Marita (38) trolig drept i Irak

38 år gamle Marita Strøm fra Namsos fryktes skutt og drept i Irak.- Vi lever i et forferdelig uvisse, sier Maritas storesøster Tove Strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag ettermiddag fikk hun og resten av familien sjokkmeldingen: Trebarnsmora Marita Strøm (38) fra Namsos skal ha blitt skutt og drept i Nord-Irak.

Drapet skal ha skjedd i byen Sulaimanye i nærheten av den urolige byen Kirkuk i kurdisk Nord-Irak.

Den norske ambassaden i Amman undersøker saken, men Utenriksdepartementet kan så langt verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Ferietur

Ifølge Namdalsavisa giftet Marita Strøm seg med kurderen Osman Omar Osman i 1999. Sammen har de tre små jenter.

9. august skal fammilien ha reist de på ferietur til Osmans heimsted Sulaimaniye, i Kurdistan Nord i Irak. Ferien skulle vare i seks uker.

Lørdag fikk Farrad Osman, bror til Osman, telefon fra familien i Irak. Deres søster kunne fortelle at Marita var blitt skutt og drept.

- Vi vet ikke tidspunktet for når det skulle ha skjedd, men vi antar det var lørdag, sier søster Tove Strøm.

Datteren truffet

Ifølge søsteren var Marita og Osman sammen med sine to eldste jenter på biltur.

Trafikken stoppet opp. Da kom en bil opp på siden av dem og stoppet. Personen i bilen fikk øye på Marita, siktet på henne, og åpnet ild.

Parets eldste datter Zara (5 år) ble truffet av et streifskudd og skal være utenfor fare.

- Det er alt vi har fått vite, og at Marita skal være død. Vi er i sjokk, og uvissheten er forferdelig. Vi håper at Marita lever, men vi frykter samtidig det verste, sier Tove Strøm til Namdalsavisa.

Drapsmennene skal ha tatt fram våpnene etter at de så at det var en europeisk kvinne i bilen.

Dårlig kontakt

Familien har forgjeves prøvd å få kontakt med Marita Strøm på mobiltelefon. Heller ikke ektemannen har vært å få tak i.

- Alle i området snakker bare kurdisk, så vi klarer ikke å få skikkelig klarhet i hva som har skjedd, sier Tove Strøm til Namdalsavisa.

De hørte fra Marita siste gang for en uke siden.

- Marita ringte hjem og snakket med vår mor en uke etter at de hadde kommet fram. Da fortalte hun hadde de hadde det bare fint, og barna badet og koste seg. Siden har vi ikke har noe fra dem, sier Tove Strøm.

Advarte

Marita Strøm og familien har vært på ferie i Nord-Irak tre ganger siden 1999.

- Hun har aldri følt seg utrygg der, og var fast bestemt på reise nå også selv om vi mente det kunne være utrygt. Både hun og Osman ville dra, selv om også han ble advart av sine søsken om at det var urolig rundt Kirkuk. Marita hadde gledet seg lenge til turen, forteller Tove Strøm til Namdalsavisa.

Lørdag ble 17 personer drept i en selvmordsaksjon i Kirkuk. Ni av de drepte var sivile, og 20 ble skadet i angrepet på politiakademiet. Foreløpig tyder lite på at denne episoden kan settes i sammenheng med Marita Strøms dødsfall.

<B>FRYKTES DREPT:>/B> Marita Strøm fra Namsos.