Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Marina, jeg elsker deg så høyt

Eksspionens siste ord til sin kone. Enken drapsanklager Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aleksandr Litvinenkos enke, Marina, anklager russiske myndigheter for å stå bak drapet på ektemannen.

Britisk politi etterforsker Litvinenkos dødsfall som drap. Det er ikke gjort arrestasjoner i saken, men anklagene fra russiske regjeringsvennlig aviser på den ene siden, og miljøet rundt Litvinenkos på den andre, er mange og harde.

Radioaktive spor er funnet i London, Moskva og senest Tyskland. Og stadig flere spor peker mot agenter i det hemmelige russiske politiet, FSB.

Marina har fortalt britisk media om hennes site dager sammen med sin ektemann, men han lå for døden etter radioaktiv forgiftning. Han siste ord var:

- Marina, jeg elsker deg så høyt, ifølge et intervju i britiske Mail on Sunday.

- Ikke Putin

Hun fortalte også til avisen at hun ikke ønsker å samarbeide med russiske myndigheter, som nå har startet en egen etterforskning, med stoler på de britiske. Årsaken er at hun ikke stoler på at russiske myndigheter holder seg til sannheten i denne saken.

På spørsmål om hvem som er å klandre for drapet, svarte Marina at det selvfølgelig ikke var Putin selv somm sto bak drapet, men at Putin gjennom sine øvrige handlinger legger til rette for at drap på mennekser som er britisk jord kan forekomme. En lov som tillater drap på «fiender av Russland» i utlandet ble nylig vedtatt, noe som senker terskelen for FSB om de vil bruke vold mot kritikere av russisk politikk.

BEGRAVELSE: Marina Litvinenko under begravelsen av sin mann den 7. desember på Highgate gravlund i London. Foto: Reuters
BEGRAVELSE: Marina Litvinenko under begravelsen av sin mann den 7. desember på Highgate gravlund i London. Foto: Reuters Vis mer

Sønnen knust

Marina snakket ut om den harde tiden før mannen trakk sin siste pust.Parets 12-år gamle sønn har hatt vanskelig for å akseptere farens død.

Både Marina og Aleksandr var sikre på at «Sasha», som hun kaller ektemannen i intervjuet, skulle overleve.

- Helt til det siste var vi begge sikre på at han skulle overleve. Vi snakket om fremtiden, forteller hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!