Ukrainske flyktninger

Marina (49): - Fikk ingen penger

Marina Kutsenko (49) er en av flere ukrainere som har tatt opp forbrukslån mens de er på akuttmottak i Norge. Organisasjonen Noas frykter at lav støtte på mottak kan til utnyttelse av flyktninger.

VANSKELIG: Marina Kutsenko (48) lånte nesten 16 000 kroner mens hun bodde på akuttmottak i Norge. Sammen med familien flyktet hun til Norge i begynnelsen av mars. Foto: Odd Arne Nomedal
VANSKELIG: Marina Kutsenko (48) lånte nesten 16 000 kroner mens hun bodde på akuttmottak i Norge. Sammen med familien flyktet hun til Norge i begynnelsen av mars. Foto: Odd Arne Nomedal Vis mer
Publisert

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal betale det tilbake.

Marina Kutsenko (49) forteller gjennom en oversetter om kredittkortgjelden som hun har tatt opp siden hun kom til Norge som flyktning fra krigen i Ukraina.

Hun er en av flere ukrainske flyktninger som har tatt opp forbrukslån for å klare seg i Norge, ifølge Noas - Norsk organisasjon for asylsøkere.

- Nivået på støtten til asylsøkere i mottak er drastisk lavt, sier Pål Nesse, generalsekretær i Noas.

I underkant av 7800 ukrainere bor nå på mottak, ifølge UDI.

Problemet for Marina er ikke bare lave satser, men hun har ennå ikke fått utbetalt en eneste krone av det hun har krav på, forteller hun. Dertil har hun ekstrautgifter som må dekkes.

Tatt opp lån

Det var den 10. mars at Marina flyktet til Norge, sammen med sin 13 år gamle sønn, 26 år gamle datter og datterens sønn på 6 år. De ble registrert på Nasjonalt ankomstsenter i Råde, før ferden bar videre til et mottak i Bergen. Hjemme i Ukraina er Marinas mann og datterens mann.

Marina understreker at hun er svært glad for å bli tatt imot i Norge:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer