Marinen kan ha drept 19 delfiner

Over 80 delfiner strandet i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 19 av delfinene som strandet i Florida Keys i USA denne uka er døde. 13 av dem ble avlivet siden de hadde store smerter og ikke kom til å bli bedre.

Totalt strandet mer enn 80 delfiner, og 20 av dem klarte selv å komme seg ut på havet igjen.

Redningsmannskap har flyttet mange av dem til en kanal i nærheten, hvor veterinærer har foretatt undersøkelser. De får vann og drikke som vanligvis gis til dehydrerte menneskebabyer, melder nyhetsbyrået AP.

U-båt i området

Den amerikanske marinen skal nå undersøke om en u-båt kan være skyld i katastrofen. Ifølge The Miami Herald kan en sonar ha ført til massestrandingen.

«USS Philadelphia» har vært i område, og ha gjennomført øvelser. En talsperson i marinen sier at hun ikke vet om u-båten fortsatt er i området, eller om den brukte sonaren.

- Dette har absolutt høyeste prioritet. Vi skal undersøke dette. Vi ønsker å forvalte miljøet på en riktig måte og hver gang pattedyr strander undersøker vi våre operasjoner i området, sier Jensin Sommer.

Gjør dem desorienterte

HOLDES I LIVE: Flere av delfinene er alvorlig skadd, men får hjelp av frivillige og veterinærer. Foto: EPA
HOLDES I LIVE: Flere av delfinene er alvorlig skadd, men får hjelp av frivillige og veterinærer. Foto: EPA Vis mer

Forskere mener at lydbølger fra sonar kan skade delfiner og hvaler i ørene og hjernen, noe som kan gjøre dem desorienterte slik at de strander.

De kan også bli skremt slik at de svømmer til vannoverflaten for fort - noe som fører til samme skader en dykker kan få i liknende situasjoner.

- Vi kommer til å se på alle potensielle muligheter, og utelukker ikke noe, sier Laura Engleby, som koordinerer redningsaksjonen.

Organisasjonen The Natural Resources Defense Council saksøkte militæret for bruk av en ny soner i 2002 og vant. Den nye sonaren hadde en veldig lang rekkevidde.

REDNINGSAKSJON: Frivillige har strømmet til for å hjelpe delfinene.
FÅR VANN: Delfinene vår vann og en spesialdrikk som er beregnet på dehydrerte barn.