Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mariette (22) ble lam etter skolevaksine

Ble lam fra brystet og ned da hun var 12 år gammel. Vant erstatningssak mot staten i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


NESODDEN/(Dagbladet.no): Under Paralympics i Kina i fjor vant Mariette Garborg (22) fra Nesodden bronse i dressurridning med det norske laget. Men veien dit har vært tøff for jenta som i ni år har hatt omfattende lammelser fra brystet og ned.

I likhet med 92 prosent av befolkningen, fulgte Mariette vanlig vaksinasjonsprogram for barn. 21. januar 2000 ble hun vaksinert for annen gang mot meslinger, kusma og røde hunder, såkalt MMR-vaksine.

- I perioden etterpå opplevde jeg stadig en stikkende smerte i et punkt i ryggen. Det var som om noen stakk en syl i ryggen på meg, forteller hun.

Den distinkte ryggsmerten var mye verre den dagen hun ble lam. I løpet av noen få timer, 27. mars 2000, var hun ikke lenger i stand til å gå.

OL-BRONSE: Under Paralympics i fjor var Mariette Garborg på det norske laget som vant bronse i dressurridning. Fra venstre Jens Dokkan, Mariette Garborg, Sigrid Rui og Ann Cathrin Lubbe. Foto: Kin Cheung/AP
OL-BRONSE: Under Paralympics i fjor var Mariette Garborg på det norske laget som vant bronse i dressurridning. Fra venstre Jens Dokkan, Mariette Garborg, Sigrid Rui og Ann Cathrin Lubbe. Foto: Kin Cheung/AP Vis mer

- Ble redd
- Jeg husker at jeg satte meg ned for å gjøre lekser, men hadde så vondt at jeg måtte legge meg på sofaen. Da telefonen ringte, og jeg måtte løpe opp trappa, kjente jeg at beina var slappe og tunge. Det var bare å legge seg på sofaen igjen. Da mamma kom hjem fra jobb, forsøkte jeg å reise meg, men falt sammen.

Mariette Garborg ble lagt inn på barneavdelingen på Akershus universitetssykehus. Etter en tid fikk hun den sjeldne diagnosen ATM (akutt tversnittsmyelitt).

- Jeg ble jo redd da jeg plutselig ble lam, men skjønte ikke hva det var. Jeg trodde det skulle gå over. Først senere, under oppholdet på Sunnaas sykehus, forsto jeg at skaden var permanent, sier den 22 år gamle jusstudenten. Hun har slått seg til ro med at hun skal ha et liv i rullestol.

De første årene etter lammelsen var veldig tøffe for jenta som hadde vært et svært friskt og aktivt barn. Men etter hvert begynte hun å ri igjen. I 2004 vant hun NM i dressurridning for funksjonshemmede.

DRESSUR: Mariette Garborg (22) og hesten hennes Luthar (11) i aksjon under et stevne for funksjonshemmede i 2007.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
DRESSUR: Mariette Garborg (22) og hesten hennes Luthar (11) i aksjon under et stevne for funksjonshemmede i 2007. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

Mariettes mor, Else Jorunn Tovshus, var overbevist om at MRR-vaksinen var årsak til datterens lammelse, og undertegnet skademeldingsskjema til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) 5. mars 2003. Det skulle bli en lang kamp, som ennå ikke er ferdigkjempet.

- Jeg tenkte umiddelbart at det var MMR-vaksinen som var årsaken. Det var min første innskytelse, og det sa jeg også fra om da jeg ble intervjuet på sykehuset, sier Tovshus.

Vant i retten
I vedtak 15. juni 2005 skrev NPE at Mariette ikke har krav på erstatning fordi de ikke anså at lammelsene og smerteplagene er utløst av MMR-vaksinen.

KONGELIG UTDELING: Prinsesse Märtha Louise var tilstede på et internasjonalt dressurstevne for funksjonshemmede ryttere i 2007. Her overrekker prinsessen medalje til Mariette Garborg med hesten Luthar.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
KONGELIG UTDELING: Prinsesse Märtha Louise var tilstede på et internasjonalt dressurstevne for funksjonshemmede ryttere i 2007. Her overrekker prinsessen medalje til Mariette Garborg med hesten Luthar. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

Saken ble anket til Pasientskadenemnda, som 21. februar 2008 stadfestet NPEs vedtak. Dermed var det duket for rettslig strid i Oslo tingrett.

