Marit slått i hjel med økseskaft

ØRJE (Dagbladet): Marit Ødegaard (76) ble slått ihjel med et slikt økseskaft i sitt eget hjem ved svenskegrensa. Drapsmannen mistet eller kastet fra seg økseskaftet da han forlot 76-åringens hjem. Nå trenger drapsetterforskerne din hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet ber instendig om hjelp for å finne opprinnelsen til økseskaftet som ble funnet umiddelbart etter drapet.

- Økseskaftet ble funnet relativt kort tid etter at vi kom til åstedet. Det ble funnet blod fra offeret på økseskaftet, sier utrykningsleder Espen Erdal i Kripos til Dagbladet.

- Trenger hjelp

Drapet på Marit Ødegaard er fremdeles en gåte for politiet. De heteste sporene i saken er flere skoavtrykk og drapsvåpenet. Gjennom Dagbladet ber de om publikums hjelp for å finne ut hvor drapsvåpenet stammer fra. Klarer etterforskerne å finne ut hvor økseskaftet er kjøpt, er det et viktig skritt nærmere den bestialske drapsmannen.

- Vi trenger publikums hjelp. Vi er interessert å komme i kontakt med alle som har kjøpt denne typen økseskaft eller personer som kjenner til at noen har kjøpt økseskaftet. Ta kontakt med Marker & Rømskog lensmannskontor, oppfordrer Espen Erdal i Kripos.

Hemmelig

Politiet har holdt funnet av drapsvåpenet hemmelig helt siden drapet skjedde i slutten av oktober. Marit Ødegaard ble slått ihjel, og ble funnet av sin egen datter. Motivet for drapet var etter all sannsynlighet ran. Ifølge politiet hadde Marit Ødegaard med seg hjem omsetningen fra bensinstasjonen og dagligvareforretningen hun drev ved svenskegrensa. 20000-25000 kroner forsvant fra Ødegaards hjem.

Drapsjegerne i Ørje har brukt mye tid på å finne opprinnelsen til drapsvåpenet. Økseskaftet er av typen Hickory 4000 og var ikke påsatt øksehode. Økseskaftet selges gjennom bilvarehuskjeden Biltema og er produsert av et firma i Nord-Sverige. På drapsvåpenet var det også klistret strekkoder.

Solgt flere hundre

Drapsetterforskerne har funnet ut at det ble gjort en produksjonsendring av skaftet i oktober 1999. Dermed vet etterforskerne at denne type skaft er solgt i halvannet år. Problemet er at det er solgt flere hundre Hickory-skaft fra oktober 1999 og til Marit Ødegaard ble drept.

Sarpsborg er nærmeste utsalgssted fra Ørje. I løpet av ett år ble det solgt 143 Hickory-skaft bare i Sarpsborg. Det er i alt sju utsalgssteder i Norge; Sarpsbrog, Alnabru i Oslo, Arendal, Kristiansand, Sandnes, Trondheim og Bergen. Også i Sverige selges Hickory-skaft. I Ørebro er det solgt nærmere 100 økseskaft.

«Sko-mysteriet»

I tillegg til økseskaftet, er italienske vernesko det heteste sporet i jakten på 76-åringens brutale drapsmann. Før jul startet drapsjegerne i Østfold norgeshistoriens mest omfattende jakter på sko. På åstedet ble det funnet flere sko-avtrykk, og etter bearbeidelse i Kripos' laboratoriet fant etterforskerne ut at avtrykkene stammer fra såkalte italienske vernesko av type Cofra.

- Vi har vært i kontakt med hundrevis av skoeiere, men vi har fått unormalt lite tips i denne saken, sier Espen Erdal.

Politiet har ingen mistenkte i saken.

<B>ØKSESKAFT:</B> Like utenfor Marit Ødegaards hjem i Ørje ble det funnet et slikt økseskaft. Politiet mener skaftet ble brukt til å slå ihjel 76-åringen. Nå ber utrykningsleder Espen Erdal i Kripos om hjelp fra publikum for å finne opprinnelsen til økseskaftet.
HICKORY 400: Økseskaftet er av type Hickory 400.
DREPT: Marit Ødegaard (76).