Marihuana kurerte kreft

Oppsiktsvekkende forskningsresultater viser at marihuana kan kurere en sjelden type hjernesvulst. Nå vil forskerne starte forsøk på mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er utført på Complutence universitet i Spania. Rotter som hadde utviklet hjernesvulst av typen malignt gliomfikk injisert et ekstrakt fra marihuana rett i hjernen. Og resultatene var forbløffende:

Kreften ble kurert i en tredel av tilfellene. En annen tredel av rottene som ble behandlet med cannabis-substansen, levde lenger enn forventet.

Forsøk på mennesker

Forskerne ved universitetet håper nå at resultatene kan overføres til annen kreftbehandling. Andre forskere er kritisk til undersøkelsen fordi de mener datagrunnlaget er for lite. Undersøkelsen omfattet bare 30 rotter. Likevel er dr. Manuel Guzman ved Complutence tilfreds:

- Vi er ganske fornøyde med funnene, og jeg mener vi burde i det minste undersøke hvordan stoffet virker på mennesker, sier Guzman.

Vanskelig kreftform

Malignt gliom er en relativt hyppig kreftform hos barn. Sykdommen angriper oftest hjernestammen, og overlevelsesraten er lav. Etter at sykdommen er diagnosisert, er gjennomsnittlig levetid mellom 40 og 50 uker.

Normal behandling mot slike svulster er er kirurgisk fjerning, eventuelt behandlig med cellegift eller stråling. Svulstene er svært vanskelige å fjerne kirurgisk og reagerer lite på medisiner og bestråling.

Forskerne tror at de virksomme stoffene, cannabinoidene, setter igang en kjedereaksjon som angriper kreftsyke celler. Cannabisekstraktene førte til reaksjoner mellom ulike proteiner i hjernen, som i sin tur førte til at svulsten ble ødelagt.

MEDISIN: Spanske forskere vil bruke cannabis på mennesker for å kurere kreft.