Siden vaksiner i sjeldne tilfeller kan ha skadelige bivirkninger, og vaksinasjon blir anbefalt av helsemyndighetene, sier norsk lovgivning at det skal være lettere å få erstatning etter en vaksineskade enn etter andre typer skader. Bevisvyrden er snudd, slik at det er Staten som må føre bevis for at det er noe annet enn MMR-vaksinen som er årsak til Mariette Garborgs skader.

- Å sannsynliggjøre at en vaksine er årsak til skade er ikke lett. Det er derfor Staten har et krav på seg til å bevise at vaksinen ikke er årsak til sykdommen, sier advokat Helge Husebye Haug i Norman & co som representerer 22-åringen.

15. mai i år falt den aller første dommen som gir staten erstatningsansvar for skadevirkninger etter en MMR-naksine. Oslo tingrett fant ikke at Pasientskadenemnda har oppfylt det strenge beviskravet:

På LUTHARS RYGG: Etter den strålende innsatsen under Paralympics i fjor, har Mariette Garborg (22) trappet ned ridingen. Her ledsages hun av Nina Conradi Karlsen (26) på Hasle Ridesenter på Nesodden. Foto: Asle Hansen
På LUTHARS RYGG: Etter den strålende innsatsen under Paralympics i fjor, har Mariette Garborg (22) trappet ned ridingen. Her ledsages hun av Nina Conradi Karlsen (26) på Hasle Ridesenter på Nesodden. Foto: Asle Hansen Vis mer

«Retten bygger på at MMR-vaksinen generelt har skadevoldende evne som kan påføre en skade som ATM», skriver tingretten med henvisning til de medisinske sakkyndige som har uttalt seg i saken.

Pasientskadenemnda argumenterte med at tidsrommet mellom vaksinasjonstidspunktet og utviklingen av symptomer var for stort til at vaksinen kan ha vært årsak til sykdommen. Nemnda viste også til tidlige journalnotater som sier Garborg hadde hodepine og kvalme, noe de mener kan indikere en virusinfeksjon som årsak til sykdommen. Dette til tross for at CRP ikke viste tegn til virusinfeksjon da hun ble sykehusinnlagt.

- Jeg føler meg mistrodd fordi jeg har fortalt ærlig om de symptomene jeg hadde mellom vaksinasjonen og lammelsen. Dette er også bevitnet av min familie. Og når Pasientskadenemnda trekker fram hodepine og kvalme som bevis for en virusinfeksjon, blir jeg matt. Hodepine og kvalme er også et vanlig symptom på akutt tversnittmyelitt, sier Mariette Garborg.

I STALLEN: Luthar (11) har i flere år vært Mariette Garborgs følgesvenn. Foto: Asle Hansen
I STALLEN: Luthar (11) har i flere år vært Mariette Garborgs følgesvenn. Foto: Asle Hansen Vis mer

Til hennes store glede mener tingretten at Staten er erstatningsansvarlig for skaden fordi Pasientskadenemnda «ikke har sannsynliggjort en annen mer sannsynlig årsak til Garborgs skade enn MMR-vaksinen».

- Skuffet over anken
- Jeg er veldig skuffet over at Staten nå har anket dommen. I anken bruker Pasientskadenemnda de samme argumentene som ikke førte fram i tingretten. Men vi har ikke noe annet valg enn å kjempe videre. Jeg må få lagt erstatningssaken bak meg før jeg kan gå videre i livet, sier 22-åringen.

Pasientskadenemnda vil ikke ta tingrettens dom til følge.

- Vi mener at tingrettens bevisbedømmelse er feil. ATM etter en MMR-vaksine er ikke påvist og knapt nok teoretisk mulig. Vi mener vi har sannsynliggjort en annen årsak til hennes ATM. Da blir det ikke riktig å gi erstatning. Slike avgjørelser vil ha betydning for andre som måtte komme med liknende krav seinere, sier fungerende direltør Hege Solem Markussen i Pasientskadenemnda.

GODE HJELPERE: Mamma Else Jorunn Tovshus og Nina Conradi Karlsen er gode å ha når funksjonshemmede Mariette Garborg skal opp på hesten. Foto: Asle Hansen
GODE HJELPERE: Mamma Else Jorunn Tovshus og Nina Conradi Karlsen er gode å ha når funksjonshemmede Mariette Garborg skal opp på hesten. Foto: Asle Hansen Vis mer

Helsemyndighetene er opptatt av at folk lar barna sine få MMR-vaksine. På sine hjemmesider skriver Folkehelseinstituttet at vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder har ført til at sykdommene er blitt svært sjeldne. For eksempel er fosterskader av røde hunder ikke registrert på over ti år i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!