Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marinejegere deltar i offensiv mot Kandahar

Amerikanske marinejegere deltar i beleiringen av Kandahar, Talibans siste skanse sør i Afghanistan. Det er de amerikanske soldatenes første aktive deltakelse i krigen på bakken siden 7. oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Felttoget har gått inn i en ny fase, og vi deltar i offensiven, bekreftet major Jim Parrington i marinekorpset.

Under den nye offensiven har spesialstyrkene også mistet sine første soldater, men ikke i kamp med Taliban. Tre amerikanere og fem afghanere som kjempet mot Taliban, ble drept av en bombe fra et B-52-fly onsdag formiddag lokal tid. Årsaken til feilbombingen er ikke kjent, men blir gransket, opplyste Pentagon.

Bomben traff bare hundre meter fra de amerikanske styrkene.

Anonyme kilder i Pentagon sier hærføreren Hamid Karzai, som onsdag ble utpekt til å lede den nye overgangsregjeringen i Afghanistan etter Taliban-regimet, ble lettere såret i den samme ulykken. Han slapp fra det med skrammer, sa kildene.

Med tapene onsdag ble det også kjent at de amerikanske marinejegerne deltar i offensiven sammen med den afghanske opposisjonen sør i landet.

Fra en flystripe som de amerikanske soldatene har tatt og etablert som base i ørkenen utenfor Kandahar, har en betydelig del av styrken beveget seg mot Taliban-bastionen for å overvåke og blokkere viktige ferdselsårer i området. Dette er ledd i beleiringen av byen, opplyste major Parrington.

Operasjonsbasen i ørkenen har hemmelig adresse. Journalistene som befinner seg der kan ikke avsløre beliggenheten. Den omtales bare som «landingsstripen Neshorn» i ørkenen i sør.

Hvor mange soldater og kjøretøyer som deltar fra amerikansk side i den første offensiven, vil majoren ikke si noe om, men han bekrefter at marinejegerne koordinerer beleiringen med de afghanske antitaliban-styrkene.

Første mål er å avskjære alle kommunikasjonslinjene fra Kandahar, og på den måten støtte de lokale afghanske styrkene i å legge press på Kandahar.

Journalistene har de siste par dagene observert et stort antall panserkjøretøyer forlate operasjonsbasen lastet med mat, vann og våpen. Flere soldater er ankommet i transportfly, sammen med forsyninger og utstyr, nesten hver eneste natt siden marinejegene tok flystripen uten kamp 25. november.

(NTB)

Hele Norges coronakart