Mariettes klassevenninne ble også syk etter MMR-vaksinen

Fikk diagnose ME. To av tolv vaksinerte i samme klasse ble alvorlig syke.

VANT I RETTEN: Oslo tingrett mener det er sannsynlig at Mariette Garborg (22) ble lam etter vaksinen hun fikk som tolvåring. Staten har anket dommen. slik at den tidligere NM-vinneren i dressurridning for funksjonshemmede må kjempe videre. Her er Mariette på hesteryggen ledsaget av Nina Conradi Karlsen (26). Foto: Asle Hansen
VANT I RETTEN: Oslo tingrett mener det er sannsynlig at Mariette Garborg (22) ble lam etter vaksinen hun fikk som tolvåring. Staten har anket dommen. slik at den tidligere NM-vinneren i dressurridning for funksjonshemmede må kjempe videre. Her er Mariette på hesteryggen ledsaget av Nina Conradi Karlsen (26). Foto: Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Lørdag skrev Dagbladet om Mariette Garborg (22) som i ni år har hatt omfattende lammelser fra brystet og ned etter skolevaksinen hun fikk som tolvåring. I Mariettes klasse var det tolv barn som ble vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder, såkalt MMR-vaksine.

Hun var ikke alene om å bli alvorlig syk. En av hennes klassevenninner fikk diagnosen ME, såkalt kronisk tretthetssyndrom eller postviralt utmattelsessyndrom.

- At vi var to av tolv som ble syke etter vaksinen, er aldri blitt tillagt vekt, sier Mariette Garborg til Dagbladet.no.

Begge fikk avslag
Både Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og ankeinstansen Pasientskadenemnda bestrider at MMR-vaksinen er årsaken til Mariettes ATM (akutt tversnittsmyelitt). Hun vant nylig erstaningssaken i Oslo tingrett, men staten har anket dommen.

Klassevenninna reiste også krav om erstatning, men både NPE og Pasientskadenemnda avviste at vaksinen er sannsynlig årsak til hennes ME-lidelse.

- De utelukker et hvert tilfelle av vaksineskade med at det ikke finnes andre kjente tilfeller. Jeg tror de frykter signaleffekten dersom de skulle godkjenne en vaksineskade, sier Garborg.

I midten av mars 2000 ble klassevenninna syk med nakkesmerter, forkjølelse og oppkast. Hun var i kontakt med helsesøster flere ganger utover våren 2000. Det fremgår av notatene fra helsesøster at hun var plaget med dårlig matlyst, periodevis kvalme og oppkast, hodepine og at hun hadde et stort søvnbehov.

Svært syk
Jentas plager vedvarte utover år 2000 og 2001. Høsten 2001 tiltok symptomene, og hun var mye borte fra skolen. Hun hadde også andre symptomer som hals- og svelgesmerter, lymfeknutehevelse og ømhet, muskelsmerter, muskelsvakhet, mage- og tarmforstyrrelser, hyppig vannlating, tåkesyn og hukommelsesproblemer. I mai 2002 fikk hun diagnosen ME.

I sitt avslag støttet Pasientskadenemnda seg til en medisinsk sakkyndig som mener at en virusinfeksjon kombinert med påkjenningen av å se en klassevenninne bli alvorlig syk er mer sannsynlig årsak til ME-sykdommen enn MMR-vaksinen.

Jenta og hennes famile avviser på det sterkeste at Mariette Garborgs sykehistorie kan ha vært medvirkende årsak til hennes ME. De framholder at da de ble kjent med Mariettes sykdom, hadde hun allerede hatt symptomer på ME i mer enn to måneder.

- At hennes eventuelle kjennskap til den syke klassevenninna skal bli tillagt betydning med hensyn til utvikling av ME, synes jeg er søkt, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda til Dagbladet.no. Hun understreker at dette er noe en av de sakkyndige har ment, og ikke noe nemnda har lagt vekt på.

Mariette Garborg reagerer også på dette.

- Jeg synes det er meget spesielt at de skal ha det til å tale mot og ikke for en årsakssammenheng at vi var to som ble syke, sier hun.

FIKK BRONSE: Under Paralympics i Kina i fjor fikk Mariette Garborg og lagkameratene bronsemedalje i dressurridning. Foto: AP Photo/Kin Cheung
FIKK BRONSE: Under Paralympics i Kina i fjor fikk Mariette Garborg og lagkameratene bronsemedalje i dressurridning. Foto: AP Photo/Kin Cheung Vis mer

Lik argumentasjon
Pasientskadenemnda var godt kjent med saken til Mariette Garborgs klassevenninne da nemnda behandlet Garborgs sak. Et av nemndsmedlemmene var involvert i begge disse sakene.

- To av tolv i samme klasse ble alvorlig syke etter MMR-vaksinasjon. Hvorfor ble ikke dette diskutert som en indikasjon på at det kan foreligge årsakssammenheng mellom vaksinen og lidelsene?

- Da Garborg-saken ble behandlet av nemnda, var nettopp det at det forelå en annen sak fra samme skoleklasse årsak til at saken ble så vidt bredt utredet. På grunn av ME-saken ønsket nemnda at ytterligere to eksperter skulle se på Garborg-saken. Av denne grunn ble saken bestemt utsatt i et møte 30. august 2006, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda til Dagbladet.no.

Christiansen påpeker at sykdomsforløpet har vært svært forskjellig for de to jentene, idet den ene av dem utviklet lammelser, mens den andre utviklet ME.

Pasientskadenemnda har støttet seg til medisinsk ekspertise som i begge disse sakene avviser årsakssammenheng med samme argumentasjon. I både ME-saken og Garborgs sak peker eksperter på liten statistisk sannsynlighet for årsakssammenheng, at tidsrommet fra vaksinasjonen til symptomene meldte seg er for stort og at sykdommene mer sannsynlig er utløst av en virusinfeksjon.

- Det finnes knapt noen vaksine man har bedre kunnskaper om kortids- og langtidsfarene enn ved MMR-vaksinen. Når det altså er lagt til grunn at sykdommer må debutere en viss tid etter vaksinen, bygger dette på omfattende erfaringsbaserte kunnskaper. På samme måte som innenfor de fleste fagfelt, er det likevel ikke uvanlig at fagfolk kan ha ulike oppfatninger om årsak og virkninger, sier Rose-Marie Christiansen.

- Ønsker ikke at folk skal vinne fram
ME-saken er aldri prøvd for retten, da jenta og familien valgte å trekke saken før rettsforhandlingene. Etter åtte år i meget dårlig forfatning, begynte hun å respondere på medisinering, slik at hun i dag klarer seg tålelig bra.

Advokat Helge Husebye Haug i advokatfirmaet Norman & co har representert begge de to syke jentene. Han mistenker at staten bevisst valgte å kjøre fram ME-saken først, uten tanke for det faktum at to av tolv ble syke i seg selv er en indikasjon på årsakssammenheng mellom vaksinen og lidelsene.

- Staten ønsker åpenbart ikke at folk skal vinne fram med erstatningskrav etter vaksineskade, i frykt for at folk skal slutte å la barna sine vaksinere. De medisinske ekspertene staten velger å støtte seg til har en klar agenda. De er vaksineforkjempere. Legene har jo helt rett i at vaksinasjon sparer befolkningen for mye lidelse, men i denne sammenheng har det ingen ting med saken å gjøre, sier Haug og utdyper:

- Lovgiver har ment at de ytterst få personene som får skadelige bivirkninger av vaksine skal ha erstatning. Dette er i seg med på å fremme vaksinasjon i samfunnet. Det er lettere å ta vaksine, dersom man vet man får erstatning skulle man være så uheldig å bli syk, sier advokaten.

KONGELIG PREMIE:  Her overrekker prinsesse Märtha Louise medalje til Mariette Garborg med hesten Luthar under et ridestevne for funksjonshemmede i 2007.
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
KONGELIG PREMIE: Her overrekker prinsesse Märtha Louise medalje til Mariette Garborg med hesten Luthar under et ridestevne for funksjonshemmede i 2007. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer