Marit Skaiaa fikk resultatet: Hun testet positivt på legionella.

Marit Skaiaa (58) fra Fredrikstad fikk svaret hun ikke ville ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det var legionella. Det var ikke hyggelig, men det går jo ikke galt med alle, sier Marit Skaiaa. Dagbladet skrev om Fredrikstad-kvinnen i går. Da visste hun ikke om hun var smittet. Nå som hun vet, er hun likevel optimist.

-  Det går bra, dette her. Jeg føler meg ok og er oppe og går, men jeg er litt slapp og tungpusten. Ellers er det bra. Legen har sagt at jeg mest sannsynlig ikke vil få varige mèn etter dette, sier Skaiaa.

Unødvendig

38 personer er smittet av legionellautbruddet i Østfold. Fem personer, fire kvinner og en mann, er døde, og for seks personer er situasjonen alvorlig. Tre av disse ligger i respirator.-  Jeg må si at jeg synes det er unødvendig at du skal kunne bli syk der du bor og oppholder deg. Jeg var faktisk helt frisk. Hvis det er penger dette står på, så er det ille, sier Marit Skaiaa.

Gjorde utslaget

Hun tror at det at hun kom tidlig i gang med behandling var viktig.

-  Det kan være den første penicillinet jeg fikk i forrige uke som gjorde utslaget. Det går rette veien nå, sier hun. Skaiaa ble lagt inn på Sykehuset Østfold Fredrikstad søndag. Da hadde hun diagnosen lungebetennelse. I går fikk også familien beskjeden om at hun er smittet av legionellabakterien.

-  Familien reagerte litt sterkt, men de har vært på besøk og ser at jeg er i ok form. Fortsetter det som nå, er jeg overlykkelig, sier Skaiaa.

 UNØDVENDIG:  -  Jeg synes det er unødvendig at der du bor og oppholder deg skal føre til at du skal kunne bli syk. Jeg var faktisk helt frisk, sier Marit Skaiaa (58). I går fikk hun vite at hun er smittet av legionellabakterien. Foto: John Terje Pedersen
UNØDVENDIG: - Jeg synes det er unødvendig at der du bor og oppholder deg skal føre til at du skal kunne bli syk. Jeg var faktisk helt frisk, sier Marit Skaiaa (58). I går fikk hun vite at hun er smittet av legionellabakterien. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Ekspertene er nå sikre på at faren er over. De oppfordrer folk til å leve normalt.

Smittekilden er ennå ikke lokalisert. Smitteteamet i Østfold har tatt prøver fra 21 tårn i Fredrikstad og Sarpsborg. Disse prøvene skal sammenfattes med DNA-profilene som er tatt ut fra pasientprøver, for å sirkle inn en mulig smittekilde.

Kartlegger

Tidligst i neste uke vil man få resultatet. Men det er ikke sikkert smittekilden noen gang vil bli funnet.

-  Vi er ikke sikre på å finne kilden. Sjansen for at vi gjør det er det umulig å si noe om, sier kommunelege i Fredrikstad, Svein Rønsen. Det kan også være slik at et tårn har fått smitten fra et annet tårn. Det er ikke tatt prøver av andre mulige smittekilder enn kjøletårn, ifølge Rønsen. Han understreker at ingen tårn foreløpig er hovedmistenkt.

Arbeidet med å kartlegge pasientenes bevegelser fortsetter også. Tirsdag ble tre pasienter lagt inn med legionella-smitte på andre sykehus i landet. -  Det gjør det enklere å kartlegge, fordi disse har vært her i området i så kort tidsrom, men det har ikke ført oss noe nærmere svaret, sier Aavitsland.