FLYTTET UT: Marion Bergmann (66) har opplevd mange ubehagelige opplevelser i Kolstadgata 7. Nå har hun flyttet ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLYTTET UT: Marion Bergmann (66) har opplevd mange ubehagelige opplevelser i Kolstadgata 7. Nå har hun flyttet ut. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Marion (66) bodde i blokka da Gerd (78) ble drept og da barn ble truet med kniv. Så fikk hun nok

Vi ble med da hun flyttet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utafor teglsteinsblokka Kolstadgata 7 i Oslo på Tøyen står en hvit varebil. Registreringsnummeret gir treff på Oslo politidistrikt. Det har gått ei uke siden drapet.

RETURNERER TIL STASJONEN: Krimteknikerne sikrer bevis og vender tilbake til stasjonen. 
RETURNERER TIL STASJONEN: Krimteknikerne sikrer bevis og vender tilbake til stasjonen. 

Vis mer

Ved inngangsdøra til den kommunale blokka står våte stearinlys og en bukett hvite roser. Ved siden av buketten ligger det en lapp i en plastpose hvor det står: «Kjære Gerd. Du er dypt savnet.»

TIL MINNE: Venner hadde tent lys og lagt ned hvite roser utafor blokka. 
TIL MINNE: Venner hadde tent lys og lagt ned hvite roser utafor blokka.  Vis mer

To små jenter med store ransler går bort til lappen og leser. Hun ene sier til den andre: «Den er til hun som ble drept», før de begge løper inn i blokka.

- Erkjenner straffskyld

På vei opp trappene til 7. etasje lukter det urin. ISS har nettopp vært på sin totimersrunde, men stanken fyller oppgangen.

- Noen ganger tisser folk i heisen. Det er veldig mye søppel her, sier en av de som vasker blokka to timer i uka.

SLÅTT OPP: Døra til den medsiktede 47-åringen ble slått opp dagen politiet fikk melding om drapet. 
SLÅTT OPP: Døra til den medsiktede 47-åringen ble slått opp dagen politiet fikk melding om drapet.  Vis mer

I leiligheten innerst i gangen, i en av de øverste etasjene, jobber krimteknikere. Det lukter eddik. Politiet har gjort en grundig jobb med å vaske gulvet der det skal ha ligget blodspor.

En stund etterpå kommer krimteknikerne ut fra leiligheten. Iført hvite drakter tar de med seg pappkasser med bevis. I leiligheten bor en 64 år gammel mann som er siktet og varetektsfengslet for drapet på Gerd Else Hansen (78). Mannen erkjenner å ha drept kvinnen, men har ikke forklart politiet hvordan han gjorde det.

UNDERSØKER LEILIGHETEN: Krimteknikere pakker her sammen etter å ha undersøkt leiligheten til 64-åringen som har erkjent drapet på 78 år gamle Gerd, som han skal ha hatt et forhold til over lengre tid.
UNDERSØKER LEILIGHETEN: Krimteknikere pakker her sammen etter å ha undersøkt leiligheten til 64-åringen som har erkjent drapet på 78 år gamle Gerd, som han skal ha hatt et forhold til over lengre tid. Vis mer
BÆRER UT BEVIS: Krimteknikerne har her fått av seg de hvite draktene og bærer ut beslag.
BÆRER UT BEVIS: Krimteknikerne har her fått av seg de hvite draktene og bærer ut beslag. Vis mer

- Han har erkjent straffskyld, men han har svært mangelfull erindring om hva som skal ha skjedd på det aktuelle tidspunktet, sier 64-åringens forsvarer, Frode Sulland.

Scooter-mekking

I leiligheten ei dør nedenfor i samme etasje, bor en 47 år gammel mann som også er siktet for drapet, men som ikke sitter varetektsfengslet. Døra til leiligheten hans bærer tydelig preg av å ha blitt slått opp.

47-åringen er en kjenning av politiet, og han har flere narkotikadommer på seg. Flere av dem gjelder oppbevaring av narkotika i Kolstadgata 7.

KJENNING: 47-åringen er en kjenning av politiet. Men han har ikke drept eller medvirket til  drap, sier han.      
KJENNING: 47-åringen er en kjenning av politiet. Men han har ikke drept eller medvirket til  drap, sier han.       Vis mer
BOR I SAMME OPPGANG: 47-åringen bor i samme oppgang som 64-åringen som er siktet for drapet.
BOR I SAMME OPPGANG: 47-åringen bor i samme oppgang som 64-åringen som er siktet for drapet. Vis mer

- Har du drept noen? spør Dagbladet 47-åringen.

- Nei, det har jeg ikke.

- Har du medvirket til drap?

- Nei, det har jeg ikke.

- Hvorfor er du siktet?

- Det vet jeg ikke. Kanskje det har noe med navnet mitt å gjøre. Jeg er en kjenning, sier mannen, som forteller at han prøver å dyrke opiumvalmuer i en potteplante på verandaen. Inne i leiligheten mekkes det på en scooter.

DET MEKKES: Inne i leiligheten til 47-åringen mekkes det på en scooter.
DET MEKKES: Inne i leiligheten til 47-åringen mekkes det på en scooter. Vis mer

Gentrifisering

Boligblokka ligger like nedenfor Tøyen senter i en bydel som gjennom Tøyen-løftet nettopp skal løftes trivsel- og kulturmessig, basert på beboerinvolvering og tverrfaglig samarbeid. Men med nye hippe kafeer, har bydelen blitt omtalt som «nye Grünerløkka». Rike og etnisk norske mennesker rykker inn, og boligprisene stiger.

MYE MELDINGER: De siste åra har politiet måtte rykke ut til Kolstadgata 7 på grunn av flere alvorlige hendelser.
MYE MELDINGER: De siste åra har politiet måtte rykke ut til Kolstadgata 7 på grunn av flere alvorlige hendelser. Vis mer

- Området gentrifiseres. De fattige som bor der, skvises ut. Dette ligner veldig på utviklingen i hele Vest-Europa de siste 20-30 åra, sier Ståle Holgersen, forsker ved Institutt for bosted og urbanforskning ved Universitetet i Uppsala. Han skrev i 2013 at Tøyen-løftet kunne føre til at ressurssvake grupper ikke lenger fikk en plass på Tøyen.

Men i de kommunale blokkene, og bak den hippe fasaden, finner man de som fortsatt frykter for barna sine og han som dreper og knivstikker kjærestene sine.

- Han har gjort det før

78 år gamle Gerd Else Hansen ble funnet død i branntrappa.

Hun var halvnaken og ille tilredt. Nå ligger det flere sammentrykte og brente alumniumsfolieklumper i den skitne branntrappa, særlig brukt til heroinrøyking.

Flere naboer var vitne til liket, og en beboer ringte politiet. Andre naboer satt uvitende i sine leiligheter.

Mens krimteknikerne jobber i 7. etasje, sitter Terje Wold og ruller seg en røyk i sofaen i 8. etasje. Med panoramautsikt til Ekeberg, leker han med papegøyen Elvis, ser på TV 2 Zebra, og savner hunden Caroline. Hun er borte i dag for å få neglene klippet.

NABO: Terje Wold bor i etasjen over leiligheten der drapet skal ha skjedd. Han er fornøyd med leiligheten sin, han har nemlig bodd mange verre steder. På hospitset han bodde før var det mye mas. Nå har han stor balkong med panoramautsikt.
NABO: Terje Wold bor i etasjen over leiligheten der drapet skal ha skjedd. Han er fornøyd med leiligheten sin, han har nemlig bodd mange verre steder. På hospitset han bodde før var det mye mas. Nå har han stor balkong med panoramautsikt. Vis mer

- Han har gjort dette før. Han knivstakk ei venninne av meg. Nå har han vært ute i tre år vel. Og plutelig skjedde dette - han knivstakk Gerd, som han hadde vært sammen i tre år, hvis man skal tro politiet, sier Terje.

Politiet, ved politiadvokat Hilde Strand, ønsker ikke kommentere konkrete opplysninger i drapssaken med hensyn til den pågående etterforskningen. Hun sier det er gjort beslag i leiligheten og at politiet venter på den endelige obduksjonsrapporten og svar på tekniske undersøkelser.

