Marit Christensen overtok mannens gjeld

NRK-kjendis Marit Christensen overtok ektemannen Elfad Badirkanovs gjeld hos assurandør Kjetil David-Andersen etter at Badirkanov ble fengslet i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo byrett la aktor Anne Maria Haarr i dag fram et gjeldsbrev som viser at Marit Christensen i mars overtok gjelda som eksmannen hadde til assurandør Kjetil David-Andersen.

Pantsatt smykke

Elfad Badirkanov skal ha pantsatt et verdifullt halssmykke kort tid etter at han overtok deler av Marit Guinness Aschan sin smykkekolleksjon. Badirkanov forklarte i retten at han måtte pantsette smykket for å ha penger til å bearbeide de øvrige smykkene før salg. Pantelappen fra en låneinnretning i Oslo skal ha blitt overdratt til assurandør David-Andersen i forbindelse med et lån, og lånet er ytterligere opplånt flere ganger i løpet av 1999. Christensen overtok i mars et lån på vel 133 000 hos David-Andersen.

Mottok smykker

Badirkanov vedgikk i retten i dag at han hadde mottatt omlag 20 smykker fra kunstneren Aschan i 1998. Smykkene skulle selges i Østen, men viste seg ifølge Badirkanov å være vanskelig å omsette.

Opprinnelig sier Badirkanov at han anslo verdien for Aschans smykker til rundt 300 000 engelske pund samlet. En klient ved navn Georg von Engel skal ha vært interessert i å kjøpe smykkene, og Badirkanov foreslo derfor opprinnelig å betale Aschan for smykkene i 1999.

Det største smykket ble pantsatt for å skaffe penger til å gjøre klar de andre smykkene for salg, hevdet den bedrageritiltalte mannen.

- Ville bare ha penger

Tiltalte sier at han ikke kjenner til brev som er sendt til en adresse i Oslo med krav om å overføre betaling for smykkene til Aschan.

- Guinness Aschan hadde forståelse for at det tok tid å selge smykkene, sa Badirkanov i Oslo byrett i dag. - Hun sa hun ikke ville vite hvordan eller når salget foregikk, hun ville bare ha pengene.

Badirkanov skal ha sagt til Aschan at han hadde en klient som ville kjøpe smykkene hennes, og i den forbindelse hevder Badirkanov at han har forsøkt å overføre penger til Aschans konto i London. Han kan imidlertid ikke gjøre rede for hvorvidt smykkene faktisk er solgt.

- Smykkene er levert i Moskva. Jeg vet ikke hva som er skjedd etter at jeg ble fengslet, sa Badirkanov i sin forklaring i dag. Jeg fikk beskjed om at smykkene skulle bli solgt før jeg ble arrestert. 62 000 dollar er prisen en klient skulle betale for atten smykker i Moskva.

Uklart om smykkesalg

I avhør med oslopolitiet har Badirkanov hevdet at smykkene ikke var solgt.

- Jeg hadde ikke pengene, og jeg hadde ikke kontroll over dette, forklarte Badirkanov i dag. - Jeg vedgår at jeg skylder penger for de varene som befinner seg hos meg, og det store smykket fortalte jeg selv politiet hvor befant seg. Femten måneder er ikke lang tid for å selge slike smykker, sa Badirkanov.

Badirkanov forklarte seg i dag også om en planlagt overføring av penger fra en konto i Moskva til en annen konto.

- Jeg undersøkte med en bekjent ved NRKs Moskva-kontor om mulighetene for å overføre

350 000 dollar fra min konto i Moskva. Verken Gro Holm eller Marit Christensen hadde noe med denne overføringen å gjøre.

Badirkanov kan imidlertid ikke si hvorvidt han faktisk hadde denne pengesummen på en av sine konti i Russland. Pengene skulle han motta for arbeid utført i Russland i 1996, og de hadde ifølge tiltalte ikke noe med smykkesalget å gjøre.

Aktor brukte i formiddag mye tid i Oslo byrett på å få oversikt over tiltales konti i Russland.

- Russland er vanskelig å forstå, forklarte Badirkanov. - Du kan selv prøve å åpne konto i Moskva.