Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marit Arnstad kan bli Sps redningskvinne

Kan bli Sp's nye dronning og skvise ut Ola Borten Moe.

«PRINSESSE VIIL IKKE?»: Mange vil ha Marit Arnstad som ny leder i Senterpartiet. Spørsmålet er bare om Sps drømmedame har lyst nok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
«PRINSESSE VIIL IKKE?»: Mange vil ha Marit Arnstad som ny leder i Senterpartiet. Spørsmålet er bare om Sps drømmedame har lyst nok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å sagt nei til Sp-tronen ved flere korsveier, har Marit Arnstad blitt kalt Sp's «prinsesse vil-ikke». Nå blir Arnstads uttalelser de siste dagene etter at Liv Signe Navarsete varslet at hun går av, fintolket i flere retninger.

- Delt ledelse? Dagbladet har snakket med sentrale folk i Senterpartiet som mener at Arnstad endelig har åpnet for å bli partileder. Hennes tilhengere vil også legge et massivt press på henne i ukene som kommer for at hun skal ta på seg ledertrøya og samle partiet.

Det blir også spekulert i en modell med delt lederskap, der Arnstad blir nestleder og parlamentarisk leder. Da med Trygve Slagsvold Vedum som partiets leder.

- God leder Tidligere generalsekretær Steinar Ness sier dette:

- Jeg er av de mange i Senterpartiet som er overbevist om at Marit Arnstad vil bli en god leder for Sp. Når hun etter å ha vært nestleder og har blitt forsøkt overtalt til å bli leder i 15 år nå går ut og sier at hun er smigret over å bli nevnt, må hun forstå at det vil bli tolket på én bestemt måte, sier Ness til Dagbladet.

Ness, som er fra Sogn og Fjordane, sier Arnstad står sterkt i hele partiet.

- Har kastet loddet En annen Sp-veteran tolker Arnstads uttalelser de siste dagene på samme måte:

- Når Marit sier det hun gjør nå, har hun kastet loddet. Hun har sagt nei veldig lenge og vært klar på det, men nå ser hun at det til de grader er behov for en lysning for partiet. Og partiet vil slutte opp om henne. Hun kan også stille krav til hvem som skal være nestledere, sier kilden.

- Da jeg hørte at Marit var på banen, fikk jeg et håp om at det blir orden på sakene, sier en annen sentral kilde.

Parlamentarisk leder? Andre i Sp tviler på at Arnstad vil bli leder, og men at hun gjerne blir parlamentarisk leder igjen.

Dagbladet er kjent med at Arnstad var oppe som en mulig parlamentarisk leder da hun nå sist kom tilbake på Stortinget. Men at det for Navarsete skal ha vært en dårlig løsning.

Arnstad var parlamentarisk leder da Åslaug Haga gikk på som partileder. Mens Haga reiste rundt og pleide partiorganisasjonen, styrte Arnstad det politiske arbeidet i Stortinget. En slik modell, eventuelt med Trygve Vedum Slagsvold som leder og Arnstad som parlamentarisk leder, kan være aktuell igjen, sier innsidere i Sp.

De samme kildene er blant dem i Sp som tviler på at Arnstad ønsker å ta på seg ledervervet.

- Det å være partileder innebærer å stille opp på mange ting hun ikke er interessert i. Dessuten tviler jeg på at hun stiller så lenge det finnes andre lederkandidater. Men jeg tror det er en mulighet til å overtale henne til å bli nestleder, sier en av dem.

Gjort seg Bort Hvis Trygve Slagsvold Vedum skulle bli valgt som leder, og Arnstad nestleder, vil det i stor grad være opp til han som leder.

- Det er sikkert en del som råder ham til å overlate rollen til Marit slik at han konsentrere seg om å bygge partiorganisasjonen, sier kilden.

For Ola Borten Moe brenner det uansett et blått lys: Dersom Arnstad som er fra Nord-Trøndelag, kommer inn i ledelsen, vil partiet trolig ikke gi plass til en trønder til. Han har sine tilhengere, men den siste tiden har dokumentert at han er særdeles omstridt.