- Dette er nok også kanskje en sak vi aldri kommer til å gå ut med opplysninger om, med tanke på de pårørende, sier Strand, som også er politiadvokat i en annen drapssak hvor den siktede også har bostedsadresse Kolstadgata 7.

Drap og drapsforsøk

BRANNTRAPPA: Sølvpapir, typisk brukt til å røyke heroin, ligger i branntrappa i blokka. Beboere klager over at det røykes ofte i trappa.
BRANNTRAPPA: Sølvpapir, typisk brukt til å røyke heroin, ligger i branntrappa i blokka. Beboere klager over at det røykes ofte i trappa. Vis mer

I 2008 ble 64-åringen dømt for drapsforsøk på en annen kvinne som også hadde vært hans kjæreste. Hendelsen fant sted i leiligheten hans i Kolstadgata 7. Ifølge dommen ble kvinnen «stukket flere ganger med kniv i nakken, halsen og brystet. (...) Han lyktes ikke å drepe x (anonymisert journ. anm), ettersom hun raskt ble bragt til sykehus for behandling.» Retten kom fram til, med dissens, at det ikke var grunnlag for forvaring.

SKITTENT: Veggene i branntrappa er tilsølte.
SKITTENT: Veggene i branntrappa er tilsølte. Vis mer

I det andre rommet i ettromsleiligheten til Terje, sitter kjæresten på telefonen med politiet. De ønsker å vite alt om 64-åringen. Terje har snakket med politiet flere ganger.

- De graver om alt mulig, men jeg kjente ham ikke noe godt, sier Terje.

- Bråk og faenskap

Samtidig, ligger kreftsyke Eira Haug i ei sykeseng med operert kne i en leilighet i 4. etasje. Eira er mager, men ved godt mot. Sønnene Eigil og Roy Einar Haug og hunden Bonzo er gode støttespillere. Men nå orker hun ikke mer. Hun vil ikke bo i Kolstadgata 7 lenger.

IKKE RØR: «HVIS DET KOMMER EN BRANN PÅ EKTE, ALLE VIL TRO AT DETTE SKJER PÅ TULL»
IKKE RØR: «HVIS DET KOMMER EN BRANN PÅ EKTE, ALLE VIL TRO AT DETTE SKJER PÅ TULL» Vis mer

Hun forteller om andre knivstikkinger utenfor blokka. 7. april meldte politiet om at en mann var blitt knivstukket bakfra i leggen utafor blokka.

Eira forteller også om langere som selger i stoff i oppgangen og at brannalarmen går i ett sett. Familien forteller om narkomane som ringer på døra og spør om de vil kjøpe dop.

SYK OG LEI: Eira Haug har bodd 22 år i blokka. Nå har hun vært kreftsyk lenge, og har fortalt legen sin at hun ønsker å flytte ut av blokka.
SYK OG LEI: Eira Haug har bodd 22 år i blokka. Nå har hun vært kreftsyk lenge, og har fortalt legen sin at hun ønsker å flytte ut av blokka. Vis mer

- Narkomane og andre som ikke bor her i blokka bruker oppgangen til å selge dop. Og det har ikke blitt bedre de siste åra, sier Eira.

- Jeg er lei av å bo her, det er mye bråk og faenskap. Det er en ghetto, og nå vil jeg vekk. Jeg har snakka med legen min om det. For nå flytter det bare inn narkomane, kriminelle og utlendinger her. Barnefamiliene, også de med innvandrerbakgrunn, er det ingen problem med. Jeg tenker jo mest på barna som vokser opp her, sier hun.

PÅ TUR MED BONZO: Hver dag etter jobb går Eigil Haug på tur med hunden Bonzo. Han sier det er roligere i blokka om sommeren. Om vinteren trekker bråket inn.
PÅ TUR MED BONZO: Hver dag etter jobb går Eigil Haug på tur med hunden Bonzo. Han sier det er roligere i blokka om sommeren. Om vinteren trekker bråket inn. Vis mer
REDD FOR Å GÅ UT: Roy Haug er redd for å gå utafor blokka om kvelden.
REDD FOR Å GÅ UT: Roy Haug er redd for å gå utafor blokka om kvelden. Vis mer

- Det drives butikk her

Marion Bergmann har bodd i blokka i 15 år. Her pleiet hun først sin mor før hun døde. Så sin far, før han døde. Men nå er det nok, nå flytter hun ut.

Marion Bergmann flytter ut av Kolstadgata 7. Vis mer

- Jeg bor i en ghetto. Jeg orker ikke mer. Jeg blir helt overnervøs. I og med at jeg er oppi åra, synes jeg at jeg fortjener å ha det litt mer rolig, sier Marion, som omtaler blokka som en butikk.

- Det selges piller og hasj. Ikke bare i branntrappa, men i alle etasjene, sier Marion, som forteller at hun bare for noen dager siden ble sparket i ryggen av noen gutter ved postkassene. De bodde ikke i blokka, og hun sa de måtte gå ut.

FINE STUNDER OGSÅ: Marion Bergmann og søstera Ruth tar en pause i flyttesjauet.
FINE STUNDER OGSÅ: Marion Bergmann og søstera Ruth tar en pause i flyttesjauet. Vis mer

- Jeg fikk kravla meg opp, ved hjelp av en ung gutt som hjalp meg. Han sa at flere var blitt trakassert av ungdom som ikke bor her, sier Marion, som sier at beboerne har fått beskjed av Boligbygg om å ikke slippe inn folk som ikke bor i blokka.

DRAPSDAGEN: Barn og ungdom står og ser på politiet arbeide i blokka etter drapet på 78 år gamle Gerd Else Hansen (78). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DRAPSDAGEN: Barn og ungdom står og ser på politiet arbeide i blokka etter drapet på 78 år gamle Gerd Else Hansen (78). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Knivtruet barn og siktet for drap

«Onsdag 27. mai 2015 kl. 20.15 i Kolstadgata 7 i Oslo, holdt han to kniver opp mot flere barn som sparket fotball utenfor leiligheten hans og ropte at han skulle drepe dem og kutte dem opp eller lignende.»

IKKE LOV Å RØYKE: På døra til brantrappa i første etasje står det skrevet en klar beskjed med sprittusj om at det ikke er lov å røyke i branntrappa. I enden av ganga sjekker en vekter nødutgangen.
IKKE LOV Å RØYKE: På døra til brantrappa i første etasje står det skrevet en klar beskjed med sprittusj om at det ikke er lov å røyke i branntrappa. I enden av ganga sjekker en vekter nødutgangen. Vis mer

Dette forholdet ble en 56 år gammel mann, som også har hadde bostedsadresse i blokka, dømt for.

Nå er samme mann siktet for drap eller medvirkning til drap på Tøyen.

I en fengslingskjennelse framgår det at mannen erkjenner skyld, og at hans blod er funnet på «avdødes hals, hånd og jakke/skjorte».

Dagbladet treffer en venn av siktede. Han bodde i leiligheten til 56-åringen fram til de ble kastet ut en stund etter politiet iverksatte drapsetterforskning. Når Dagbladet treffer ham, sitter han i trappeoppgangen og setter en heroinsprøyte. Han har levd et tøft liv, og prøver å slutte med dop nå.

HEROINSKUDD: En venn av en mann som i fjor truet barn med kniv og som i år er siktet for drap, setter et skudd heroin i boligblokka Kolstadgata 7.
HEROINSKUDD: En venn av en mann som i fjor truet barn med kniv og som i år er siktet for drap, setter et skudd heroin i boligblokka Kolstadgata 7. Vis mer

- Vi satt i leiligheten og drakk, folk ble sinte, jeg vet ikke for hva. Folk ble store i kjeften. Seinere fikk jeg høre om drapet som skjedde et annet sted, sier vennen, mens politibiler uler noen gater bortenfor.

- Det jeg hørte var ikke fint. Fyren ble kvalt til døde, hevder vennen, som forteller at etter drapet skal 56-åringen og en annen mann satt seg ned for å drikke litt vodka.

Bekymret

Ved inngangsdøra, med en utålmodig guttunge på slep, har Sara Hassan Mahamed parkert arbeidsbilen for dagen.

- Jeg er veldig bekymret for at mine barn skal vokse opp i dette. Man ser vold og narkotika. Leser man avisa, leser man om knivstikkinger eller slåsskamper, sier sjubarnsmora, som ikke hadde bodd i blokka hvis ikke hun måtte.

MOR OG DATTER: Med norske flagg og familiebilder på utstilling, står Sara Hassan Mahamed sammen med datteren i sin leilighet i blokka.
MOR OG DATTER: Med norske flagg og familiebilder på utstilling, står Sara Hassan Mahamed sammen med datteren i sin leilighet i blokka. Vis mer

- Jeg hadde ikke råd til å bo i blokka nærme Tøyen-senteret lenger. Leilighetene ble solgt ut, og jeg hadde ikke råd til å kjøpe, sier hun.

Fosia Ali Adem bor også i blokka med barn. Hun er fornøyd med leiligheten, men sier også at hun ofte lukter hasj og ser veldig berusede mennesker. En gang måtte hun og ektemannen hjelpe en mann som var så full at han ikke klarte å komme seg ut av blokka på egenhånd.

MYE SOM SKJER: Fosia Adem forteller om gangen hun måtte hjelpe en veldig full mann i blokka. Han ble liggende i gangen utafor leiligheten hele natta.
MYE SOM SKJER: Fosia Adem forteller om gangen hun måtte hjelpe en veldig full mann i blokka. Han ble liggende i gangen utafor leiligheten hele natta. Vis mer

- Det bor mange forskjellige mennesker her med forskjellig bakgrunn. Det er en utfordring, sier Adem, som nå har et ønske om å engasjere seg i gårdsstyret.

- Jeg mener at ikke så mange med kriminell bakgrunn skal bo her blant så mange barnefamilier, sier Adem.

LUKTER: Luul forteller at hun ofte lukter hasj. Når hun snakker om narkotikabruk i oppgangen og i branntrappa snakker hun lavt. Datteren hennes sitter på fanget og drar henne litt armen. Hun vil på skoleavslutning, ikke høre på mamma snakke om problemene som nesten alle beboerne i blokka har vært vitne til.
LUKTER: Luul forteller at hun ofte lukter hasj. Når hun snakker om narkotikabruk i oppgangen og i branntrappa snakker hun lavt. Datteren hennes sitter på fanget og drar henne litt armen. Hun vil på skoleavslutning, ikke høre på mamma snakke om problemene som nesten alle beboerne i blokka har vært vitne til. Vis mer

- Beboere må melde ifra

Utleieren Boligbygg har ansvar for sikkerheten i bygget, vedlikehold og det fysiske bomiljøet. Kommunikasjonssjef Kristin Øyen sier de ikke mottar mange meldinger fra beboere om problemer. Hun oppfordrer beboere til å melde i fra om det som ikke er bra, og å engasjere seg i bomiljøet.

SJEKKER BRANNTRAPPA: Securitas-vakten sier hun er innom i Kolstadgata 7 ofte, oftere enn andre plasser. Hun går gjennom alle etasjer, og går alltid ned branntrappa. 
SJEKKER BRANNTRAPPA: Securitas-vakten sier hun er innom i Kolstadgata 7 ofte, oftere enn andre plasser. Hun går gjennom alle etasjer, og går alltid ned branntrappa.  Vis mer

- Hvis vi skal gjøre noe med beboere som lager problemer eller som er en utfordring for bomiljøet, er vi avhengig av at folk sier ifra. Beboere har rettigheter etter husleieloven, hvis det mistenkes at noen som bor i blokka bryter leiekontrakten, for eksempel ved at de selger narkotika fra leiligheten, må vi kunne dokumentere at det skjer, før leiekontrakten eventuelt kan heves. Beboere må melde fra til politiet ved mistanke om ulovlig virksomhet, og til oss om andre forhold som er problematiske, sier hun.

Styrelederen i Kolstadgata 7, Yetis Subas og hans kone Ayse. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Boligbygg forteller at de jobber med å etablere et gårdsstyre slik at beboere kan engasjere seg i bomiljøet.

Dagbladet var tilstede når Marion bærte ut de siste kassene fra leiligheten sin.

- Hva tenker du om å flytte ut?

- Da tenker jeg «halleluja», svarer Marion, og låser døra.