Marine Le Pen sier «global revolusjon» er på trappene

Front National-politikeren sikter mot å bli Frankrikes neste president. 

<strong>TREDJE BØLGE:</strong> Marine Le Pen tror bølgen som sikret Brexit og ga Trump presidentmakt i USA også kan gjøre henne til Frankrikes neste president. Hun kaller det folkets opprør mot elitene. Foto: EPA/YOAN VALAT
TREDJE BØLGE: Marine Le Pen tror bølgen som sikret Brexit og ga Trump presidentmakt i USA også kan gjøre henne til Frankrikes neste president. Hun kaller det folkets opprør mot elitene. Foto: EPA/YOAN VALAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Dette er folkets seier over elitene.

Slik kommenterer kontroversielle Marine Le Pen det mye omtalte valgutfallet i USA. Den franske politikeren sier Trump «gjorde mulig det som tidligere var umulig», og at hun skal gjøre det samme i Frankrike.

På spørsmål fra BBC på hva som skal følge etter Brexit og Trump svarer Le Pen følgende:

- At Marine Le Pen blir valgt til fransk president.

Le Pen og hennes innvandringskritiske parti regnes som ytre høyre fløy i fransk politikk. Partiet ble grunnlagt at Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pens far.

Brexti. Trump. Le Pen.

Le Pen spår en tredje runde av det hun kaller en global revolusjon, ifølge avisa The Independent: Først Brexit, så Trump, og til slutt Marine Le Pen.

- Jeg ønsker at folket i Frankrike også vender bordet hvor elitene sitter og deler seg imellom det som skulle tilhøre det franske folk, sier hun videre.

Marine Le Pen niese, Marion Marechal-Le Pen, ble nylig kalt en framtidig stjerne av Donald Trumps kampanjesjef Steve Bannon. Sistnevnte sa hun gjerne kunne tenke seg å jobbe under Trump.

I Frankrike er det mange som tror Marine Le Pen kan få nok stemmer til å komme til en andre valgrunde i kampen om å etterfølge Francois Hollande som landets president.

De fleste franske eksperter tror likevel at hun neppe har mulighet for seier i en slik andre valgrunde fordi elektoratet vil samle seg rundt en mer sentrumsnær kandidat.

Islam-kritikk

Front National-lederen mister ikke motet av mediene spådommer, og påpeker at de såkalte ekspertene tok grundig feil om Brexit og Trump også.

I tillegg understreker Le Pen at kampsakene fra Storbritannia og Trump-kampanjen også er gjeldende i Frankrike.

- Ønsker vi et multikulturelt samfunn som følger modellen til en engelsktalende verden, hvor fundamental islam er på offensiven, eller ønsker vi en uavhengig fransk stat hvor mennesker kan kontrollere sine egne liv, sier hun til BBC.

Den tyske politiske teoretikeren Jan-Werner Müller, som underviser ved Princeton, plasserte nylig Trump sammen med Silvio Berlusconi og Hugo Chávez i det han kaller en global populistisk trend. Også Marine Le Pen tilhører denne kategorien politikere, hevder Müller.

Borgerkrig

I forkant av lokalvalget i fjor advarte Frankrikes statsminister Manuel Valls mot borgerkrig dersom velgerne ga makt til Marine Le Pen og Front National.

- Det er bare to valg for folket i dette landet. Det ene valget er Nasjonal Front og deres budskap om splittelse, på den andre siden er resten av partiene som står for felleskap, sier representanten for Frankrikes sosialistiske parti. Den splittelsen og stigmatiseringen Nasjonal Front står for kan være frøene til en borgerkrig, ifølge Telegraph.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer