noen dager igjen av smittekarantene, hoster litt, men føler seg ganske bra både fysisk og mentalt.

<strong>STENGT:</strong> MER Café i Leknes er stengt ettersom innhaveren, Mariell Eriksen, er coronasyk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
STENGT: MER Café i Leknes er stengt ettersom innhaveren, Mariell Eriksen, er coronasyk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Jeg synes det var mye lettere å takle etter at jeg gikk ut på Facebook. Jeg var i mye bedre humør dagen etter. Jeg tror åpenhet gjør det lettere å takle. Det har vært så mange positive tilbakemeldinger, sier hun.

Skammens ansikt har gitt mange en tankevekkende oppmuntring om antiskam.

- Skummelt vanlig

- Hvordan slår covid-19 ut på en sprek 24-åring?

- Litt som sånn vanlig forkjølelse, litt vondt i halsen. Etter noen dager fikk jeg ordentlig hodepine og hoste og litt smerte i brystet. Men ikke mer enn vanlig influensa. Det er det som er litt skummelt, sier Mariell.

- SKUMMELT VANLIG SOM INFLUENSA Her møter Mariell Dagbladet på trappa hjemme i Ballstad, der hun bor i karantenetida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- SKUMMELT VANLIG SOM INFLUENSA Her møter Mariell Dagbladet på trappa hjemme i Ballstad, der hun bor i karantenetida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hennes antiskam-oppskrift har allerede fått en helt konkret konsekvens. Melissa Henningsen (25) fortalte også om sin covid-19-smitte noen dager seinere.

Hun sier til Lofotposten at det var Mariell Eriksen som åpner for at også hun varslet kunder og jobbomgivelser på en slik måte. Hun jobber i en velvære- og brudesalong i samme bygning som kaféen til Marielle.

Melissa er spesielt glad for tilbakemeldinger fra kunder som ikke er smittet - og kommer tilbake i salongen.

Hun er nå frisk igjen. Sju familiemedlemmer ble også konstatert smittet i den nye «bølgen» i Vestvågøy.

Vet, men vil ikke henge ut

- Jeg mistet smak og lukt. Mors koteletter hadde ikke smak, da tok jeg testen, forteller hun.

- Vet hvor du ble smittet? spør Lofot-Tidende.

- Ja. Men vi skal ikke henge ut noen, for dette er ingens skyld. Det ser ut til at vi var på en plass der flere av oss ble smittet samtidig, sier Melissa Henningsen.

Fakta om Vestvågøy kommune

  • 11 500 innbyggere, senter: Leknes 3 500 innbyggere.
  • En av de to store kommunene i øygruppa Lofoten (ca. 25 000 innbyggere) i Nordland. Den andre store: Vågan, 10 000 innbyggere - senter: Svolvær 4 600 innbyggere.
  • De fire andre Lofoten-kommunene: Moskenes, Værøy, Røst, Flakstad.
  • Hovednæringer Vestvågøy: reiseliv, fiskeri, jordbruk.
  • Folkevalgte: ordfører Remi Solberg (Ap), varaordfører Anne Sand (Sp). Kommunestyre: 33 representanter: Sp 10, Ap 8, Frp 5, H 4, KrF 2, SV 2, MDG 1, Rødt 1.
  • Kilde: wikipedia.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer