Mariettes klassevenninne ble også syk etter MMR-vaksinen

Fikk diagnose ME. To av tolv vaksinerte i samme klasse ble alvorlig syke.

VANT I RETTEN: Oslo tingrett mener det er sannsynlig at Mariette Garborg (22) ble lam etter vaksinen hun fikk som tolvåring. Staten har anket dommen. slik at den tidligere NM-vinneren i dressurridning for funksjonshemmede må kjempe videre. Her er Mariette på hesteryggen ledsaget av Nina Conradi Karlsen (26). Foto: Asle Hansen
VANT I RETTEN: Oslo tingrett mener det er sannsynlig at Mariette Garborg (22) ble lam etter vaksinen hun fikk som tolvåring. Staten har anket dommen. slik at den tidligere NM-vinneren i dressurridning for funksjonshemmede må kjempe videre. Her er Mariette på hesteryggen ledsaget av Nina Conradi Karlsen (26). Foto: Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lørdag skrev Dagbladet om Mariette Garborg (22) som i ni år har hatt omfattende lammelser fra brystet og ned etter skolevaksinen hun fikk som tolvåring. I Mariettes klasse var det tolv barn som ble vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder, såkalt MMR-vaksine.

Hun var ikke alene om å bli alvorlig syk. En av hennes klassevenninner fikk diagnosen ME, såkalt kronisk tretthetssyndrom eller postviralt utmattelsessyndrom.

- At vi var to av tolv som ble syke etter vaksinen, er aldri blitt tillagt vekt, sier Mariette Garborg til Dagbladet.no.

Begge fikk avslagBåde Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og ankeinstansen Pasientskadenemnda bestrider at MMR-vaksinen er årsaken til Mariettes ATM (akutt tversnittsmyelitt). Hun vant nylig erstaningssaken i Oslo tingrett, men staten har anket dommen.

Klassevenninna reiste også krav om erstatning, men både NPE og Pasientskadenemnda avviste at vaksinen er sannsynlig årsak til hennes ME-lidelse.

- De utelukker et hvert tilfelle av vaksineskade med at det ikke finnes andre kjente tilfeller. Jeg tror de frykter signaleffekten dersom de skulle godkjenne en vaksineskade, sier Garborg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.