- Marine Harvest må heve budet eller gi seg

Nå må Marine Harvest og John Fredriksen finne på noe lurt - fort. Trygve Hegnar mener det er to alternativer.

SLAGET OM CERMAQ: Trygve Hegnar mener Marine Harvest og John Fredriksen nå har to valg. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SLAGET OM CERMAQ: Trygve Hegnar mener Marine Harvest og John Fredriksen nå har to valg. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Etter at Altor og Bain Capital mandag annonserte at de var villige til å legge 6,2 milliarder kroner på bordet for forvirksomheten Ewos, mener analytiker Henning Lund i Pareto at Marine Harvest må belage seg på å betale mer.

- Dette er en veldig spennende utvikling og det er positivt for Cermaq. Jeg lå inne med en lavere verdivurdering av Ewos, så budet er betydelig høyere enn det jeg hadde ventet, sier Lund til Reuters.

Ifølge analytikeren gir budet en totalverdi på Cermaq på rundt 111 kroner per aksje, mens Marine Harvest sitt bud per i dag er verdt rundt 104 kroner.

- Hvis dette budet går igjennom, så er det en implisitt prising av Cermaq som nok synes mer attraktivt enn budet fra Marine Harvest, sier Lund til nyhetsbyrået.

Da må John Fredriksen & Co bestemme seg for hva de vil gjøre.

Trygve Hegnar uttalte i Økonominyhetene mandag at de må heve budet eller gi seg. I forrige uke uttalte Hegnar også at Marine Harvest har vært veldig arrogante.

- De har behandlet Trond Giske på en arrogant måte, og styret i Cermaq har de behandlet som om de var en gjeng tullinger som ikke vet selskapets beste. Så jeg synes de har vært usmarte. Marine Harvest har gjort en dårlig jobb i denne saken her, sa han.

Penger inn Marine Harvest har i øyeblikket uansett en kursgevinst på aksjene i Cermaq på rundt 125 millioner kroner.

Går salget i orden kan Marine Harvest, med sine litt over 5 millioner aksjer, også få et sted mellom 216 og 272 millioner kroner i utbytte fra selskapet det har forsøkt å sluke.

Nærings- og handelsdepartementet vil med sine 40,27 millioner aksjer kunne få et sted mellom 1,73 til 2,17 milliarder kroner i ekstraordinært utbytte. Folketrygdfondet, med sine knapt 5 millioner aksjer kan få et sted mellom 214 til 269 millioner kroner.

Marine Harvest steg 1,1 prosent til 5,965 kroner på Oslo Børs. Cermaq steg 3,2 prosent til 112,5 kroner.

UTSPILT: Har styreleder i Marine Harvest, Ole-Eirik Lerøy, spilt ut alle kortene nå eller har han et ess i ermet? Foto: Erlend Aas / SCANPIX
UTSPILT: Har styreleder i Marine Harvest, Ole-Eirik Lerøy, spilt ut alle kortene nå eller har han et ess i ermet? Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer