Mariette (22) ble lam etter skolevaksine

Ble lam fra brystet og ned da hun var 12 år gammel. Vant erstatningssak mot staten i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NESODDEN/(Dagbladet.no): Under Paralympics i Kina i fjor vant Mariette Garborg (22) fra Nesodden bronse i dressurridning med det norske laget. Men veien dit har vært tøff for jenta som i ni år har hatt omfattende lammelser fra brystet og ned.

I likhet med 92 prosent av befolkningen, fulgte Mariette vanlig vaksinasjonsprogram for barn. 21. januar 2000 ble hun vaksinert for annen gang mot meslinger, kusma og røde hunder, såkalt MMR-vaksine.

- I perioden etterpå opplevde jeg stadig en stikkende smerte i et punkt i ryggen. Det var som om noen stakk en syl i ryggen på meg, forteller hun.

Den distinkte ryggsmerten var mye verre den dagen hun ble lam. I løpet av noen få timer, 27. mars 2000, var hun ikke lenger i stand til å gå.

- Ble redd- Jeg husker at jeg satte meg ned for å gjøre lekser, men hadde så vondt at jeg måtte legge meg på sofaen. Da telefonen ringte, og jeg måtte løpe opp trappa, kjente jeg at beina var slappe og tunge. Det var bare å legge seg på sofaen igjen. Da mamma kom hjem fra jobb, forsøkte jeg å reise meg, men falt sammen.

Mariette Garborg ble lagt inn på barneavdelingen på Akershus universitetssykehus. Etter en tid fikk hun den sjeldne diagnosen ATM (akutt tversnittsmyelitt).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer