Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marine Harvest sparker 1600 ansatte

Legger ned lakseanlegg i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske sjømatgiganten Marine Harvest legger ned ett av sine fire produksjonsanlegg i Chile etter at laksesykdommen ILA den siste tida har tatt knekken på en stor andel av oppdrettslaksen.

Omlag 1600 ansatte får sparken, hvorav 660 skal ha blitt oppsagt på dagen mens de resterende vil miste jobbene sine fortløpende fram til sommeren. Det opplyser selskapet til chilenske medier i dag.

- Jeg kan bekrefte at vi legger ned dette anlegget, men har ikke oversikt over antallet oppsigelser tilgjengelig. Tallet du referer til kan stemme, opplyser kommunikasjonsdirektør Arne Hjeltnes i Marine Harvest til Dagbladet.no lørdag kveld.

Det er en stor del av videreforedlingen av laksen som nå legges ned etter at mengden fisk fra oppdrettsdelen har gått drastisk ned på grunn av ILA-viruset.

Marine Harvest har John Fredriksen som største eier (over 30 prosent) og milliardforetaket er verdensledende i næringen.

I kvartalspresentasjonen i midten av februar kom det fram at Marine Harvest tar nedskrivninger for nesten en halv milliard kroner i Chile. Selskapet kunngjorde da at produksjonen  skulle ned fra 90 000 til 50 000 tonn, og at det kunne bli aktuelt å si opp rundt 1000 av totalt 4000 ansatte i det søramerikanske landet som følge av sykdomstapene.

- Dette er en skikkelig hestekur, men vi ser ingen annen utvei enn å tynne ut bestanden for å få bukt med sykdommen. Selv om situasjonen er svært krevende, er vi overbevist om at vi vil lykkes, sa konstituert konsernsjef Leif Frode Onarheim til Stavanger Aftenblad 21. februar.


Nå er det altså klart at kuttet målt i antall oppsigelser har blitt enda mer dramatisk. Arne Hjeltnes kaller masseoppsigelsen en «midlertidig nedskalering» og hevder produksjonen skal bygges opp igjen i et perspektiv på rundt to og et halvt år.

- Dette er styrt fra Chile. Selskapet jobber nå med en plan for alternative arbeidsplasser for å ta vare på flest mulig ansatte og er i dialog med fagforeningene, sier kommunikasjonsdirektøren til Dagbladet.no.

MISTER JOBBEN: Det er 1600 arbeidere tilknyttet et av Marine Harvests anlegg i Puerto Montt i Chile som nå får sparken. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
MISTER JOBBEN: Det er 1600 arbeidere tilknyttet et av Marine Harvests anlegg i Puerto Montt i Chile som nå får sparken. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX Vis mer

Han henviser til Marine Harvest i Chile for ytterligere detaljer, men kontoret i Puerto Montt besvarte lørdag kveld ikke Dagbladet.nos henvendelser.

Infeksiøs lakseanemi, ILA-viruset, er en svært smittsom og alvorlig sykdom. Ifølge Veterinærinstituttet ble ILA på oppdrettslaks for første gang registrert for over 20 år siden i Norge, og er i den senere tid blitt oppdaget hos atlantisk laks i flere anlegg i både Europa og Amerika.

ILA-viruset hører til i samme familie som influensavirusene, men det gir ikke sykdom hos varmblodige dyr og mennesker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media