Marit og Augusts nye hverdag

- August er en rolig og sosial unge. Og blir det krise, har finansministeren allerede tilbudt seg å sitte barnevakt, smiler oljeminister Marit Arnstad. Hun har dessuten praktikant og ser slett ikke mørkt på å klare hverdagen som statsråd og alenemor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Arnstad er tilbake i Olje-og energidepartementet, bare fire måneder etter fødselen. Men at hun faktisk skulle komme tilbake, tok hun først endelig stilling til for en måned siden.

- Jeg bestemte meg for at jeg skulle prøve allerede da jeg gikk gravid. Men jeg har hele tida vurdert om dette kunne komme til å bli for vanskelig. Jeg kunne for eksempel fått et sykt barn, påpeker Arnstad.

- Men August er en rolig unge. Og han er meget sosial. Hadde ikke han trivdes sammen med andre, ville situasjonen vært annerledes, mener den nybakte alenemoren, som for øvrig skal fortsette å amme.

- Når jeg ser at han trives med andre, får jeg ikke dårlig samvittighet for å gå på jobb.

Stiller opp

Praktikanten fra Stjørdal som skal passe August (4 md) kjenner Arnstad fra før. Samtidig legger ministeren vekt på at både familie og venner stiller opp.

- Hva hvis det oppstår en krisesituasjon i departementet?

- Blir det krise, så blir det krise. Jeg får satse på at jeg har et så solid nettverk at det skal ordne seg, sier Arnstad og legger til:

- Blir det krise, får jeg tilkalle Gudmund (Restad, red. anm.). Han har allerede tilbudt sin hjelp. Det passer godt, for han har barnetekke og vet akkurat hvordan man skal gjøre det. Fiskeriminister Peter Angelsen er en annen god kandidat, smiler hun.

Først neste uke er praktikanten på plass. Praktikanten og August blir også med når Arnstad skal ut på reise. Ifølge ekspedisjonssjef ved statsministerens kontor, Nina Frisak, har Arnstad fått en avtale hvor ekstrautgifter til barnepass under reiser blir dekket det første året.

For tida blir unge August passet på av sin mormor og grandtante som allerede er i gang med den kulturelle delen av oppdragelsen: I går var de på kunstutstilling i Håndverkeren i Oslo.

Feil å presse

- Er du redd for at ditt valg om å komme tilbake så raskt på jobb vil være et dårlig signal til arbeidsgivere som ønsker nybakte mødre tilbake i jobb?

- Det er viktig for meg å få sagt at de rettighetene vi har fått ikke skal uthules. Min situasjon er spesiell. Du har ikke vikar på samme måte som i andre jobber. Skulle jeg tilbake, måtte det skje rimelig raskt. Men det er ingen ønskelig situasjon hvis arbeidsgivere velger å bruke mitt eksempel som pressmiddel overfor andre, sier Arnstad og understreker:

- Det blir også feil hvis alle kvinner «må» ta tolv måneders svangerskapspermisjon. Den enkelte får selv bestemme hvorvidt man tar ut ti uker eller tolv måneder - det er ikke noe jeg skal sette meg til doms over. Jeg har stor sans for de fleksible løsningene som blant annet tidskonto-ordningen legger opp til, sier Arnstad.

<B>GLEDER SEG TIL Å JOBBE: </B> -Men jeg er ikke skråsikker på at dette går bra, sier Marit Arnstad.