Marit Arnstad får toppverv i Sp

Den tidligere Sp-statsråden gjør politisk comeback og skal lede sykehusutvalg.

POLITISK COMEBACK: Den tidligere Sp-statsråden får toppverv i Sp.Her fra Senterpartiets 90-årsjubileum. Fra venstre Johan J. Jakobsen, Marit Arnstad og Anne Enger. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
POLITISK COMEBACK: Den tidligere Sp-statsråden får toppverv i Sp.Her fra Senterpartiets 90-årsjubileum. Fra venstre Johan J. Jakobsen, Marit Arnstad og Anne Enger. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELL I STJØRDAL (Dagbladet): Marit Arnstad skal lede et eget sykehusutvalg for Senterpartiet.

- Jeg er veldig glad, Marit, at du har stilt opp til det viktige arbeidet, sa Navarsete under sin tale til landsmøte i dag.

Comeback for Arnstad
Sp har vedtatt å sette ned et eget utvalg som skal konkretisere hvordan en ny styringsmodell for helseforetakene kan se ut, fortalte partilederen.

Det har lenge vært ventet at Marit Arnstad vil komme tilbake til politikken. I VG i dag åpner hun for å igjen bli stortingsrepresentant når sønnen er gammel nok til at hun kan ukependle. Men allerede nå får Arnstad et sentralt og viktig verv for Senterpartiet framover.
- Artig å være tilbake
Etter talen sa Arnstad dette til Dagbladet:

- Det er artig å få lov til å jobbe med praktisk politikk igjen. Utvalget skal se på fortaksmodellen og se om det finnes alternativer. Vi skal også se på hva et lokalsykehus skal være, og hva vi som parti ønsker.

- Er det godt å være tilbake med et toppverv i politikken?

- Ja, det er artig å være tilbake på landsmøte.

Sykehuskamp
Det har lenge vært klart at Sp vil ha en omkamp om helseforetaksmodellen. Også Jens Stoltenberg har åpnet opp for at regjeringen vil se nærmere på dagens modell i Helse-Norge.

Etter en vinter med massive protester mot helseforetakenes vedtak om å nedlegge flere fødeavdelinger og lokalsykehus, har helseforetaksmodellen igjen kommet under søkelyset.

- Foretaksmodellen har aldri vært et ønske fra Senterpartiet. Vi vil ha tydeligere folkevalgte styring, sa Navarsete fra talerstolen.

- Akuttfunksjoner, ambulansetjenester og differensiert fødetilbud må videreutvikles for å gi innbyggerne nærhet til akutt hjelp og det må settes krav til kvalitet i tilbudet, la hun til.

Ut mot Rimi-Hagen
I sin tale til landsmøte langet Sp-leder ut mot Stein Erik Hagen for å ha gjort det tøffere for produsentene av norsk mat, bøndene:

- Norsk mat har aldri vært så billig som nå. Hvor har så prisveksten på norsk mat tatt vegen? Det er i hvert fall ikke overflod i lommene på de som har produsert råvarene. Det kan nok være at Stein Erik Hagen har bygde et imperium, sa hun og lag til:

- Men han bør ikke få prisen for å ha gjort Norge billigere. Kostnaden er det andre som har tatt, ikke Stein Erik Hagen, sa Navarsete med klar henvisning til bøndene som hun mener har fått det tøffere med lavere matvarepriser.

Fornuftsekteskap
Men også det rødgrønne regjeringssamarbeidet ble tema fra talerstolen. Mange i Sp har lenge sluttet opp om de rødgrønne, men flere blir stadig mer opptatt av at sentrum i norsk politikk kan forsvinne i valget mellom en rødgrønn blokk og de blåblå i norsk politikk.

Det ble bemerkelsesverdig stor applaus og latter i salen da Navarsete sa følgende:

- Vi gikk til gjenvalg sammen med SV og Ap fordi vi så at samfunnsutviklingen gikk i feil retning. Fellesskapet måtte vike for markedet. Anne Enger Lahnstein erklært sin ulykkelige kjærlighet til Ap. Jeg synes at både Jens og Kristin er framifrå samarbeidspartnere og venner. Likevel vil jeg nok definere forholdet vårt som et fornuftsekteskap, enn et kjærlighetsforhold.

- Og i god senterpartiånd er det ingen tvang inn i det, la hun til.

TALE TIL LANDSMØTE: I dag åpnet Liv Signe Navarsete Senterpartiets landsmøte på Hell i Stjørdal med å fortelle at Marit Arnstad igjen får et sentralt verv i partiet og at hun gjør politisk comeback. Foto: Erlend Aas / Scanpix
TALE TIL LANDSMØTE: I dag åpnet Liv Signe Navarsete Senterpartiets landsmøte på Hell i Stjørdal med å fortelle at Marit Arnstad igjen får et sentralt verv i partiet og at hun gjør politisk comeback. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer