Marina endevender presidentvalget i Brasil

Tidligere miljøvernminister Marina Silva kan snu presidentvalget i Brasil og vinne over sittende president Dilma Rousseff dersom det går til andre valgomgang.

SEILER OPP: Tidligere senator og miljøvernminister Marina Silva seiler opp på meningsmålingene foran president-valget i oktober. Om hun kommer videre til andre valgomgang kan hun true gjenvalget av president Dilma Rousseff. Foto: REUTERS / Scanpix / Ueslei Marcelino
SEILER OPP: Tidligere senator og miljøvernminister Marina Silva seiler opp på meningsmålingene foran president-valget i oktober. Om hun kommer videre til andre valgomgang kan hun true gjenvalget av president Dilma Rousseff. Foto: REUTERS / Scanpix / Ueslei MarcelinoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasils mest kjente miljøvernforkjemper, Marina Silva, gjør et kraftig byks i ei meningsmåling utført av Datafolha, som er tatt opp like etter den tragiske ulykka hvor hennes kampfelle, Eduardo Campos, og seks andre omkom. Målinga ble offentliggjort i av avisa A Folha de São Paulo natt til tirsdag norsk tid.

Campos var president-kandidat for Det Brasilianske Sosialistpartiet (PSB), og Marina var kandidat til å bli hans visepresident. Så godt som alle regner med at Marina nå blir partiets president-kandidat. Opprinnelig ville Marina stille opp for sitt eget parti, Bærekraftig Nettverk (RS). Men da hun i tide ikke fikk nok underskrifter til å delta i valget, sluttet hun seg til Campos og PSB.

Stemningsbølger?
I første valgomgang 5. oktober ligger Marina an til å få 21 prosent av stemmene, ifølge Datafolha. Det er teknisk uavgjort mer Aécio Neves fra Brasils Sosialdemokratiske Parti (PSDB), som får 20 prosent. President Dilma Rousseff fra Arbeidernes Parti (PT) leder med 36 prosent.

Marina ligger dermed an til å få mer enn dobbelt så stor oppslutning som avdøde Campos hadde, som var på 9 prosent. Men naturligvis kan en del av dette tilskrives stemningsbølger etter dødsfallet.

Dersom ingen får mer enn halvparten av de avgitte stemmene i første valgomgang går valget til andre omgang.

Likt med Dilma
I andre valgomgang ligger Marina an til 47 prosent og Dilma 43 prosent. Det er statistisk uavgjort innenfor yttergrensene for feilmarginen på to prosent. Dette forutsetter naturligvis at Marina har fått flere stemmer enn Neves og slått ham ut i første runde.

Dersom Marina går videre til andre omgang tiltrekker hun seg 70 prosent av velgerne til sosialdemokraten Neves. Dersom Neves går videre til andre runde vil han tiltrekke seg 54 prosent av de som stemte på Marina i første runde.

Protestene
Datafolha tegner et interessant bilde av velgerne til Marina. De er unge, har utdanning og er rikere enn gjennomsnittet.

- Det er et publikum som er veldig likt med de som deltok i protestene i juni 2013, som avviser de partiene og politikerne som de identifiserer som tradisjonelle, sier generaldirektøren i Datafolha, Mauro Paulino, til A Folha de São Paulo.

Blant de velgerne som har høyere utdanning har Marina 65 prosents og Dilma 24 prosents oppslutning. Blant de unge er forspranget 57 mot 38 prosent. Dette gjelder altså dersom de to utkjemper en tvekamp i andre valgomgang og Neves er slått ut i første.

SISTE FARVEL: Sønnene til den avdøde president-kandidaten Eduardo Campos og Marina Silva ved kista under gravferda i Recife i delstaten Pernambuco.
Foto: REUTERS / Scanpix / Ricardo Moraes
SISTE FARVEL: Sønnene til den avdøde president-kandidaten Eduardo Campos og Marina Silva ved kista under gravferda i Recife i delstaten Pernambuco. Foto: REUTERS / Scanpix / Ricardo Moraes Vis mer