Mariette (23) ble lam etter vaksina hun fikk som 12-åring

Nå kan hun vente seg millionerstatning, etter å ha knust staten i to rettsinstanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg er veldig glad for at jeg har vunnet fram. Det blir deilig å kunne legge dette bak meg, sier Mariette Garborg til Dagbladet.

Dette er den aller første rettskraftige dommen som gir staten erstatningsansvar etter en skolevaksine.

Under Paralympics i Kina i 2008 vant Mariette Garborg (22) fra Nesodden bronse i dressurridning med det norske laget. Men veien dit var tøff for jenta som i over ti år har hatt omfattende lammelser fra brystet og ned.

Falt sammen I likhet med 92 prosent av befolkningen, fulgte Mariette vanlig vaksinasjonsprogram for barn. 21. januar 2000 ble hun vaksinert for annen gang mot meslinger, kusma og røde hunder, såkalt MMR-vaksine.

I tida etter vaksina opplevde hun en stikkende smerte i ryggen. I løpet av noen få timer, 27. mars 2000, var hun ikke lenger i stand til å gå.

- Da mamma kom hjem fra jobb, forsøkte jeg å reise meg, men falt sammen, uttalte 23-åringen til Dagbladet i fjor sommer.

MEDALJEVINNER: Mariette Garborg (23) (nummer to fra venstre) vant bronsemedalje i dressurridning for lag under Paralympics i Kina i 2008.  23-åringen studerer juss, og avla denne uka tredjeavdelingseksamen. - Jeg har alltid hatt lyst til å bli dommer, men det er langt fram dit, sier hun til Dagbladet.Foto: AP/Kin Cheung
MEDALJEVINNER: Mariette Garborg (23) (nummer to fra venstre) vant bronsemedalje i dressurridning for lag under Paralympics i Kina i 2008. 23-åringen studerer juss, og avla denne uka tredjeavdelingseksamen. - Jeg har alltid hatt lyst til å bli dommer, men det er langt fram dit, sier hun til Dagbladet.Foto: AP/Kin Cheung Vis mer

Etter en tid fikk hun den sjeldne diagnosen ATM (akutt tversnittsmyelitt).

Pasientskadenemnda, som mente Mariette Garborg ikke hadde krav på erstatning fordi de ikke anså at lammelsene og smerteplagene er utløst av MMR-vaksina, har nå tapt saken i to rettsinstanser.

Siden vaksiner i sjeldne tilfeller kan ha skadelige bivirkninger, og vaksinasjon blir anbefalt av helsemyndighetene, sier norsk lovgivning at det skal være lettere å få erstatning etter en vaksineskade enn etter andre typer skader.

Bevisvyrden er snudd, slik at det var Staten som måtte føre bevis for at det er noe annet enn MMR-vaksinen som er årsak til Mariette Garborgs skader.

Anker ikke Staten argumenterte med at tidsrommet mellom vaksinasjonstidspunktet og utviklingen av symptomer var for stort til at vaksinen kan ha vært årsak til sykdommen.

Det ble også trukket fram at Mariette hadde hodepine og kvalme i tida etter vaksina, noe de mener kan indikere en virusinfeksjon som årsak til sykdommen.

I STALLEN: Hesten Luthar var Mariette Garborgs følgesvenn i en årrekke. Foto: Asle Hansen
I STALLEN: Hesten Luthar var Mariette Garborgs følgesvenn i en årrekke. Foto: Asle Hansen Vis mer

- Vi tar til etterretning at lagmannsretten stadfester tingrettens dom og at lagmannsretten har hatt en annen vurdering av faktum i saken enn det vi har hatt, sier seksjonssjef Felix Lous for juridisk avdeling i Pasientskadenemnda.

Pasientskadenemnda kommer ikke til å anke saken til Høyesterett.

- Lagmannsretten har lagt til grunn som et faktum at symptomene hennes oppsto rundt én måned etter vaksinasjonen. Dommer som bygger på en slik konkret vurdering slipper sjelden inn for Høyesterett, påpeker Lous.

- Enorm betydning Pasientskadenemnda mener dommen ikke kommer til å få betydning for liknende vaksinesaker, nettopp fordi den bygger på en så klar faktavurdering av den tidsmessige sammenhengen mellom vaksina og Mariette Garborgs sykdom.

- Fire personer fra Norsk Pasientskadeerstatning og Pasientskadenemnda satt som tilhørere i retten, nettopp fordi de mente saken kunne få betydning for liknende saker. De fryktet nok et tap mer enn jeg gjorde, påpeker Mariette Garborg.

Advokaten hennes, Helge Husebye Haug i advokatfirmaet Norman & co, er ikke i tvil om at dommen vil få stor betydning.

KONGELIG UTDELING: Prinsesse Märtha Louise var tilstede på et internasjonalt dressurstevne for funksjonshemmede ryttere i 2007. Her overrekker prinsessen medalje til Mariette Garborg med hesten Luthar. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX
KONGELIG UTDELING: Prinsesse Märtha Louise var tilstede på et internasjonalt dressurstevne for funksjonshemmede ryttere i 2007. Her overrekker prinsessen medalje til Mariette Garborg med hesten Luthar. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX Vis mer

- Dette vil få enorm betydning for framtidige vaksinesaker. Dommen viser helt klart at man kan få gjennomslag i vaksinesaker der det er svært liten statistisk sannsynlighet for årsakssammenheng. I Norge har vi aldri tidligere hatt tilfeller av Mariettes skadetype, og det er kun rapportert noen få tilfeller av ATM på verdensbasis etter MMR-vaksinasjon, sier Haug.

Staten har gitt medhold til bare én av 329 ME-syke etter vaksina mot hjernehinnebetennelse som ble gitt ungdomsskoleelever fra 1988-1991.

- Denne dommen vil kunne få betydning også for disse sakene, da den fastslår at bevisbyrden er tung for staten i disse sakene, sier Haug.

Advokaten anslår at staten må betale Mariette Garborg mellom fem og seks millioner kroner i erstatning.

GODE HJELPERE: Mamma Else Jorunn Tovshus og Nina Conradi Karlsen var gode å ha når funksjonshemmede Mariette Garborg skulle opp på hesten på Hasle Ridesenter på Nesodden i fjor sommer. Foto: Asle Hansen
GODE HJELPERE: Mamma Else Jorunn Tovshus og Nina Conradi Karlsen var gode å ha når funksjonshemmede Mariette Garborg skulle opp på hesten på Hasle Ridesenter på Nesodden i fjor sommer. Foto: Asle Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer