Marinejegere og FSK-soldater leter etter de savnede

Eksperter på å ta seg fram i vanskelige fjellområder.

SPESIALISTER: Soldater i Forsvarets spesialkommando er kjent for å være blant verdens best trente i vanskelige vinter- og fjelloppdrag. Her under en øvelse i 2007.
Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SPESIALISTER: Soldater i Forsvarets spesialkommando er kjent for å være blant verdens best trente i vanskelige vinter- og fjelloppdrag. Her under en øvelse i 2007. Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets utgave av øvelsen «Cold Response» er den største militærøvelsen i Norge på ti år. Det bidro til at Forsvaret hadde store styrker tilgjengelige til leting umiddelbart da Hercules-flyet, som også deltok i øvelsen, gikk ned i den svenske fjellheimen.

Det skal ha vært en observasjon gjort av et norsk Orion-fly av en oransje gjenstand som i ettermiddag utløste bakkesøket som ga lenge etterlengtede resultater over et døgn etter styrten. Funnene av vrakrester ble gjort på rundt 2000 meters høyde nær toppen av Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell.

- Det er gjort funn og observasjoner som indikerer en mulig «crash-site» eller havaristed. En av gjenstandene skal være brent, og flere ting lukter parafin. Det er som kjent flydrivstoff. Nå kommer vi til å jobbe til vi har funnet flyet og de savnede, sier oberst Dag Aamoth, forsvarssjefens pressetalsmann, til Dagbladet.

Ubekreftede meldinger går ut på at et av funnene er en del av et flysete.

FSK viktige Det var trolig svenske eksperter på alpine forhold som fant de første vrakrestene som antas å stamme fra havaristen. Men Forsvaret bekrefter at også soldater fra de norske spesialstyrkene er en spydspiss i letingen.

 - Mannskaper både fra Forsvarets spesialkommando (FSK) og marinejegerkommandoen (MJK) har vært viktige i arbeidet og vil fortsatt være en viktig ressurs. Dette er styrker som er egnet til å ta seg opp til vanskelig tilgjengelige områder, sier oberst  Aamoth.

FSK og MJK er spesialister på blant annet søk- og redningsoppdrag og risikofyllt rekognosering.

VANSKELIG LETING: Minst hundre personer deltar i letingen på bakken i Kebnekaise-området. Foto: Anita Arntzen
VANSKELIG LETING: Minst hundre personer deltar i letingen på bakken i Kebnekaise-området. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- I denne sammenhengen kan de for eksempel brukes på bakken til å verifisere observasjoner gjort fra helikoptre eller fly, sier Aamoth.

Også spesialsoldater fra den svenske hærens jegerbataljon er med på leteaksjonen. Avdelingen var på øvelse i Kebnekaisa-området da flyet gikk ned.

- Vi er under sivil ledelse og hjelper til med vår spisskompetanse om hvordan man rykker fram i dette terrenget. Vår bataljon er spesialisert på dette, forteller en av soldatene til Aftonbladet.

- Flygende sambandssentral Fra lufta stiller NATO blant annet med et såkalt AWACS-fly, en britisk Boeing E-3D Sentry som er stappfullt av avansert overvåkningsutstyr og vanligvis brukes til stridsledelse. Radarflyets oppgave har i hovedsak vært å lede det norske rekognoseringsflyet Orion og fire norske F 16 jagerfly under letingen.

- Flyet er som en flygende sambands- og radarsentral, sier Peter Lindquist ved den svenske redningstjenesten, til Expressen.

TROLIG STYRTET: Letemannskapet kan i kveld ha funnet havaristedet i fjellområdet, men skjebnen til besetningen er ennå ukjent. Her et Hercules-fly av samme type som havaristen.
TROLIG STYRTET: Letemannskapet kan i kveld ha funnet havaristedet i fjellområdet, men skjebnen til besetningen er ennå ukjent. Her et Hercules-fly av samme type som havaristen. Vis mer