MOT TOPPEN: Marion Marechal-Le Pen er i ferd med å etablere seg som en stjerne i Nasjonal Front. Hun bestemte seg denne uka for å ta listeplassen til bestefaren i det kommende regionsvalget. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB scanpix
MOT TOPPEN: Marion Marechal-Le Pen er i ferd med å etablere seg som en stjerne i Nasjonal Front. Hun bestemte seg denne uka for å ta listeplassen til bestefaren i det kommende regionsvalget. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB scanpixVis mer

Marion (25) er Le Pen-dynastiets nyeste stjerne: - Mange kan nok tenke seg en catfight mellom henne og tanta

Bestefaren har begått «politisk sjølmord» og tanta vil bli president. Marion er ytre høyres nye stjerne i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fransk politikk er det en familie som er mer fargerik - og trolig også mer innflytelsesrik enn alle andre.

Familien Le Pen.

For over 40 år siden startet Jean-Marie (86) partiet Nasjonal front (FN). Partiet tilhører ytre høyre på den politiske aksen, men har de siste åra vokst seg større og større etter at Jean-Maries datter Marine tok over som partileder i 2011. FN har tatt nye rekorder i valg, og ble i fjor det største partiet i valget til EU-parlamentet.

Samtidig som det foregår en bitter maktkonflikt mellom far og datter, er en ny Le Pen på vei opp og fram i partiorganisasjonen og fransk politikks elite. Niese og barnebarn Marion Maréchal Le Pen (25) spås nemlig ei lysende framtid i det franske dynastiet.

Politisk sjølmord Bestefar Le Pen trakk seg forrige måned fra regionalvalget i regionen Provence-Alpes-Côte, og i går ble det kjent at 25 år gamle Marion har takket ja til listeplassen hans i valget som avholdes i desember.

- Det er en Le Pen som stiller til valg, en garanti for at familien videreføres i partiet. Marion er langt mer akseptert enn bestefaren både i regionen og i partiet, og hun har faktisk mulighet til å vinne. Dette er jo - mildt sagt - en turbulent familie, sier ekspert på fransk politikk og førsteamanuesis ved Høgskolen i Østfold, Franck Orban, til Dagbladet.

«TRUE DARLING»: Marion beskrives som bestefar Jean-Maries «true darling». Han grunnla partiet, og er kjent for sin svært konservative, proteksjonistiske og nasjonalistiske ideologi. Franck Orban ved Høgskolen i Østfold forteller at Marion står nærmere bestefaren enn tanta ideologisk. Foto: AP Photo/Claude Paris/NTB scanpix
«TRUE DARLING»: Marion beskrives som bestefar Jean-Maries «true darling». Han grunnla partiet, og er kjent for sin svært konservative, proteksjonistiske og nasjonalistiske ideologi. Franck Orban ved Høgskolen i Østfold forteller at Marion står nærmere bestefaren enn tanta ideologisk. Foto: AP Photo/Claude Paris/NTB scanpix Vis mer

De to virkelig sluggerne i FN, Marions tante og bestefar krangler nemlig så busta fyker. Grunnlegger og nestor Jean-Marie Le Pen ekskluderte seg selv fra partiet tidligere i år da han kalte jødeutryddelsene under Andre verdenskrig for en «historisk detalj».

Han ble i etterkant innkalt til en partihøring der hans datter Marine og resten av partiledelsen kom fram til at de ikke ønsker at den gamle høvdingen lenger skulle uttale seg på vegne av partiet. Før møtet sa han at han ikke kunne forestille seg at partiet straffet en som har ledet partiet i 40 år.

Han vil også bli fratatt tittelen som ærespresident i partiet, og dattera hans erklærte at faren har fått inn i «en spiral av brent jord og politisk sjølmord».

- Den siste brikken for Marines ubestridte lederposisjon i partiet, var hennes far. Nå er han fjernet. Marine er dermed den ubestridte leder, sier Orban.

- Det blir nok ingen konflikt mellom Marine og niesa Marion. Marine er lederen, og det er det ingen tvil om. Marion kan imidlertid bli meget viktig for partiet. Dersom hun kan vinne regionsvalget, gir hun det franske folk en virkelig tro på at FN kan vinne et større valg. Det vil være veldig viktig for Marine Le Pen inn mot presidentvalget i 2017, sier Orban til Dagbladet.

BLITT TØFFERE: I fransk politikk, hvor respekten for kvinnelige politikere ikke har vært helt i takt med tida, har Marion opplevd å bli spurt om hvem sin sekretær hun er. Nå er hun imidlertid blitt et fjes alle kjenner igjen. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/NTB scanpix
BLITT TØFFERE: I fransk politikk, hvor respekten for kvinnelige politikere ikke har vært helt i takt med tida, har Marion opplevd å bli spurt om hvem sin sekretær hun er. Nå er hun imidlertid blitt et fjes alle kjenner igjen. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/NTB scanpix Vis mer

- Mange kunne nok tenke seg en catfight mellom tante og niese, men det kommer ikke til å skje, sier Orban.

- Smart, ung og pen Marion ble tidenes yngste valgte representant i det franske parlamentet da hun ble innvalgt i 2012. Hun er kjent for å ha begynt å gråte da en journalist konfronterte henne med et kritisk spørsmål om FNs politikk. Ved en annen anledning ble hun spurt av en mannlig fransk politiker om «hvem sin sekretær hun var».

Nå blir hun imidlertid beskrevet som en dyktig taler, en tøff framtoning og hun uttalte tidligere i år at hun ikke ville la seg styre av verken bestefar eller tante.

- Hun er en «rising star» i fransk politikk. Hun er smart, pen og fortsetter normaliseringsprosessen til FN. Hun er en kombinasjon av Jean Marie og Marine som er veldig god. Partiet prøver å bli kvitt de mest kontroversielle sidene og kvitte seg med ballasten til andre verdenskrig og enhver antydning til antisemittisme, sier Orban.

Og selv om det er tanta som har stått for forsøket på å gjøre FN «stuereint», er niesa langt fra noen politisk kopi av Marine.

- Hun er mer konservativ og mer opptatt av de grunnleggende franske verdiene. Hun fører en hardere linje enn tanta. Hun er ung og moderne, men jeg vurderer hennes ideer som mer konservative. I så måte står hun nærmere bestefaren, sier Orban.

Dynasti Nasjonal Front går uansett ei spennende tid i møte. Etter at ytre høyre-partiet vant EU-parlamentsvalget, har de vist at de er slagkraftige. I 2017 er det presidentvalg, og Marine Le Pen startet sin valgkamp for lenge siden.

Jean-Marie Le Pen vil ikke støtte Marine Le Pen i presidentvalget, fordi «det ville være skandaløst om denslags moralske prinsipper skulle presidere den franske staten». Og selv om Marion Le Pen kalles bestefars «true darling», tror Orban det er lurt å ha den unge blondinen høyt i partiet.

TREKLØVER: Tidligere denne måneden kastet partileder Marine Le Pen (til venstre) ærespresident Jean-Marie Le Pen. Det har åpnet dører for siste generasjons Le Pen i FN-dynastiet, Marion. Foto: AFP PHOTO / GAIZKA IROZ / GERARD JULIEN / FRED DUFOUR/NTB scanpix
TREKLØVER: Tidligere denne måneden kastet partileder Marine Le Pen (til venstre) ærespresident Jean-Marie Le Pen. Det har åpnet dører for siste generasjons Le Pen i FN-dynastiet, Marion. Foto: AFP PHOTO / GAIZKA IROZ / GERARD JULIEN / FRED DUFOUR/NTB scanpix Vis mer

- Det styrker troverdigheten til partiet, og det kan også være et lite signal om at konflikten mellom far og datter er tonet noe ned etter utkastelsen av Jean-Marie. Familienavnet er så viktig. Det er ulikt noe annet parti i Europa at alle disse skikkelsene heter Le Pen. Det er nærmest en dynasti, sier Orban.

Han forteller at FNs store framvekst har ført til en helt ny dynamikk i fransk politikk.

- Før var det venstre mot høyre i Frankrike, men nå melder FN seg på, og det er faktisk et trepartisystem der Le Pen kan utfordre de etablerte partiene. Det er helt nytt. Hvis Marion klarer å vinne regionsvalget, gir det tanta mye større sjanse i presidentvalget i 2017, sier han.

FAMILIEBILDE FRA YTRE HØYRE: Lederen for Nasjonal Front, Marine Le Pen, sto klar til å holde sin tale 1. mai, idet faren, Jean-Marie Le Pen, plutselig kom opp på podiet og stjal de frammøttes oppmerksomhet. Faren grunnla partiet og var inntil nylig ærespresident. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/NTB scanpix
FAMILIEBILDE FRA YTRE HØYRE: Lederen for Nasjonal Front, Marine Le Pen, sto klar til å holde sin tale 1. mai, idet faren, Jean-Marie Le Pen, plutselig kom opp på podiet og stjal de frammøttes oppmerksomhet. Faren grunnla partiet og var inntil nylig ærespresident. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/NTB scanpix Vis mer